Τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος της Ευποιΐας επέδωσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στην Πρέσβη Καλής Θελήσεως της UNESCO Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, την Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2020, θέλοντας να την τιμήσει για τις υπηρεσίες της προς την πατρίδα και τις πράξεις φιλανθρωπίας, οι οποίες αναγνωρίστηκαν και διεθνώς από τον ΟΗΕ με το Βραβείο Νelson Mandela 2020.

Η κυρία Βαρδινογιάννη γίνεται η μόνη Ελληνίδα η οποία λαμβάνει αυτή την κορυφαία αναγνώριση από την Πολιτειακή Ηγεσία.

Ο Μεγαλόσταυρος του Τάγματος της Ευποιΐας είναι η ύψιστη τάξη του Τάγματος της Ευποιΐας και απονέμεται μόνο σε γυναίκες, Ελληνίδες και αλλοδαπές, για εξαιρετικές υπηρεσίες που προσέφεραν στην Πατρίδα, για πράξεις φιλανθρωπίας και για άριστες επιδόσεις στα γράμματα και τις τέχνες.

Η παρασημοφόρηση έγινε στο πλαίσιο μιας λιτής, αλλά ιδιαίτερα συγκινητικής, τελετής στην Αίθουσα Διαπιστευτηρίων του Προεδρικού Μεγάρου. Στο πλευρό της κυρίας Βαρδινογιάννη βρέθηκαν τα παιδιά και τα εγγόνια της, που δεν έκρυψαν την υπερηφάνεια τους και τη συγκίνησή τους.

Σακελλαροπούλου: Διάλεξε τον δρόμο της προσφοράς

Πριν από την παρασημοφόρηση η Πρόεδρος της Δημοκρατίας μίλησε για το έργο και την προσφορά της κυρίας Βαρδινογιάννη:

«Η κυρία Μαριάννα Βαρδινογιάννη είχε στη ζωή της τη δυνατότητα να κάνει πιο ασφαλείς και προσωπικές επιλογές. Διάλεξε όμως το δρόμο της προσφοράς με επίκεντρο αρχικά τα παιδιά και στη συνέχεια το τεράστιο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Θα σταθώ στο ιδιαίτερα σημαντικό έργο της με το Σύλλογο «ΕΛΠΙΔΑ» για τον παιδικό καρκίνο που μετρά ήδη 30 χρόνια. Ως Πρέσβης Καλής Θελήσεως της UNESCO στηρίζει προγράμματα δράσης για την ίση πρόσβαση στην εκπαίδευση, την προστασία γυναικών και κοριτσιών σε υποβαθμισμένες κοινωνίες, την εξάλειψη των διακρίσεων, την προστασία των ευάλωτων συνανθρώπων μας, την κλιματική αλλαγή. Το Ίδρυμα «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» σε συνεργασία με το Ίδρυμα Robert F. Kennedy Human Rights για τα ανθρώπινα δικαιώματα παρουσίασε πρόσφατα το Πρόγραμμα «Λέμε την αλήθεια στην εξουσία» με στόχο την εξοικείωση της εκπαιδευτικής κοινότητας με την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Μέσα από όλες αυτές τις δράσεις προωθούνται οι ιδέες της αλληλεγγύης και του εθελοντισμού και ενθαρρύνονται ιδίως οι νέοι σε όλο τον κόσμο να διεκδικούν και να υπερασπίζονται τα δικαιώματα και τις αρχές της κοινωνικής δικαιοσύνης για ένα κόσμο ελευθερίας, δημοκρατίας και ισότητας.

Σε αναγνώριση αυτού του σπουδαίου ανθρωπιστικού έργου της απονεμήθηκε πρόσφατα το Βραβείο Nelson Mandela από τον ΟΗΕ.

Αποδέχθηκα ευχαρίστως την εισήγηση του Υπουργού Εξωτερικών για την απονομή στην κ. Μαριάννα Βαρδινογιάννη του παρασήμου του Μεγαλόσταυρου του Τάγματος της Ευποιΐας ως αναγνώριση του έργου της».

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.