Το Σάββατο, 29 Μαΐου 2021, το απόγευμα, στην ιστορική Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου Καλτεζών Αρκαδίας, πραγματοποιήθηκε υποδοχή του ιστορικού Λαβάρου της Ελληνικής Επαναστάσεως από την Ιερά Μονή Αγίας Λαύρας στα πλαίσια του εορτασμού των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 στον οποίο συμμετέχει η Ιερά Μητρόπολη Μαντινείας και Κυνουρίας.

Το ιερό θησαύρισμα του Έθνους υποδέχθηκε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Αλέξανδρος μετά του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ. Χρυσοστόμου και του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Τεγέας κ. Θεοκλήτου.

Εν συνεχεία τελέσθηκε Μέγας πολυαρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μαντινείας κ. Αλεξάνδρου και συγχοροστατούντων των ως άνω Αρχιερέων, τη συμμετοχή του ιερού Κλήρου, παρουσία του Δημάρχου Τριπόλεως κ. Κωνσταντίνου Τζιούμη, της Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Γεωργίας Παναγοπούλου, του Αντιπροέδρου της ΔΕΥΑΤ κ. Στεφάνου Χατζοπούλου και πιστών.

Ο Σεβασμιώτατος, αναφέρθηκε στον σπουδαίο ρόλο της Εκκλησίας στην διαφύλαξη της συνειδήσεως του υπόδουλου Γένους, στην αξία που παρείχε το ιερό αυτό Λάβαρο στον Αγώνα και στη δύναμη που προσέφερε στους Αγωνιστές. Έγινε η σημαία και το φυλαχτό του ραγιά, έγινε η δύναμή του και η προστασία του.

Αναφέρθηκε, επίσης, στα σπουδαία γεγονότα, τα οποία διαδραματίστηκαν στους χώρους της Μονής, που, εκτός από καταφύγιο και στυλοβάτης του Αγώνος, λειτούργησε Κρυφό Σχολειό, καθώς και η πρώτη μορφή Κοινοβουλίου.

Στις 26 Μαίου 1821, εδώ, συγκροτήθηκε η Πελοποννησιακή Γερουσία, η πρώτη προσπάθεια οργανώσεως και διοικήσεως της επαναστατημένης Ελλάδος.

Ακολούθως, εψάλλη Επιμνημόσυνος Δέηση υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των μελών της Συνελεύσεως, των πατέρων της Μονής και απάντων ηρωικώς αγωνισαμένων και ενδόξως πεσόντων.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.