Ο Παναγιώτατος έτυχε θερμής υποδοχής και στις δύο πόλεις στις 27 Οκτωβρίου, αρχής γενομένης από το Πίτσμπουργκ. Εκεί, στο Διεθνές Αεροδρόμιο της πόλης τον υποδέχθηκε επίσημη αντιπροσωπεία κι εκείνος ανταπέδωσε με έναν πολύ συγκινητικό χαιρετισμό. Στη συνέχεια, μετέβη στην Ελληνορθόδοξη Εκκλησία των Αγίων Πάντων στο Weirton της Δυτικής Βιρτζίνια. Ακολούθησε Δοξολογία στον Ιερό Ναό των Αγίων Πάντων και γεύμα προς τιμήν του από την ενορία και την οικογένεια Μιχαήλ Ψαρού. Μαζί του παρευρίσκονταν, βέβαια, και ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πίτσμπουργκ κ. Σάββας.

27 Οκτωβρίου 2021
Δοξολογία
Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία Αγίων Πάντων
Weirton, Δυτική Βιρτζίνια

Σεβασμιώτατε Αρχιεπίσκοπε Αμερικής Ελπιδοφόρε,
Σεβασμιώτατε Μητροπολίτα Σάββα,
Αγαπητοί Κληρικοί και πιστοί,
Τέκνα εν Κυρίω αγαπητά,

Σήμερα, είμαστε βαθιά συγκινημένοι που βρισκόμαστε στη Δυτική Βιρτζίνια για πρώτη φορά, και σε αυτήν την ένδοξη Εκκλησία των Αγίων Πάντων στο Weirton. Σημειώνουμε με μεγάλη ικανοποίηση ότι ήταν ο αείμνηστος προκάτοχός μας στον Θρόνο του Χρυσοστόμου, Οικουμενικός Πατριάρχης Αθηναγόρας, που έθεσε τον ακρογωνιαίο λίθο αυτού του Ναού, όταν ήταν Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, το σωτήριον έτος, 1947.

Μέσα από τις πολλές δεκαετίες ύπαρξής της, αυτή η κοινότητα έχει χαρίσει στην Εκκλησία μια ισχυρή και ζωντανή σειρά ηγετών και αληθινών διακόνων της αποστολής του Κυρίου μας, Ιησού Χριστού. Ανάμεσά τους είναι τα μέλη της οικογένειας Ψαρού, αλλά τιμάμε σήμερα και όλους εκείνους που με ατσάλι στην ψυχή τους βγήκαν από το Weirton για τον σκοπό της Εκκλησίας.

Υπάρχει κάτι στην ιστορία αυτής της κοινότητας και τη σχέση της με τα χαλυβουργεία που κάποτε άκμασαν εδώ. Αν και αυτό το είδος βιομηχανίας μειώθηκε, η αποφασιστικότητα και το σθένος των πιστών των Αγίων Πάντων φαινόταν να γίνονται ακόμη πιο σταθερές. Εδώ στο Weirton –ένα διάσημο όνομα στην Αμερική, όλοι γνωρίζουν τις Ενώσεις του– ο ελληνορθόδοξος λαός έχει κρατήσει σταθερά την πίστη και τις παραδόσεις του.

Όλοι έχετε τιμήσει τη μνήμη των προγόνων σας, που μετανάστευσαν εδώ για να συμμετάσχουν στη βιομηχανική επανάσταση των αρχών του εικοστού αιώνα. Τώρα, εκατό χρόνια μετά, είστε σταθερά αφοσιωμένοι στην Πίστη και στην Οικογένεια, στην άσκηση της Αγίας Ορθόδοξης Χριστιανικής μας Πίστεως και στην Ελληνική Κληρονομιά, που απλοί άνδρες και γυναίκες έφεραν στην περιοχή αυτή.

Εδώ, στη Δυτική Βιρτζίνια, η παράδοση της Ανατολικής Εκκλησίας βρήκε ένα σπίτι και έναν ναό μέσα στον οποίο προσφέρει την αγνή λατρεία και τη Θεία Λειτουργία. Θα πρέπει όλοι να είστε πολύ περήφανοι για τα επιτεύγματά σας, γιατί εσείς, οι γιοι και οι κόρες του Οικουμενικού Θρόνου, εκδηλώνετε τη δύναμή σας και τους δεσμούς σας με τη Μητέρα Εκκλησία της Κωνσταντινούπολης.

Ως Οικουμενικός Πατριάρχης, όταν βλέπουμε την αφιέρωση και την αφοσίωσή σας, λαμβάνουμε ακόμη περισσότερο θάρρος και ενθάρρυνση να συνεχίσουμε την πορεία μας. Έχουμε τρέξει αυτόν τον αγώνα διακονίας στην Έδρα του Αγίου Ανδρέα για τριάντα χρόνια. Και παίρνουμε θάρρος από τα λόγια του Αγίου Αποστόλου Παύλου, «δεν κοπιάσαμε μάταια».

Ειδικά όταν βλέπουμε τα λαμπερά πρόσωπά σας και τα παιδιά των παιδιών σας συγκεντρωμένα σε αυτόν τον υπέροχο Ναό, νιώθουμε όπως ψάλλεται στους ύμνους της Εκκλησίας:

«Καθώς βλέπεις τα παιδιά των παιδιών σου σαν νεαρά δένδρα γύρω από το τραπέζι σου, να χαίρεσαι και να χαίρεσαι, Αρχιερέα, και πρόσφερέ τα στον Χριστό, τον Αρχι-ποιμένα!»

(“As you behold your children’s children like saplings around your table, rejoice and be glad, O High Priest, and offer them to Christ the Chief Shepherd!”)

Γι’ αυτό, με χαρούμενη καρδιά, τα προσφέρουμε όλα από αυτήν την πολύτιμη Κοινότητα των Αγίων Πάντων στον Μέγα Ποιμένα των Προβάτων, τον Κύριό μας Ιησού Χριστό, επικαλούμενοι για εσάς και για όλους τους πιστούς την άφθονη χάρη και το απέραντο έλεός Του. Αμήν.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.