Σε εξέλιξη το 4ο Διεθνές Συνέδριο των Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Αθήνα - Συμμετέχει ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος – Παρών και ο πρώην ΥΠΕΞ Αμερικής, Mike Pompeo

Από χθες, 26 Μαϊου και έως τις 28 Μαϊου, λαμβάνει χώρα στην Αθήνα το 4ο Διεθνές Συνέδριο των Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου με τίτλο «Προστασία της Θρησκευτικής Ελευθερίας, της Δημοκρατίας και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».

Το Συνέδριο διοργανώνεται από τους Άρχοντες του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Αμερική, τον Καναδά, την Ευρώπη και την Αυστραλία και συμμετέχουν Άρχοντες από ολόκληρο τον κόσμο ενώ ήδη βρίσκεται στην Αθήνα για το λόγο αυτό, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ.Ελπιδοφόρος.

Παρόντες θα είναι, επίσης, διεθνώς διακεκριμένοι ομιλητές – ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Mike Pompeo, η Γενική Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης Δρ. Δέσποινα Χατζηβασιλείου-Τσοβίλη και ο Σεβασμιώτατος Ρωμαιοκαθολικός Αρχιεπίσκοπος Vilnius Gintaras Grušas, Πρόεδρος του Συμβουλίου των Ευρωπαϊκών Επισκοπικών Συνελεύσεων (CCEE).

Στο Συνέδριο θα συζητηθούν επείγοντα θέματα, όπως η μεταχείριση που δέχεται το Οικουμενικό Πατριαρχείο, το αυξανόμενο κύμα του απολυταρχισμού, οι επιπτώσεις του στις θρησκευτικές κοινότητες καθώς και ο ρόλος της θρησκείας στη γεωπολιτική.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, το Συνέδριο αποτελεί ένα εξαιρετικό, ιστορικό και καινοτόμο γεγονός, όπως συνέβη και με τα τρία συνέδρια για τη θρησκευτική ελευθερία, που προηγήθηκαν – στις Βρυξέλλες, στο Βερολίνο και στην Ουάσιγκτον.

Συμπροεδρεύοντες του Συνεδρίου είναι ο Άρχοντας Αθανάσιος Μαρτίνος, Πρόεδρος της Αδελφότητας Παμμακαρίστου των Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Ευρώπη και ο Άρχοντας Δρ. Αντώνιος Λυμπεράκης, Εθνικός Διοικητής των Αρχόντων Αμερικής.

Θα ακολουθήσει, στις 29 Μαϊου, η πρώτη Παγκόσμια Σύνοδος Κορυφής των Αρχόντων, με την υποστήριξη των Αρχόντων από την Ελλάδα, την Ευρώπη, την Αμερική, την οποία θα συγκαλέσουν οι κ.Μαρτίνος και Δρ Λυμπεράκης. Στο πλαίσιο αυτής, πρόκειται να υλοποιηθεί ο σχεδιασμός πρωτοβουλιών για την υπεράσπιση του Οικουμενικού Πατριαρχείου ενώ αναμένεται να δημιουργηθεί μια πλατφόρμα, μέσω της οποίας θα συντονίσουν τις δραστηριότητες των Αρχόντων στις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Ευρώπη και την Αυστραλία.

Ποιοι είναι οι «Άρχοντες» του Οικουμενικού Πατριαρχείου

Πρόκειται για μία ομάδα ηγετικών προσωπικοτήτων, οι οποίοι είναι αφοσιωμένοι στο έργο της προστασίας της θρησκευτικής ελευθερίας καθώς και της διασφάλισης του μέλλοντος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, το οποίο αποτελεί το κέντρο για περισσότερους από 300 εκατομμύρια ορθόδοξους χριστιανούς σε όλο τον κόσμο.

Σημειώνεται ότι μόνο ο Οικουμενικός Πατριάρχης έχει το δικαίωμα να απονέμει την τιμή του τίτλου του Αρχοντα σε οποιονδήποτε. Ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης
κ.κ. Βαρθολομαίος επιλέγει να απονείμει τον τίτλο του Άρχοντα σε λαϊκούς, που έχουν προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες στην Εκκλησία και έχουν εργαστεί σε διεθνές επίπεδο, προκειμένου να τιμήσουν την ελληνική κοινότητα. Διαχρονικά, έχουν λάβει αυτό τον τίτλο προσωπικότητες, οι οποίες υποστήριξαν το Οικουμενικό Πατριαρχείο και συνέβαλαν στην προαγωγή και ευημερία του της Εκκλησίας της Κωνσταντινούπολης.

Οι Αρχοντες του Οικουμενικού Πατριαρχείου συνέρχονται σε ετήσια βάση, προκειμένου να εργαστούν για την προώθηση της θρησκευτικής ελευθερίας και της παγκόσμιας σωτηριολογικής αποστολής της επισκοπικής έδρας του Αποστόλου Ανδρέα. Γιορτάζουν την εορτή του προστάτη τους στις 30 Νοεμβρίου, ημέρα εορτής του Αποστόλου Ανδρέα.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.