Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στο Μητροπολιτικό Εξωκλήσι του Αγίου Βαραδάτου του Κουβουκλιώτη, ο Σεβ. Μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλος: ‘’Το Πάσχα είναι όχι αναπαράσταση, το Πάσχα είναι ένα γεγονός δικό μας. Η χαρά μας είναι ο Σταυρός και η Ανάσταση’’ (του παπαδάσκαλου Κωνσταντίνου Ι. Κώστα).

Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία (27-4-2022, Τετάρτη της Διακαινησίμου), με τήρηση του υγειονομικού πρωτοκόλλου, στο Ιερό Μητροπολιτικό Εξωκλήσι του Αγίου Βαραδάτου του Κουβουκλιώτη, του εξ Αντιοχείας, την οποία τέλεσε ο Σεβ. Μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλος, στο κήρυγμά του, μεταξύ των άλλων, είπε: ‘’Το Πάσχα είναι όχι αναπαράσταση ενός γεγονότος που πέρασε, το Πάσχα είναι ένα γεγονός δικό μας. Ο Σταυρός του Χριστού να γίνει και δικός μας σταυρός. Να σταυρώσουμε τα πάθη μας’’. Ο Σεβ. κ. Παύλος βλέπει ως απότοκο της Ανάστασης τη χαρά στους ανθρώπους. Είπε: ‘’Τι σημαίνει ανάσταση; Σημαίνει να έχουμε χαρά κάθε μέρα, αυτήν που μας προσφέρει απλόχερα ο Κύριός μας’’. Και πρόσθεσε: ‘’Ο σύγχρονος άνθρωπος όλα τάχει και χαρά δεν έχει. Όλο κάτι του λείπει. Ψάχνει να βρει τη χαρά ενδοκοσμικά. Η χαρά μας είναι ο Σταυρός και η Ανάσταση’’. Και περατώνοντας το λόγο του, έδωσε πασχάλιες ευχές και την ευλογία του στο λαό: ‘’Να έχετε τη χαρά του αναστάντος Κυρίου διά πρεσβειών του Αγίου Βαραδάτου. Και να έχετε υγεία!’’, τόνισε ο Σεβασμιώτατος και έκλεισε το λόγο του, μοιράζοντας πασχαλινά κόκκινα αυγά στους πιστούς.

Τον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Παύλο περιστοίχισαν στη Θεία Λειτουργία οι πατέρες: πρωτοπ. Κωνσταντίνος Κώστας αρχιερατικός της Α.Π.Β., πρωτοπ. Νικόλαος Τσιπλακάκης (Βαθύλακκος), οικον. Λάζαρος Βασδέκης (Λεύκαρα) και ο διάκονος Φιλάρετος Βασιλειάδης. Διακονητές, ο Αχιλλέας Καρπενήσης και ο Παναγιώτης Μαργαρίτης. Έψαλαν (το: ‘’Αναστάσεως ημέρα, λαμπρυνθώμεν λαοί, Πάσχα Κυρίου Πάσχα’’ και όλον τον θαυμάσιο πασχαλινό Όρθρο με προσθήκη του Κανόνα του Αγίου Βαραδάτου) καλλίφωνα, ήπια και ήρεμα (αρμονικά με το ανοιξιάτικο τοπίο, που περιβάλλει το όμορφο Ξωκλήσι) οι ψάλτες: Αχιλλέας Καγιόγλου, Βασίλης Ποτουριάδης, Νίκος Βασιλειάδης.

Συγχαρητήρια στην Επιτροπή: Νικόλαο Τσιπραηλίδη, Μιχάλη Θωμίδη, Αντιγόνη Καραπακλίδου, Νικόλαο Βουτσίδη.

(Και) από τον Άγιο Βαραδάτο τον Κουβουκλιώτη, της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης ακούμε (και ευφραίνεται η ψυχή μας) τον πρώτο χαιρετισμό χαράς και ειρήνης του αναστημένου Χριστού: ‘’Χαίρετε! Ειρήνη υμίν!’’.

Ακούμε και την εκφορά οικουμενικού λόγου, πέρα από σύνορα και διαχωρισμούς, της Εκκλησίας, που διαλύει τα σκοτάδια της αλαζονείας, της απληστίας, του μίσους, της έπαρσης, των επιθετικών πολέμων: ‘’Χαίρετε λαοί, και αγαλλιάσθε!’’.

Επιβεβαιώνουμε τη δυνατότητα ενότητας με την συν- (και αλληλοπερι-) χώρηση, αναφωνώντας: ‘’Είπωμεν, αδελφοί, και τοις μισούσιν ημάς. Συγχωρήσωμεν πάντα τη αναστάσει και ούτω βοήσωμεν. Χριστός ανέστη εκ νεκρών..’’. (Δοξαστικό του Πάσχα). Και αντιφωνούμε: Αληθώς Ανέστη!

π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας

παπαδάσκαλος

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.