ΡΩΣΙΚΗ ΕΞΑΡΧΙΑ ΑΦΡΙΚΗΣ: Στην αντεπίθεση πέρασε ο Μητροπολίτης Κλιν Λεωνίδας Γκορμπατσώφ μετά το ανακοινωθέν της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας κατά την συνεδρίαση της Τρίτης 22 Νοεμβρίου 2022, όπου αποφασίστηκε η καθαίρεση του ως «Πατριαρχικού Εξάρχου Αφρικής» του Πατριαρχείου Μόσχας.

Όπως αναφέρεται ρητά στο ανακοινωθέν: “Μετά από διαλογική συζήτηση η Ιερά Σύνοδος προχώρησε στην καθαίρεση από του υψηλού υπουργήματος της Αρχιερωσύνης του τέως Μητροπολίτη Κλιν Λεωνίδα διά σειρά Κανονικών παραπτωμάτων (εισπήδηση σε δικαιοδοσία παλαιφάτου Εκκλησίας, καθιέρωση αντιμηνσίων, διανομή αγίου Μύρου, εξαγορά διά χρημάτων γηγενών κληρικών ακόμη και καθηρημένων, φατρία, εθνοφυλετισμό κ.α.) και κατεδίκασε τις καινοφανείς εκκλησιολογικοπολιτικές «θεωρίες» περί διαποιμάνσεως του Ρωσικού κόσμου ανά την υφήλιο επί τη βάσει της εθνικότητος».

Από την πλευρά του ο Μητροπολίτης Λεωνίδας, κληθείς να σχολιάσει τις παραπάνω αποφάσεις, μίλησε στο πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti και ανέφερε ότι η Εκκλησία της Αλεξάνδρειας δεν μπορεί να τον καθαιρέσει και υπογράμμισε πως:

“Δεν θα επηρεάσει σε καμία περίπτωση την ζωή της Πατριαρχικής Εξαρχίας της Αφρικής. Εκτελείται ιεραποστολικό, εκπαιδευτικό και διαφωτιστικό έργο, οι πρώτοι αρχάριοι και υποψήφιοι σε σεμινάριο φτάνουν στη Ρωσία, φοιτητές εκπαιδευτικών μαθημάτων έχουν ήδη ξεκινήσει τα μαθήματα, εφαρμόζονται ανθρωπιστικά προγράμματα στην ήπειρο, η λειτουργική ζωή δεν σταματά, ο αριθμός των κληρικών αυξάνεται, γίνονται μαζικές βαπτίσεις, κατηχητικό”.

Στην αντεπίθεση ο Μητροπολίτης Κλιν Λεωνίδας! “Δεν μπορούν να με καθαιρέσουν – Δεν επηρεάζεται η Πατριαρχική Εξαρχία στην Αφρική”

Ενώ, στον προσωπικό του λογαριασμό στο Τelegram σημείωσε ότι σύντομα θα υπάρξει και η επίσημη αντίδραση από το Πατριαρχείο Μόσχας.

Στην αντεπίθεση ο Μητροπολίτης Κλιν Λεωνίδας! “Δεν μπορούν να με καθαιρέσουν – Δεν επηρεάζεται η Πατριαρχική Εξαρχία στην Αφρική”

Υπενθυμίζεται πως στις 29 Δεκεμβρίου 2021, η Ιερά Σύνοδος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας αποφάσισε τη δημιουργία Πατριαρχικής Εξαρχίας Αφρικής με δύο επισκοπές στη σύνθεσή της: την Βόρεια Αφρική και τη Νότια Αφρική. Ο Μητροπολίτης Κλιν Λεωνίδας διορίστηκε Πατριαρχικός Έξαρχος Αφρικής.
Στην αντεπίθεση ο Μητροπολίτης Κλιν Λεωνίδας! “Δεν μπορούν να με καθαιρέσουν – Δεν επηρεάζεται η Πατριαρχική Εξαρχία στην Αφρική”
Αφορμή για τις αποφάσεις της Συνόδου ήταν ότι ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρος αναγνώρισε τη σχισματική εκκλησία της Ουκρανίας και συμπεριέλαβε σε δίπτυχο το όνομα του επικεφαλής της, Επιφάνιου Ντουμένκο.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.