Όπως μας ενημερώνει η Αρχιεπισκοπή Αθηνών

Την Κυριακη 10η τ.μ. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορωνείας κ. Παντελεήμων, προσκληθείς από τον δραστήριο προϊσταμενο του Ναού Αρχιμ. Σεραφείμ Δημητρίου χοροστάτησε στον Ορθρο και προεξήρχε της Θ. Λειτουργίας στον Ι. Ν. Αγ. Μαρίνης Ηλιουπόλεως. Τον πλαισίωσαν οι ιερείς του Ναού.

Στο κήρυγμά του ανέλυσε την αποστολική περικοπή της ημέρας,που αρχίζει με την προτροπή του Απ. Παύλου ” Ενδυναμούσθε εν Κυρίω και εν τω κράτει της ισχύος αυτού”.
( Εφεσσιιους στ, 10 ).

Σε όλες τις εποχές, τόνισε ο Σεβασμιώτατος, η ζωή των πιστών ήταν ένας αγώνας. Ας θυμηθούμε την εποχή των σκληρών διωγμών. Όμως και σήμερα ζούμε σε μιά εποχή ανακατατάξεων, κρίσεων, συγκρούσεων και γενικής αμφισβητήσεως. Ενα ρεύμα αθεΐας με τον ψευδομανδύα της προοδευτικότητος θέλει να σαρώσει τα πάντα.

Ο Απόστολος δεν μένει σε γενικότητες,αλλά κάνει συγκεκριμένη την προτροπή του.
Οι σρατιώται της εποχής του είχαν μια πανοπλία όταν πολεμούσαν . Και εμείς, μας λέει ο Απόστολος, ας αναλάβουμε ” την πανοπλίαν του Θεού “. Και ποιά είναι αυτά, που συνθέτουν αυτήν την πανοπλία;

α. Η ζώνη. ” περζωσάμενοι την οσφύν υμών εν αληθεία ” ( στίχος 14 ).
Σήμερα, που πολλές φορές,το ψεύδος σηκώνει αδιάντροπα το κεφάλι, εμείς καλούμεθα να είμαστε άνθρωποι της αλήθειας με κάθε κόστος. Διότι κοστίζει να πείς την αλήθεια, όταν μπορείς να καλυφθείς με ενα ψέμα. ( παράβ. το πολιτικό κόστος ).

β. Ο θώραξ. Προστάτευε το στέρνο. ” Ενδυσάμενοι τον θώρακα της δικαιοσύνης ” μας λέει ο Απόστολος. Σε μια εποχή,που θριαμβεύει η αδικία,εσείς μείνετε πιστοί στην δικαιοσύνη. Ακριβώς η αδικία, που εκδηλώνεται ως αισχροκέρδεια, κερδοσκοπία απληστία, απάτη, κατάχρηση δημοσίου χρήματος από άτομα ή οργανισμούς ( βλ. ” αγορές ” ) μας οδήγησαν στην οικονομική κρίση.

γ. Ο θυρεός. Η ασπίδα η μακρά που προστατεύει όλο το σώμα. ” Επί πάσιν αναλαβόντες τον θυρεόν της πίστεως ” που αποκρούει όλα τά βέλη. Και ο πιστός εξοπλισμένος με την ασπίδα της πίστεως μπορεί να αποκρούσει ” πάντα τα βέλη του πονηρού “.

Και τα βέλη είναι ποικίλα. Σκέψεις απογοητεύσεως. Σκέψεις,που θέλουν να μας κλονίσουν τις αρχές μας. Όταν βλέπουμε, επί παραδείγματι, να επικρατεί η άποψη ότι για να προοδεύσεις πρέπει να είσαι αδίστακτος και να χρηςιμοποιείς κάθε μέσον. Όμως ο πιστός δεν αναρριχάται έρποντας σαν σαύρα, αλλά κατακτά τις κορυφές πετώντας σαν αετός.

δ. Η περικεφαλαία. ” Και την περικεφαλαίαν του σωτηρίου δέξασθε “. Περικεφαλαία για τον πιστό είναι η βεβαία ελπίδα της σωτηρίας, που τον προστατεύει από απογοητεύσεις και τον δυναμώνει στον αγώνα του.
ε. Η μάχαιρα του Πνεύματος ” ο εστί ρήμα Θεού “. Με την μάχαιρα του Θ. Λόγου αποκόπτει ο πιστός τα αγκάθια και τους τριβόλους που τυχόν του κλείνουν τον δρόμο και προχωρά. ” Οδεύσωμεν ουν και θαρρούντες και δεδοικότες. Δεδοικότες μεν δια τους εκατέρωθεν κρημνούς, θαρρούντες δε δια τον προηγούμενον ημίν Ιησούν ” ( Ιωάννης Χρυσόστομος ).
Αυτά προςθέτει και ο Ιερός Χρυςόςτομος στις παρακαταθήκες του Απ. Παύλου σήμερα προς όλους μας. Θα τις προσέξουμε όμως; ρώτησε κλείνοντας το κήρυγμά του ο Μητροπολίτης Κορωνείας.

Στην Αγία Μαρίνα Ηλιουπόλεως ο Μητροπολίτης Κορωνείας Στην Αγία Μαρίνα Ηλιουπόλεως ο Μητροπολίτης Κορωνείας Στην Αγία Μαρίνα Ηλιουπόλεως ο Μητροπολίτης Κορωνείας Στην Αγία Μαρίνα Ηλιουπόλεως ο Μητροπολίτης Κορωνείας

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.