Τον δρόμο για τη Βουλή πήρε η επίλυση του χρονίου ζητήματος με την επίλυση των οργανικών θέσεων κληρικών της Εκκλησίας της Ελλάδος και της Εκκλησίας της Κρήτης κάτι για το οποίο είχαν συζητήσει Εκκλησία και κυβέρνηση πριν λίγους μήνες. Μάλιστα, ο Πρωθυπουργός μαζί με την Υπουργό Παιδείας είχαν περάσει το κατώφλι του Συνοδικού Μεγάρου τον περασμένο Δεκέμβριο όπου είχε τεθεί επί τάπητος το ζήτημα.

Έτσι, μετά από περίπου επτά μήνες από τότε, την προσεχή Πέμπτη, 7 Ιουλίου, εισάγεται προς επεξεργασία και συζήτηση, στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, το νομοσχέδιο «Νέοι Ορίζοντες στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα: Ενίσχυση της ποιότητας, της λειτουργικότητας και της σύνδεσης των ΑΕΙ με την κοινωνία και λοιπές διατάξεις», το οποίο περιλαμβάνει και άρθρα σχετικά με τις ρυθμίσεις που προβλέπονται για το ζήτημα των οργανικών θέσεων το οποίο θα λύσει ένα θέμα το οποίο παραμένει ανοικτό από το 1945.

Συγκεκριμένα, στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και στις Ιερές Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος συνιστώνται δύο χιλιάδες τριακόσιες έντεκα 2.311) μόνιμες οργανικές θέσεις Εφημερίων, οι οποίες καταλαμβάνονται από Εφημέριους οι οποίοι ήδη μισθοδοτούνται από το Δημόσιο και η απόφαση διορισμού τους έχει 338 δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης και στις Ιερές Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Κρήτης συνιστώνται εννιακόσιες πενήντα πέντε (955) μόνιμες οργανικές θέσεις Εφημερίων, οι οποίες καταλαμβάνονται από Εφημερίους οι οποίοι ήδη μισθοδοτούνται από το Δημόσιο και η απόφαση διορισμού τους έχει δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Στο άρθρο 349 προβλέπεται η μετατροπή θέσεων διακόνων και ιεροκηρύκων – μεταφορές θέσεων διακόνων και ιεροκηρύκων – μετατροπή κλάδου θέσεων εκκλησιαστικών υπαλλήλων.

Επίσης, τα άρθρα 317 έως 346 αφορούν τη ρύθμιση ζητημάτων επαρχιών του Οικουμενικού Πατριαρχείου στη Δωδεκάνησο.

Μπορείτε να δείτε αναλυτικά το νομοσχέδιο το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή πατώντας ΕΔΩ

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα άρθρα του νομοσχεδίου δεν αναφέρεται κάποια διάταξη η οποία να προβλέπει τη διχοτόμηση της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.