Για το μέλλον των πενήντα οκτώ μαθητών που προέρχονται από διάφορες περιοχές της Κρήτης και φοιτούν στην Εκκλησιαστική Σχολή Κρήτης στα Χανιά, οι οποίοι είναι αναγκασμένοι να ολοκληρώσουν την φοίτησή τους σε ημερήσια γυμνάσια και λύκεια, εξαιτίας του λουκέτου που πρόκειται να μπει στη Σχολή μετά την ολοκλήρωση του εκπαιδευτικού έτους, κατέθεσαν επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Νίκη Κεραμέως, κατέθεσαν βουλευτές της Ελληνικής Λύσης.

Σύμφωνα με τον νόμο που ψηφίστηκε το περασμένο καλοκαίρι από τις συνολικά δέκα Εκκλησιαστικές Σχολές που λειτουργούν σε όλη την χώρα, δίνεται χρονικό περιθώριο τριών ετών, με εξαίρεση αυτές των Χανίων και των Ιωαννίνων, που κλείνουν οριστικά τον ερχόμενο Ιούνιο.

“Προτίθεσθε να λάβετε τις απαραίτητες πρωτοβουλίες, δεδομένης της έλλειψης οιασδήποτε άλλης εγκυρότερης Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης στην Κρήτη, έτσι ώστε να ακυρωθεί άμεσα το επερχόμενο κλείσιμο της Πατριαρχικής Εκκλησιαστικής Σχολής του νησιού, το οποίο αν συμβεί, θα αφήσει έκθετους όλους τους μαθητές του νησιού, που επιθυμούν να λάβουν Εκκλησιαστική μόρφωση;”, ρωτούν την κ. Κεραμέως οι βουλευτές Κωνσταντίνος Μπούμπας και Μαρία Αθανασίου.

Αναλυτικά η ερώτηση:

Κυρία Υπουργέ

Όπως έχουμε πληροφορηθεί από διαμαρτυρίες κατοίκων της Κρήτης, μετά την ψήφιση του πρόσφατου σχετικού νομοσχεδίου του Υπουργείου σας, πενήντα οκτώ μαθητές που προέρχονται από διάφορες περιοχές της Κρήτης, είναι αναγκασμένοι να ολοκληρώσουν την φοίτησή τους σε ημερήσια γυμνάσια και λύκεια, την ώρα που οι περισσότεροι εξ’ αυτών έχουν ήδη αποφασίσει να ακολουθήσουν τον δρόμο της ιεροσύνης. Με τον χρόνο για το κλείσιμο του τοπικού Εκκλησιαστικού Γυμνασίου και Λυκείου αλλά και του οικοτροφείου να μετρά, ήδη, αντίστροφα, γονείς, μαθητές και καθηγητές, ζητούν, έστω και την ύστατη στιγμή, τροποποίηση της απόφασής σας, ώστε να αποτραπεί το κλείσιμο της σχολής τους, ενώ, την ίδια στιγμή, η Εκκλησία της Κρήτης δεν έχει ακόμα τοποθετηθεί επί του θέματος. Μέχρι στιγμής, όλα δείχνουν ότι η λήξη της φετινής σχολικής χρονιάς θα σηματοδοτήσει και το τέλος εποχής για το γυμνάσιο, το λύκειο και το οικοτροφείο της Πατριαρχικής Εκκλησιαστικής Σχολής Κρήτης, στο οποίο, επί σειρά ετών, έβρισκαν καταφύγιο χιλιάδες παιδιά, προερχόμενα κυρίως από αγροτικές, πολύτεκνες και χαμηλού εισοδήματος οικογένειες. Στο οικοτροφείο της Πατριαρχικής Εκκλησιαστικής Σχολής Κρήτης φιλοξενούνται, σήμερα, περί τα τριάντα παιδιά. Τα τελευταία χρόνια, στα δύο σχολεία άρχισαν να φοιτούν και κορίτσια, τα οποία για διάφορους λόγους, κυρίως κοινωνικούς, πήραν μεταγραφή από ημερήσια γυμνάσια και λύκεια, επιλέγοντας την Εκκλησιαστική Σχολή για την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης τους. Το σχετικό νομοσχέδιό σας, που ψηφίστηκε το περασμένο καλοκαίρι, καθιερώνει ανώτατο όριο μαθητών τους 60 για τα Εκκλησιαστικά Γυμνάσια και τα Εκκλησιαστικά Λύκεια. Από τις συνολικά δέκα Εκκλησιαστικές Σχολές που λειτουργούν σε όλη την χώρα, δίνεται χρονικό περιθώριο τριών ετών στις οκτώ εκ των ανωτέρω, με εξαίρεση αυτές των Χανίων και των Ιωαννίνων, που κλείνουν οριστικά τον ερχόμενο Ιούνιο.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται η κ. Υπουργός:

Προτίθεσθε να λάβετε τις απαραίτητες πρωτοβουλίες, δεδομένης της έλλειψης οιασδήποτε άλλης εγκυρότερης Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης στην Κρήτη, έτσι ώστε να ακυρωθεί άμεσα το επερχόμενο κλείσιμο της Πατριαρχικής Εκκλησιαστικής Σχολής του νησιού, το οποίο αν συμβεί, θα αφήσει έκθετους όλους τους μαθητές του νησιού, που επιθυμούν να λάβουν Εκκλησιαστική μόρφωση;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Κωνσταντίνος Μπούμπας

Μαρία Αθανασίου

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.