Το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων θεωρεί ότι τα σημαντικότερα σημεία του νομοσχεδίου για την Εκκλησιαστική Εκπαίδευση είναι.

α) ότι οι Κληρικοί του Δημοσίου θα διορίζονται μόνο με πτυχίο από Σχολή Μαθητείας Κληρικών (Σ.Μ.Υ.Κ) ή από ΑΕΙ αναβαθμίζοντας με αυτόν τον τρόπο το επίπεδο εκπαίδευσης των κληρικών

και β) τη Συνένωση των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών από 4 σε 2 με καλύτερες προοπτικές για τους νέους, στο πλαίσιο του εξορθολογισμού του Ακαδημαϊκού Χάρτη της χώρας.

Το τελευταίο αυτό μέτρο, όμως, έχει δημιουργήσει μεγάλη απογοήτευση σε Ιεράρχες, καθηγητές, πτυχιούχους και φοιτητές των Ανωτάτων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών, Σύμφωνα ωστόσο με τις τελευταίες πληροφορίες του ope.gr μέχρι στιγμής υπάρχει πρόβλεψη τα μαθήματα στις ΑΕΑ που θα καταργηθούν να πραγματοποιηθούν διαδικτυακά έως ότου αποφοιτήσουν και οι τελευταίοι φοιτητές έτσι ώστε να μην αναγκαστούν να μεταφερθούν σε άλλες πόλεις για την ολοκλήρωση των σπουδών τους.

Πρόβλεψη φαίνεται να υπάρχει και για τους διδάσκοντες στους οποίους θα δίνεται η δυνατότητα να συμμετέχουν στα Ακαδημαϊκά Συμβούλια των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών που θα μεταφερθούν. Δεν υπάρχει όμως ρητή πρόβλεψη για το αν οι καθηγητές θα μπορούν να διδάσκουν σε αυτές διαδικτυακά ή αν θα πρέπει να μεταβούν στις ΑΕΑ προκειμένου η διδασκαλία να γίνει με φυσική παρουσία.

Οι μεγάλοι χαμένοι, όμως, σε όλη αυτή την ιστορία φαίνεται να είναι οι Πτυχιούχοι και οι φοιτητές των Προγραμμάτων Διαχείρισης Εκκλησιαστικών Κειμηλίων (ΔΕΚ) στους οποίους δεν αναγνωρίζεται κανένα επαγγελματικό δικαίωμα καθιστώντας τους, όπως οι ίδιοι λένε, άνεργους πτυχιούχους γεγονός που τους έχει δυσαρεστήσει. «Μας οδηγούν στο να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις για τις ζωές μας. Μας διώχνουν από την ίδια μας την πατρίδα με τέτοια αντιμετώπιση», ανέφερε στο ope.gr πτυχιούχος ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα ότι, έστω και την τελευταία στιγμή, θα βρεθεί μια λύση.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.