Την Βουλγαρία επισκέπτεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, που συναντήθηκε με τις πολιτικές και θρησκευτικές αρχές της χώρας.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε στα κειμήλια της Ορθοδοξίας που οι Βούλγαροι έχουν «κλέψει» και τα οποία είναι σημείο τριβής με το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Ο κ. Παυλόπουλος συναντήθηκε με τον Πατριάρχη Πάσης Βουλγαρίας, κ. Νεόφυτο. Κατά τη σύντομη συνομιλία τους μπροστά στις κάμερες ο Ελληνας Πρόεδρος αναφέρθηκε στο ρόλο που διαδραμάτισε ο Χριστιανισμός στην οικοδόμηση του ευρωπαϊκού οράματος. Στη συνάντηση παραβρέθηκε και ο αρμόδιος υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατιδης.

Κατά τη χθεσινή του συνάντηση με τον Βούλγαρο ομόλογό του, Ρόσεν Πλεβνέλιεφ, ο κ.Παυλόπουλος ανέφερε: «Οι διμερείς μας σχέσεις είναι εξαιρετικές, τα προβλήματα είναι ελάχιστα και επιλύονται σε πολύ κατώτερο επίπεδο, όχι σε αυτό το επίπεδο στο οποίο σήμερα συζητήσαμε».

Ωστόσο, πάντα υπάρχουν θέματα στην ατζέντα των ελληνοβουλγαρικών σχέσεων, ακόμα και σήμερα που οι δύο χώρες είναι ενταγμένες σε κοινούς συνασπισμούς. Η Ελλάδα και η Βουλγαρία είναι πλέον σύμμαχοι και εταίροι και με τη συγκατάθεση της πρώτης. Σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, εταίροι στην Ε.Ε. και σε λίγο συνεταίροι στη ζώνη του ευρώ, με προοπτική να αρθεί και η αναστολή εφαρμογής της Συνθήκης Σένγκεν στη Βουλγαρία το 2017.

Η Βουλγαρία στην παρούσα φάση υποφέρει λιγότερο από την προσφυγική κρίση, καθώς οι δουλέμποροι και οι διακινητές προτιμούν να ξεφορτώνουν σε πλήρες ευρωπαϊκό έδαφος. «Θέλω να υπενθυμίσω ότι πάντοτε στηρίξαμε, στηρίζουμε και θα στηρίζουμε τη Βουλγαρία στα ευρωπαϊκά ζητήματα» τόνισε ο Πρ. Παυλόπουλος.

Ο Πρ. Παυλόπουλος συζητά για αρκετές εκκρεμότητες σε διμερές επίπεδο, τόσο με τον πρόεδρο Πλεβνέλιεφ όσο και με τον πρωθυπουργό Μπόικο Μπορίσοφ, ο οποίος λίγες μέρες νωρίτερα είχε αρνηθεί να συναντήσει τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, επειδή εκείνος τόλμησε να ζητήσει την επιστροφή των ιερών κειμηλίων που έχουν κλαπεί από τους Βούλγαρους στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο από ιερές μητροπόλεις και μονές της Μακεδονίας (Σερρών – Δράμας).

Ο Πρ. Παυλόπουλος και η σύζυγός του επισκέφτηκαν τον Καθεδρικό Ναό Αγίου Αλεξάνδρου Νιέφσκι και την κρύπτη-μουσείο, όπου φυλάσσονται ιερά κειμήλια της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Το θέμα παραμένει ανοιχτό στην ατζέντα των ελληνοβουλγαρικών σχέσεων επί δεκαετίες και τώρα συζητείται να βρεθεί εύσχημος τρόπος επιστροφής των κλοπιμαίων. Ως αντάλλαγμα, η Ελλάδα προτίθεται να επιστρέψει τα οστά του τσάρου Σαμουήλ (Βούλγαρος εθνικός ήρωας) που έχουν βρεθεί (και ταυτοποιηθεί) σε ανασκαφή στον Αγιο Αχίλλειο στις Πρέσπες.

patriarxisboulgarias1.jpg

Patriarxisboulgarias2.jpg

PatriarxisBoulgarias3.jpg

 

Νταλιάρης Γιώργος

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.