Τη μεγάλη ευλογία να εορτάσουν και φέτος τα Άγια Θεοφάνεια με την παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου έχουν οι Ορθόδοξοι χριστιανοί στην Τρίγλια της Βιθυνίας.

Αυτή την ώρα ο Παναγιώτατος, πιστός στην παράδοση που τον θέλει να βρίσκεται τα τελευταία χρόνια στη Μεγάλη Δεσποτική εορτή, η οποία εορτάζεται με το Ιουλιανό Ημερολόγιο σε αυτόν τον τόπο, χοροστατεί στη Θεία Λειτουργία που τελείται στον Ιερό Ναό του Αγίου Βασιλείου ενώ ακολούθως θα τελέσει τον Μεγάλο Αγιασμό.

Υπενθυμίζεται ότι η Τρίγλια, η οποία ανήκει στην Ιερά Μητρόπολη Προύσης, είναι η πατρίδα του Αγίου εθνομάρτυρα Μητροπολίτη Σμύρνης Χρυσοστόμου και ότι οι Tριγλιανοί διασώθηκαν άνευ απωλειών κατά τη Μικρασιατική Καταστροφή χάρη στον συμπατριώτη τους Φίλιππο Καβουνίδη, ο οποίος τους μετέφερε εγκαίρως με τα πλοία του σε ασφαλή εδάφη.

Σήμερα οι απόγονοι των Tριγλιανών κατοικούν στη Νέα Τρίγλια Χαλκιδικής και στη Ραφήνα της Αττικής.

Ο ιστορικός Αγιασμός 97 χρόνια μετά τον ξεριζωμό
Είχε πραγματοποιήσει αποστολή τον Ιανουάριο του 2019 στην Τρίγλια της Μικράς Ασίας για να καταγράψει τις ιστορικές στιγμές από τον καθαγιασμό των υδάτων ανήμερα της εορτής των Θεοφανείων ( με το Ιουλιανό ημερολόγιο ) 97 χρόνια μετά τον ξεριζωμό του Ελληνικού πληθυσμού της περιοχής.

Δείτε, επίσης, αποκλειστικά πλάνα και ρεπορτάζ από τις λατρευτικές εκδηλώσεις στην Τρίγλια. Μεταξύ αυτών στιγμές από την Θεία Λειτουργία που τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Βασιλείου, τις αποκλειστικές συνεντεύξηεις του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Προύσης κ. Ελπιδοφόρου, νυν Αρχιεπισκόπου Αμερικής, καθώς επίσης και δηλώσεις Ελλήνων που επέστρεψαν για να γιορτάσουν τα Θεοφάνεια στην πατρίδα τους 97 χρόνια μετά.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.