Την Ιερά Μονή Αγίου Βησσαρίωνα (Δουσίκου) επισκέφθηκαν σήμερα, 18 Μαρτίου 2021, για αυτοψία ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων του Δήμου Πύλης κ. Χαντζής Σωτήριος με τον Προϊστάμενο κ. Αποστολόπουλο και κλιμάκιο της Υπηρεσίας του.

Σκοπός της επίσκεψης ήταν ο έλεγχος των ζημιών που προκλήθηκαν από την έντονη σεισμική δραστηριότητα των προηγούμενων ημερών, καθώς στη Μονή παρατηρήθηκαν ρωγμές. Μάλιστα, απειλείται με πτώση τμήμα του τοίχου στην βόρεια πλευρά του.

Ο Αντιδήμαρχος Πύλης κ. Χαντζής υποσχέθηκε στους μοναχούς πως θα κάνει ό,τι μπορεί, σε απόλυτη συνεργασία με τον Αντιπεριφερειάρχη Τρικάλων κ. Μιχαλάκη, για την επούλωση των πληγών της Μονής.

Λίγα λόγια για το μοναστήρι
Η Ιερά Μονή Αγίου Βησσαρίωνα ιδρύθηκε μεταξύ των ετών 1527-1535.

Ο κτήτοράς της, Άγιος Βησσαρίων, εκτός από την αγιότητα και την ιεροσύνη του, έγινε γνωστός για το χτίσιμο σπουδαίων έργων για την εποχή του, όπως οι γέφυρες του Πορταϊκού, του Κοράκου στον Αχελώο και της Σαρακίνας.

Η μονή ήταν από τα πλούσια και δραστήρια μοναστήρια της περιοχής με κτήματα στη Ρουμανία, καθώς ο Άγιος Βησσαρίων είναι γνωστός στη Μολδοβλαχία για τα θαύματα, που έχει επιτελέσει εκεί. Η παράδοση αναφέρει ότι στην περίοδο της ακμής του διέθετε 365 κελιά μοναχών, Τράπεζα (1682) αλλά και πλουσιότατη βιβλιοθήκη.

Εδώ φυλάσσεται η Κάρα του Αγίου Βησσαρίωνα.

Σπουδαία είναι τα πάντα.

Ξεχωρίζει όμως η αγιογράφηση του Καθολικού, έργο του περίφημου ζωγράφου Τζώρτζη (της Κρητικής Σχολής – 1517) και το ξυλόγλυπτο τέμπλο του Καθολικού (1813).

Με πληροφορίες από: trikalaidees.gr

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.