Γράφει ο πρωτοπρεσβύτερος Κυριάκος Αναστ. Μανέττας ,κληρικός , εκπαιδευτικός , εφημέριος ιερού παν/κού ναϋδρίου Αγίας Ειρήνης και Τριών Ιεραρχών Αιγαίου Ρόδου.

Κοιμήθηκε σε ηλικία 78 ετών , την επομένη ημέρα της διπλογιορτής του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και της Ελευθερίας της πατρίδας μας.Το Σάββατο 26 Μαρτίου 2022 στο νοσοκομείο της Ρόδου απεβίωσε ο ασκητικός και σεβάσμιος Ιερομόναχος πατήρ Ιερόθεος Κοενάκης. Ήταν προηγούμενος της Ιεράς Μονής του Αρχιστρατήγου Μιχαήλ Σύμης.
Γεννήθηκε το 1944 επί Γερμανικής και Ιταλικής κατοχής στην ιστορική νήσο Σύμη. Μικρό παιδί έμαθε στη Σύμη τα εγκύκλια γράμματά του και με τους γονείς του πήγαν στον Πειραιά όπου σπούδασε τη Νομική και Θεολογία, αφού για πολλά χρόνια βοηθούσε και υπήρξε ενεργό μέλος της αδελφότητας θεολόγων < Ζωή>.Επέστρεψε στην ιερά Μονή Πανορμίτη το 1986 . Ο μακαριστός Μητροπολίτης Ρόδου Απόστολος Διμέλης τον χειροτόνησε Διάκονο, Αρχιμανδρίτη, πνευματικό –Εξομολόγο.
Ο μακαριστός πλέον Αρχιμανδρίτης Ιερόθεος Κοενάκης υπήρξε ένας ανιδιοτελής , έντιμος , με καθαρότητα βίου , ένας ομολογητής , αληθινός φίλος του Χριστού. Από το 2006 μέχρι το 2018 , για 12 χρόνια, διετέλεσε ηγούμενος της Ιεράς Μονής με ταπείνωση , με αυταπάρνηση, χωρίς επιδείξεις , απλός, γεμάτος αγάπη , ακατηγόρητος και γεννημένος για τον ουρανό. Φιλακόλουθος, αναμμένη και καιομένη λαμπάδα στον βωμό του καθήκοντος. Ατέλειωτες ώρες να εξομολογεί , να παρηγορεί , να συμβουλεύει τους αμαρτωλούς , τους πονεμένους , όσους είχαν ανάγκη από βοήθεια.
Με την κοίμηση του πατρός Ιεροθέου Κοενάκη κλείνει ένα κεφάλαιο που συνδέεται με τη Σύμη και την παλαιά φρουρά εναρέτων και ανεπανάληπτων κληρικών. Όπως ο Χρύσανθος Μαρουλάκης , ο συνώνυμός του Ιερόθεος, ο Γαβριήλ Μαργαρίτης , ο Αρσένιος Κλαδάκης . Η παλαιά φρουρά των ευλαβών ιερέων , παπα Γιάννη Λεριά , παπα Γιάννη Φωτάρα , παπα Αναστάση Μαραβέλια,,παπα Θόδωρου, παπα Γιώργη Χατζηγιαννάκη , παπα Γιώργη Τσίγκου , άφησαν ιστορία, μια λαμπρή και ανεπανάληπτη εποχή.Το ίδιο σεβάσμιοι οι έφοροι και γραμματείς της Μονής:Αντώνης Αγγελίδης,Γεώργιος Ζουρούδης,Ηλίας Καραγιάννης, Ονούφριος Τσαβαρής, Ηλίας Καραγιάννης και τόσοι άλλοι μακαριστοί. Με την ενιαία τότε Μητρόπολη Ρόδου . Με τον άρχοντα και ανεπανάληπτο Μητροπολίτη Ρόδου Σπυρίδωνα Συνοδινό και τον ευλαβέστατο και αξέχαστο Πρωτοσύγκελλο Αλέξανδρο Θεοδωρακόπουλο.
Αν και δεν υπήρξα στενός συνεργάτης ούτε πνευματικό παιδί του μακαριστού πατρός Ιεροθέου Κοενάκη συνεχίζω να τιμώ και να προβάλλω ιερά πρόσωπα που τιμούν και τίμησαν το θεσμό της εκκλησίας. Για το όλο έργο τους και την προσφορά τους, χωρίς ιδιοτέλεια , προβολή και διεκδίκηση θέσεων και προαγωγών.
Πάντοτε αγαπούσα και τιμούσα τον μακαριστό. Τον περασμένο Νοέμβριο του 2021 του αφιέρωσα ειδικό άρθρο στην εφημερίδα Ροδιακή και στο διαδίκτυο . Το ίδιο και τώρα τον μνημονεύουμε αδειάλειπτα, με συγκίνηση και ιερό δέος .Ενιωσα μεγάλη τιμή, όταν στις 28 Μαρτίου μεταφερόταν η σωρός του με το καράβι στη Συμη, να του τελέσω Τρισάγιο και να τον χαιρετήσω με λουλούδια και γλυκά. Ένα ευχαριστώ στον απλό και αγιασμενο εργάτη του Χριστού Πατέρα Ιερόθεο Κοενάκη.Για τις Αγρυπνίες ,τις ατέλειωτες προσευχές , τα ασταμάτητα μνημονεύματα ονομάτων στην ιερά Πρόθεση.Για το συνεχόμενο κομποσχοίνι, τη νοερά προσευχή , τον πατερικό του λόγο, τη φιλανθρωπία, την ταπείνωση…… Έζησε ανάμεσά μας ένας άγιος, ένας μορφωμένος , καταξιωμένος , χωρίς καμμιά απαίτηση , ένας διάκονος , ένας Παπαδιαμάντης της Αγίας μας εκκλησίας.
Πόσες ψυχές τον αναζητούν , πόσοι θα τον υποδεχθούν στον ουρανό ως δούλο πιστό και συνεχιστή λειτουργό στο Επουράνιο Θυσιαστήριο! Με το σκεπτικό αυτό τελέσαμε στο παν/κό ναϋδριο της Αγίας Ειρήνης –Τριών Ιεραρχών Ρόδου επίσημο 9ήμερο μνημόσυνο με ειδική αναφορά στο έργο και την προσφορά του.Το ίδιο , πρώτα ο Θεός , θα γίνει και την παραμονή της Αγίας Ειρήνης ( 4 Μαϊου) που συμπληρώνει 40 μέρες από την οσιακή του κοίμησή.
Την ευχή του να έχουμε όλοι εδώ στη Ρόδο . Την ευχή εκείνου που παρέδωσε τη μακαρία του ψυχή στον πλάστη και Δημιουργό του , τον Χριστό, που τόσο αγάπησε και με πίστη υπηρέτησε . Μορφές σαν τον αγιασμένο κληρικό , τον κατά Χριστόν Σαλό Ιερόθεο Κοενάκη ούτε γνώρισε ούτε εύκολα θα γνωρίσει η σεβάσμια Ιερά Μονή του Πανορμίτη Σύμης .
Ο Αρχιστράτηγος Μιχαήλ να τον βάλει στα δεξιά του Θεού και Πατρός Ιησού Χριστού. Αιωνία του η μνήμη.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.