Στέλιος Καλαθάς: Στο “Λοιπόν” και τη Μαρία Σοφιανού μίλησε ο Στέλιος Καλαθάς.

Ο γνωστός ηθοποιός, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στη συνάντησή του με τον Άγιο Παΐσιο αλλά και για το θαύμα που έχει βιώσει.

-Πιστεύεις πολύ στον Θεό και είχες μιλήσει και με τον Άγιο Παΐσιο. Πιστεύεις θα επαληθευτούν αυτά που είπε για τον πόλεμο;

Επειδή όπως ξέρεις τον είχα γνωρίσει, δεν θέλω να αμφισβητήσω αυτά που λέγονται, ωστόσο δεν ξέρω πού τα είπε, πότε και πού έχουν γραφτεί. Η δική μου αίσθηση από αυτόν τον πνευματικό άνθρωπο, είναι κάπως διαφορετική. Δηλαδή δεν ξέρω με πόσες λεπτομέρειες μιλούσε, τον έχω στο μυαλό μου πιο λακωνικό. Μπορεί κάποιοι να έχουν κάνει άλλες μεταφράσεις, ίσως, δεν ξέρω. Δεν το ξέρω το θέμα, δε το έχω ακούσει από τον ίδιο, οπότε δεν μπορώ να τοποθετηθώ. Αυτό που σίγουρα μπορώ να σου πω, είναι ότι ήταν ένας άνθρωπος βαθιά ταπεινός, φωτεινός και νιώθω ευλογία που συναντήθηκα με τον Άγιο Παΐσιο στο διάβα της ζωής μου.

-Πες μου μια φράση που έχεις κρατήσει από εκείνον μέσα σου…

Αυτό που θυμάμαι πολύ καλά, είναι αυτό που έλεγε στους φίλους μου τους τυφλούς με τους οποίους είχαμε ανέβει μαζί και ήταν «κάντε λίγη υπομονή γιατί σίγουρα εσείς που έχετε βασανιστεί σε αυτή τη ζωή, μετά σας περιμένουνε δώρα» και σε εμένα «σε κάθε δυσκολία να κοιτάς τον ουρανό και να λες και αυτό θα περάσει». Είναι μια φιλοσοφία ζωής που την περνάω και στους μαθητές μου.

-Θα μοιραστείς μαζί μας ένα θαύμα που έχει συμβεί στη δική σου ζωή;

Θαύμα είναι εκείνο το βράδυ που γλίτωσα από την επιστροφή μου από την Επίδαυρο, που χάλασε το αυτοκίνητό μου και έχασα τελείως τον έλεγχό του. Έβλεπα τις νταλίκες και τα φορτηγά να έρχονται κατά πάνω μου. Εκείνα τα δευτερόλεπτα, ούτε ξέρω πόσο κράτησαν. Είχε παγώσει ο χρόνος. Τελικά γλίτωσα, χωρίς να πάθω τίποτα απολύτως. Είναι θαύμα που γλίτωσα από τέτοιο αυτοκινητιστικό.

-Θυμάσαι κάτι συγκεκριμένο από εκείνα τα δευτερόλεπτα;

Θυμάμαι σαν κάτι να άνοιξε, κάτι σαν να έγινε σύμπαν, αλλά δεν μπορώ να στο περιγράψω ακριβώς. Νιώθεις σαν να έχεις μια σύνδεση με τον δημιουργό του σύμπαντος εκείνα τα δευτερόλεπτα. Είναι κάτι αλλιώτικο, κάτι που δεν γνωρίζει κανείς, κάπως έτσι ένιωσα.

-Το ατύχημα το θυμάσαι με λεπτομέρειες;

Βέβαια, ήταν βράδυ και όπως επέστρεφα από την Επίδαυρο, σε έναν δύσκολο με πολλές στροφές δρόμο, ξαφνικά έχασα τελείως τον έλεγχο του αυτοκινήτου. Δεν λειτουργούσε τίποτα, ούτε οι ταχύτητες, ούτε τα φρένα, ούτε καν το χειρόφρενο. Δεν μπορούσα με κανέναν τρόπο να σταματήσω το αμάξι, αλλά ούτε να κατέβω, καθώς ήταν εν κινήσει και από πίσω μου είχα κι άλλα αυτοκίνητα. Τελικά με τα πολλά το έστριψα πάνω σε ένα δέντρο για να βγω από τον δρόμο και να γλιτώσω από τα φορτηγά και κάπου εκεί το αυτοκίνητο σταμάτησε, ευτυχώς.

Οι συναντήσεις του Στέλιου Καλαθά με τον Άγιο Παΐσιο
Ο Στέλιος Καλαθάς μίλησε και στην εφημερίδα “Espresso” και τον δημοσιογράφο Βαγγέλη Καράλη και εξομολογήθηκε τις συγκλονιστικές συναντήσεις που είχε τρεις φορές με τον γέροντα Παΐσιο στο Άγιον Όρος.

«Η πρώτη φορά που συνάντησα τον γέροντα τότε Παΐσιο ήταν όταν ήμουν φοιτητής της θεατρικής σχολής, και ακολούθησαν άλλες δύο συναντήσεις μας. Είχα ακούσει για τη φήμη του και έτυχε να μένω σε μια σκήτη της Μονής Κουτλουμουσίου, που ήταν απέναντι από το κελί του γέροντα. Κάθε πρωί τον έβλεπα από το παράθυρο του δωματίου μου.

Θα πήγαινα να τον συναντήσω ακόμη και αν ήμουν στην άλλη άκρη του Αγίου Όρους. Την τρίτη φορά, μάλιστα, είχα πάει με τρεις φίλους μου τυφλούς, οι οποίοι με είχαν παρακαλέσει να τους συνοδεύσω στον γέροντα. Θυμάμαι την ταπεινότητά του και τη μεταφυσική ενέργεια που είχε, τον χαμηλόφωνο τρόπο που μιλούσε και το βλέμμα του, που ήταν στραμμένο κάτω όταν σου μίλαγε. Μια απίστευτη επί της ουσίας ταπεινότητα, όχι δήθεν.

Eλεγε λίγες κουβέντες, αλλά μέσα σε αυτές τις κουβέντες υπήρχαν μια σοφία και μια γαλήνη. Θυμάμαι μου είχε πει “όταν περνάς δύσκολα, να κοιτάς τον ουρανό και να λες και αυτό θα περάσει”.

Εκείνα τα χρόνια πήγαινε πολύς κόσμος να τον συναντήσει. Όλοι ήθελαν να τους πει για το μέλλον, αλλά εγώ σε αυτό ήμουν πολύ αντίθετος και δεν ρώταγα τίποτα για τα μελλούμενα» λέει στην εξομόλογησή του στην «Espresso» και συνεχίζει: «Ηταν πολύ δυνατή και συγκινητική η συνάντηση που είχε ο γέροντας με τους τυφλούς φίλους μου. Τους είπε χαρακτηριστικά ότι “τώρα εδώ περνάτε δύσκολα, μια μεγάλη δοκιμασία, αλλά για κάποιο λόγο συμβαίνει αυτό, που μόνο ο Θεός ξέρει. Να είστε σίγουροι ότι μετά θα δικαιωθούν όλες οι δυσκολίες σας και οι κόποι σας”».

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.