«Η κυριαρχία της Ελλάδας σε αυτά τα νησιά είναι αδιαμφισβήτητη», δήλωσε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σχολιάζοντας τις προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, για το καθεστώς των νησιών του Αιγαίου.

Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών πρόσθεσε πως «η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να προστατεύονται και να γίνονται σεβαστές».

Σε νέο παραλήρημα κατά της Ελλάδας προέβη χθες ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, φτάνοντας στο σημείο, για ακόμη μία φορά την κυριαρχία της χώρας μας στα νησιά του Αιγαίου, θέτοντας ως πρόφαση το αίτημα της Άγκυρας για αποστρατικοποίηση.

Όλα συνέβησαν στην συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο TRT, όπου και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, υπενθύμισε πως η Άγκυρα έχει στείλει επιστολή στον ΟΗΕ, για την οποία έχει λάβει απάντηση από την Αθήνα, στην οποία τονίζεται ότι μπορεί να εγείρεται μέχρι και θέμα κυριαρχίας στα νησιά του Αιγαίου εφόσον η Αθήνα έχει επιλέξει να τοποθετήσει στρατεύματα σε αυτά παραβιάζοντας διεθνείς συνθήκες.

«Στον ΟΗΕ στείλαμε δύο επιστολές, τις στείλαμε επειδή η Ελλάδα παραβιάζει το καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης των νησιών. Τα νησιά αυτά παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα με τις Συνθήκες της Λωζάννης του 1923 και των Παρισίων του 1947 με τον όρο της αποστρατιωτικοποίησης τους. Όμως η Ελλάδα άρχισε να παραβιάζει αυτό το καθεστώς από τη δεκαετία του 1960» ανέφερε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Ο ίδιος συμπλήρωσε: «Στην επιστολή που γράψαμε αναφέραμε πως η Ελλάδα παραβιάζει τους όρους των συνθηκών, αυτά τα νησιά δόθηκαν υπό όρους, και σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν αλλάξει στάση τότε είναι συζητήσιμη η κυριαρχία των νησιών αυτών. Διότι παραβιάζονται οι όροι. Στείλαμε τις επιστολές μας. Θα παρακολουθούμε το ζήτημα αυτό. Αν χρειαστεί θα κάνουμε τις τελευταίες μας προειδοποιήσεις και μετά ξεκινάει αυτή η συζήτηση».

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.