Το συγκεκριμένο επίδομα θα είναι αφορολόγητο, ακατάσχετο και δεν θα συμψηφίζεται.

Το επίδομα των 200 ευρώ θα είναι αφορολόγητο, ακατάσχετο και δεν θα συμψηφίζεται – Ποιοι συμπεριλαμβάνονται στους δικαιούχους, ποιες είναι οι προϋποθέσεις
Μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα -το αργότερο έως τη Μεγάλη Πέμπτη- αναμένεται να δοθεί το επίδομα ακρίβειας των 200 ευρώ στους δικαιούχους.

Όπως διευκρίνισε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στον ΣΚΑΙ αυτή την περίοδο ολοκληρώνονται οι τεχνικές διαδικασίες στις σχετικές πλατφόρμες ούτως ώστε μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα οι περίπου 1,4 εκατ. δικαιούχοι (χαμηλοσυνταξιούχοι, πολίτες που λαμβάνουν το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, κ.λπ.) να λάβουν το επίδομα ακρίβειας των 200 ευρώ, με το συνολικό ύψος της ενίσχυσης να φτάνει τα 324 εκατ. ευρώ.

Το συγκεκριμένο επίδομα θα είναι αφορολόγητο, ακατάσχετο και δεν θα συμψηφίζεται.

Ειδικότερα, όπως ορίζει η σχετική νομοθετική διάταξη θα δοθεί:

1. Έκτακτη οικονομική ενίσχυση 200 ευρώ σε χαμηλοσυνταξιούχους, ενόψει Πάσχα και λόγω της παγκόσμιας κρίσης ακρίβειας.

Το ποσόν καταβάλλεται μέχρι και τις 21.4.2022 το αργότερο και προβλέπεται πως θα είναι αφορολόγητο, ακατάσχετο και δεν συμψηφίζεται, ούτε συνυπολογίζεται στα κριτήρια για προνοιακές παροχές κλπ. Την έκτακτη οικονομική ενίσχυση δικαιούνται όσοι έλαβαν κατά τον μήνα Μάρτιο 2022:

α) οριστική ή προσωρινή κύρια σύνταξη ή προκαταβολή κύριας σύνταξης, λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου,

β) προσυνταξιοδοτική ή συνταξιοδοτική παροχή,

γ) αναπηρικά επιδόματα που καταβάλλονται από τον e-Ε.φ.Κ.Α.,

εφόσον συντρέχουν σωρευτικά οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

α) ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα, πραγματικό ή τεκμαρτό, έως 7.200 για το 2020

β) ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο, πραγματικό ή τεκμαρτό, έως 14.400. Για τους σκοπούς του μέτρου, ως οικογενειακό εισόδημα θεωρείται το άθροισμα των φορολογητέων εισοδημάτων του υπόχρεου και του/της συζύγου ή του μέρους συμφώνου συμβίωσης που προκύπτει από τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων του φορολογικού έτους 2020, η οποία έχει υποβληθεί μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος. Άρα δεν προσμετρώνται άλλα (τεκμαρτά ή πργματικά) εισοδήματα τέκνων ή φιλοξενουμένων κλπ.

γ) συνολική αξία ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού, βάσει ΕΝΦΙΑ 1.1.2021, έως 200.000 ευρώ.

δ) να έχουν υποβάλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2020 ως φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας.

Το ύψος της ενίσχυσης ανέρχεται στα 200 ευρώ ανά δικαιούχο αλλά αν δύο σύζυγοι ή μέρη συμφώνου συμβίωσης είναι δικαιούχοι της ενίσχυσης, τότε η ενίσχυση των διακοσίων ευρώ καταβάλλεται και στους δύο δικαιούχους. Άρα το νοικοκυριό λαμβάνει 400 ευρώ.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.