Τραβάει το σκοινί οΠατριάρχης Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλος ο οποίος με επιστολή του προς τους Προκαθημένους όλων των Ορθοδόξων Αυτοκεφάλων Εκκλησιών για συνάντηση στο Αμάν για να συζητήσουν για την ενότητα της ορθόδοξης Εκκλησίας.Κάτι ανάλογο είχε κάνει και πέρυσι για να αποδοκιμαστεί έντονα από το Οικουμενικό Πατριαρχείο το οποίο χαρακτήρισε απαράδεκτη την ενεργειά του .Ο λόγος που αντίδρασε το φανάρι ήταν γιατί ο κ.Θεόφιλος -κάποιοι λένε οτι καθοδηγείται από τη Μόσχα- ζήτησε συνάντηση για να εξετασθεί το θέμα της Ουκρανίας. Πέρυσι δεν είχαν ανταποκριθεί το κάλεσμα οι περισσότερες Εκκλησίες ,συμμετείχε όμως η Ρωσική η οποία ενθάρρυνε την πρωτοβουλία Θεόφιλου κόντρα σε κάθε λογική.

«Πριν από ένα χρόνο συνήλθαμε από κοινού στο Χασεμιτικό Βασίλειο της Ιορδανίας για να ενισχύσουμε τις αδελφικές μας σχέσεις μέσω του διαλόγου αγάπης χάριν της ενότητας των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών. Δύο ημέρες προσευχής και αδελφικής συζητήσεως μας έδωσαν μεγαλύτερη αποφασιστικότητα να ακολουθήσουμε την οδό της εμβάθυνσης της επικοινωνίας μας και από κοινού να ανταποκρινόμαστε στις κοινές προκλήσεις ενώπιόν μας», τόνισε..

Ο Μακαριώτατος ανέφερε ότι προσεύχεται ώστε να γίνει εφέτος μια νέα συνάντηση των Προκαθημένων, την πρωτοβουλία της οποίας ανέλαβαν ήδη προ ενός έτους οι μετέχοντες στη συνάντηση στο Αμάν: «Προσβλέποντας με ελπίδα στις φωτεινότερες ημέρες αυτού του έτους, διατηρούμε την ανάμνηση της κοινής μας υποχρέωσης να συνέλθουμε επί το αυτό για προσευχή και αδελφική επικοινωνία. Δεόμεθα να καταστεί τούτο δυνατό εφέτος».

«Θα συνεχίσουμε άλλωστε και εφεξής να υποστηρίζουμε αλλήλους στην προσευχή και να αναζητούμε οδούς, ακολουθώντας τις οποίες οι κατά τόπους Ορθόδοξες Εκκλησίες μας θα κατορθώσουν να φέρουν ελπίδα, ευλογία και χαρά ο ένας στον άλλο. Όπως λέγει ο Απόστολος Παύλος «Ἀλλήλων τὰ βάρη βαστάζετε, καὶ οὕτως ἀναπληρώσατε τὸν νόμον τοῦ Χριστοῦ (Γαλ. 6.2)»αναφέρει.

Τέλος αναφέρεται και στην πανδημία: «Αυτή η πανδημία απαίτησε ώστε να στρέψουμε το βλέμμα στις κοινότητές μας, τις οποίες μας κάλεσε ο Θεός να υπηρετούμε, προκειμένου να αναστρέψουμε τις καρδιές των πιστών από την απελπισία και να τις στρέψουμε στον Κύριο, ο οποίος μας δίδει ελπίδα».

Ο κ.Βαρθολομαίος πέρυσι είχε χαρατηρίσει οικογενειακή τη συνάντηση στο Αμάν.Σε επιστολή του είχε στεέιλει στον Θεόφιλο ανέφερε χαρακτηριστικά: «αδυνατούμε να κατανοήσωμε ότι η Υμετέρα Μακαριότης παραθεωρεί ή και αγνοεί το μέγεθος των αρνητικών απορροιών της εν λόγω πρωτοβουλίας έχει μοναδικό στόχο «την ανατροπή όλων των καλώς εχόντων στην Ορθόδοξη Εκκλησία, την αλλοτρίωση των εκκλησιολογικών θεμελίων της».

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης ξεκαθάριζε προς τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων πως οι πραγματικοί σκοποί της πρωτοβουλίας του είναι προφανείς. «Το επιδιωκόμενο, αν θέλουμε να είμαστε αληθινοί με τους εαυτούς μας και συνεπείς προς τον Θεό, είναι η εξυπηρέτηση της πεισματικής άρνησης μιας τοπικής Εκκλησίας να ακολουθήσει τα εδώ και αιώνες αποδεκτά στην Ορθόδοξη Εκκλησία έχοντας στο πλευρό της την πολιτεία της Ρωσικής Ομοσπονδίας», έγραφε προς τον Πατριάρχη Θεόφιλο, στον οποίο σε άλλο σημείο επισημαίνει πως «οι αριθμητικές υπεροχές δεν ήταν ποτέ η πεμπτουσία του ορθόδοξου ήθους…».

Προσέθετε , επίσης, ότι εάν ο «αληθής προβληματισμός» του Πατριάρχη Ιεροσολύμων ήταν γενικώς «περί των προκλήσεων, τας οποίας αντιμετωπίζει η Ορθόδοξος ημών κοινωνία εις τους κρισίμους καιρούς», τότε θα έπρεπε να απευθυνθεί στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Ο Παναγιώτατος ανέφερε επίσης: «Βεβαίως και απασχολεί ημάς πλέον παντός ετέρου το ζήτημα της πανορθοδόξου ενότητος, αλλ’ η Εκκλησία δεν είναι αδόμητον και αθεσμοθέτητον σύνολον. Ενότης άνευ υγιούς βιώσεως του Μυστηρίου της Εκκλησίας καταλήγει εις βαθείαν διαίρεσιν εν τοις πράγμασι».

Στη συνάντηση είχαν πάρει μέρος ο ι Πατριάρχες Ιεροσολύμων, Μόσχας, Σερβίας και ο Αρχιεπίσκοπος Τσεχίας και Σλοβακίας, με τον μητροπολίτη εκπρόσωπο του Πατριάρχη Ρουμανίας και τον επίσης μητροπολίτη εκπρόσωπο του Αρχιεπισκόπου της Πολωνίας.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 4 (1 ψήφος)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.

1 Σχόλιο

Νεότερο
Καλύτερο Νεότερο Παλαιότερο
1

ντροπη για το σαιτ που ταυτιζεται τοσο ανερυθριαστα με τον αρχιοικουμενιστη bartolomew. και με τους δολοφονους, φασιστες και αφορισμενους του......επιφανιου. αληθεια θα δουμε και καποιο αρθρο για τις αρπαγες και τα εγκληματα που γινονται στην ουκρανια απο τους σχισματικους;