Είπαν ότι οι γονείς που καταβάλλουν τροφεία, θα έχουν μείωση 50%. Τι γίνεται όμως με τα voucher του προγράμματος ΕΣΠΑ, που είναι ευρωπαϊκό κονδύλι; «Θα υπάρξει ενημέρωση και διαφάνεια για το τι θα γίνει με αυτά τα χρήματα των voucher, εκ των οποίων μέρος τους κάλυπτε και τη σίτιση των παιδιών; Θα αναδιανεμηθούν αυτά τα χρήματα κάπου; Θα καλυφθεί κάτι άλλο;

Στην πανδημία που καθυστέρησε τους διαγωνισμούς απέδωσε τη μη παροχή σίτισης στους παιδικούς σταθμούς, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Κοινωνικής Πρόνοιας και Αλληλεγγύης Δημήτρης Βαρβαγιάννης και παραδέχθηκε στο «Ν» πως δεν αποκλείεται η σεζόν να τελειώσει με ταπεράκια.

Οι γονείς, όμως που δικαίως εξανίστανται, και ειδικά εφόσον είναι δικαιούχοι του προγράμματος Οικογενειακής και Επαγγελματικής Εναρμόνισης που υλοποιείται από το ΕΣΠΑ ή άλλοι καταβάλλουν τροφεία ζητούν απαντήσεις.

Πριν από δύο μήνες και συγκεκριμένα μια εβδομάδα πριν το λοκντάουν και το κλείσιμο των σταθμών, ειδοποιήθηκαν ότι σταματά η σίτιση στους παιδικούς σταθμούς και θα πρέπει τα παιδιά να έχουν μαζί τους φαγητό από το σπίτι.

Δύο μήνες μετά δεν άλλαξε, καθώς φαίνεται, απολύτως τίποτα. Και ρωτούν:

-Για ποιον λόγο φτάσαμε στο σημείο να μην ανανεωθούν οι υπάρχουσες συμβάσεις με τους προμηθευτές, εφόσον γνώριζαν ότι λήγουν; Και για ποιον λόγο δεν έγινε εγκαίρως νέος διαγωνισμός;

Πάνω από 300.000 και φέτος οι δικαιούχοι voucher

Σε ό,τι αφορά στα vouchers Κοινωνικού Τουρισμού που θα διατεθούν φέτος, στόχος είναι η επανάληψη – σε γενικές γραμμές – της περσινής φόρμουλας, που οδήγησε στην έκδοση 370.000 voucher.

Το 2020, ο προϋπολογισμός του προγράμματος τριπλασιάστηκε, φτάνοντας στα 30 εκατ. ευρώ περίπου.

Ως εκ τούτου, υπερδιπλασιάστηκαν οι δικαιούχοι – ωφελούμενοι του voucher Κοινωνικού Τουρισμού, οι οποίοι ξεπέρασαν πέρυσι τους 300.000, έναντι 140.000 το 2019.

Αν μάλιστα προστεθεί και ο αριθμός των αναξιοποίητων επιταγών, οι ωφελούμενοι προσεγγίζουν τις 400.000.

Με βάση τα παραπάνω, το οικονομικό επιτελείο εξετάζει την πιθανότητα τριπλασιασμού του κονδυλίου που διαθέτει ο ΟΑΕΔ, καθώς και τον υπερδιπλασιασμό των ωφελούμενων, οι οποίοι θα έχουν την ευκαιρία για φθηνές διακοπές ακόμα και σε πολυτελή ξενοδοχεία, για 6 διανυκτερεύσεις.

Οι δικαιούχοι

Δικαιούχοι του προγράμματος είναι όσοι, κατά το προηγούμενο έτος, πληρούσαν κάποιες από τις παρακάτω προϋποθέσεις:

– Είχαν 50 ημέρες εργασίας στην ασφάλιση του e-ΕΦΚΑ (με κρατήσεις υπέρ Οργανισμού Εργατικής Εστίας).

– Έλαβαν από τον ΟΑΕΔ 50 ημέρες ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας.

– Έλαβαν επιδότηση ανεργίας τουλάχιστον 50 ημερών.

– Συγκεντρώνουν τουλάχιστον 50 ημέρες αθροιστικά από τα παραπάνω (ημέρες εργασίας, ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας και επιδότησης ανεργίας)

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.