Ι.Μ. Σπάρτης: Το Σάββατο 25 και την Κυριακή 26 Μαΐου 2024, η Ιερά Μητρόπολη Μονεμβασίας και Σπάρτης εόρτασε τη μνήμη του Αγίου ενδόξου Εθνοϊερομάρτυρος Ανανίου, Επισκόπου Λακεδαιμονίας, ο οποίος μαρτύρησε και αποκεφαλίσθηκε από τους Τούρκους στον Μυστρά, το 1764, ενώ αγιοκατάχθηκε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο στις 14 Ιουνίου 2022.

Και φέτος η μνήμη του Αγίου εορτάσθηκε στον Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελιστρίας Σπάρτης, αφού δεν έχει ολοκληρωθεί ο επ’ ονόματί του ανεγειρόμενος Ιερός Ναός, πλησίον του Διοικητηρίου Λακωνίας στη Σπάρτη.

Ειδικότερα, το απόγευμα του Σαββάτου τελέσθηκε ο πανηγυρικός Δισαρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Βοηθού Επισκόπου της Ιεράς Μητρόπολης, Επισκόπου Λακεδαιμονίας κ. Θεοφίλου και με τη συμμετοχή του Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευσταθίου και πλειάδας κληρικών απ’ όλη την μητροπολιτική μας περιφέρεια.

Στην μεστή νοημάτων ομιλία του, ο κ. Ευστάθιος αναφέρθηκε στον θαυμαστό βίο και το μαρτυρικό τέλος του Αγίου Ανανίου. Παράλληλα, μίλησε για την εν γένει προσφορά της Εκκλησίας, τόσο στην διατήρηση του Ελληνορθόδοξου ιδεώδους στους δύσκολους αιώνες της Τουρκοκρατίας, όσο και κατά την διάρκεια της Επανάστασης του ’21, όπου χιλιάδες κληρικοί αγωνίστηκαν και έδωσαν τη ζωή τους «Για του Χριστού την Πίστη την Αγία και της Πατρίδος την Ελευθερία».

Την κυριώνυμη ημέρα της εορτής, Κυριακή 26 Μαΐου 2024, τελέσθηκαν ο Όρθρος και η πανηγυρική Τρισαρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευσταθίου και με τη συμμετοχή του Μητροπολίτη Μάνης κ. Χρυσοστόμου Γ΄ και του Επισκόπου Λακεδαιμονίας κ. Θεοφίλου.

Λόγο πνευματικής οικοδομής απηύθυνε στο πυκνό εκκλησίασμα, ο Μητροπολίτης Μάνης. Πριν την Απόλυση, ευλογήθηκαν οι άρτοι που πρόσφερε ο δραστήριος Σύλλογος Τριτέκνων Ν. Λακωνίας.

Κατακλείοντας την πανηγυρική λατρευτική σύναξη, ο Ποιμενάρχης, αφού ευχαρίστησε θερμά τον Μητροπολίτη Μάνης για την αποδοχή της πρόσκλησής του και για τον ψυχωφέλιμο λόγο του, μίλησε για τον τιμώμενο νέο Άγιο της Εκκλησίας μας, ο οποίος έδωσε τα πάντα για την Πίστη και την Πατρίδα μας. Ολοκληρώνοντας, ο Μητροπολίτης κ. Ευστάθιος συνεχάρη τον Σύλλογο Τριτέκνων Ν. Λακωνίας και τον Πρόεδρο του Δ.Σ. κ. Γεώργιο Οικονομάκη, για την προσφορά των άρτων.

Μάλιστα, με αφορμή το γεγονός αυτό, ο Μητροπολίτης υπογράμμισε την αναγκαιότητα ενίσχυσης των τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών, αφού ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα είναι αυτό της υπογεννητικότητας.

Επιπλέον, γνωστοποίησε την απόφαση της Ιεράς Μητρόπολης Μονεμβασίας και Σπάρτης για καταβολή στο εξής εφάπαξ οικονομικού επιδόματος στους γονείς που θα αποκτούν και τρίτο τέκνο, ενώ διαβεβαίωσε πως σε ό,τι άλλο του ζητηθεί θα είναι στο πλευρό αυτών των αξιέπαινων οικογενειών.

Ακολουθεί απόσπασμα του κηρύγματος του Μητροπολίτη Μάνης κ. Χρυσοστόμου Γ’:

«Ο κάθε άνθρωπος εκτός από το σώμα είναι προικισμένος από το Θεό και με ηθικά αγαθά. Ένα απ’ αυτά είναι η συνείδηση, άλλως το συνειδός. Η συνείδηση είναι η ηθική δύναμη του νοερού της ψυχής που έχουμε μέσα μας. Είναι όλα τα ενεργήματα της ψυχής που γίνονται αντιληπτά απ’ αυτή. Ο άνθρωπος έχει συνείδηση. Τα ζώα, όχι βέβαια. Και η ανθρώπινη συνείδηση είναι ένας ολόκληρος κόσμος. Η καταγωγή δε της συνείδησης είναι από τον Ίδιο τον Δημιουργό, τον Θεό.

Και η συνείδηση έχει φωνή. Έχει ηθικό χαρακτήρα. Είναι η φωνή της συνείδησης. Τι λέγει αυτή η φωνή; Πράττε τούτο. Μη πράττεις εκείνο. Φωνή προστακτική και φωνή απαγορευτική. Ο άγιος Ανανίας που εορτάζουμε σήμερα εδώ στη Σπάρτη άκουσε την φωνή της συνείδησής του που του έλεγε: Πιστός στο Θεό και Πιστός στο ιερό καθήκον και θυσιάστηκε γι’ αυτά, μαρτύρησε! Έγινε ιερομάρτυς της Εκκλησίας και εθνοιερομάρτυς της πατρίδος. Η συνείδησή του αγαθή, καθαρά, καλή, απρόσκοπτος, δηλαδή ελεύθερη από κάθε τύψη. Και η συνείδηση είναι ο αλάνθαστος κριτής.

Αλλά ας προσέξουμε και εμείς πως ενεργούμε κάθε φορά. Γιατί υπάρχει και ο έλεγχος της συνείδησης, άλλως οι «τύψεις συνείδησης». Να έχουμε επαναπαυμένη την συνείδησή μας. Να μη μας κεντά κανένα αγκάθι του κακού αλλά να μας ευφραίνει ο ενάρετος βίος. Να έχουμε έτσι εσωτερική πληροφορία ό,τι πράξαμε το καθήκον μας.

Στο Επισκοπείο στον Μυστρά αφού είχε τελέσει την αγρυπνία ο άγιος Μητροπολίτης Λακεδαιμονίας και είχε μεταλάβει των Αχράντων Μυστηρίων, για να μην βεβηλώσουν οι Τούρκοι τον Ιερό Ναό, εξήλθε μόνος του ο ίδιος και παραδόθηκε στο μίσος τους. Τότε με εχθρική φοβερή μανία τον δέρνουν, τον σπαθίζουν σ’ όλο του το σώμα, τον σέρνουν κατά γης αιμόφυρτο και τον αποκεφαλίζουν στη μικρή θύρα του τοίχου του περιβόλου του Ναού. Το αίμα του πορφύρωσε τον τόπο εκεί και φαίνεται μέχρι και σήμερα κηλίδες αίματος επάνω στην υπάρχουσα σιδηρόφρακτη πέτρα. Το άγιο λείψανό του το έσυραν στους δρόμους του Μυστρά προς εκφοβισμό και διαπόμπευση και το εγκατέλειψαν στην πλατεία τρία ολόκληρα ημερόνυκτα χωρίς να υποστεί την παραμικρή αλλοίωση. Όταν οι Τούρκοι απεχώρησαν, οι πιστοί χριστιανοί με ευλάβεια και σεβασμό το ενταφίασαν. Κυριολεκτικά κατεσφάγη ως αληθής μάρτυρας της πίστεως και του έθνους. Είναι Εθνοϊερομάρτυς! Ο Καλός Ποιμήν που θυσιάζει την ζωή του για τους Χριστιανούς! Πως, λοιπόν, να μην τον τιμώμεν και να μην έχουμε τον νουν και την καρδιά μας στο Χριστό και την Ελλάδα;»

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.