Σεβαστοί Πατέρες, Περιούσιε του Θεού λαέ, Σε λίγες μέρες ολόκληρη η ανθρωπότητα θα γιορτάσει τα Χριστούγεννα. Δυστυχώς, θα εορταστούν από πολλούς, χωρίς το Χριστό, μιας και η καταναλωτική μανία και οι επιταγές του marketing έχουν από ετών επιβάλλει τη γιορτή αυτή και στις περιοχές εκείνες του πλανήτη μας που οι άνθρωποι δεν πιστεύουν στο Χριστό ή που η θρησκευτικότητα είναι κάτι το απορριπτέο.

H γιορτή αυτή, όμως, είναι τόσο σημαντική για τη Χριστιανοσύνη, αφού ο προ αιώνων υπάρχων Θεός εισέρχεται δυναμικά στην ιστορία της ανθρωπότητας και γίνεται άνθρωπος, για να θεώσει την ανθρώπινη φύση.

Ο Θεός επιλέγει να εμφανιστεί στη γη με τη μορφή ενός παιδιού.

“Δι᾿ ἡμᾶς γὰρ ἐγεννήθη Παιδίον νέον, ὁ πρὸ αἰώνων Θεός”, ψάλλει η Εκκλησία μας στο Κοντάκιο της εορτής. Η μορφή του Θείου Βρέφους λαμποκοπά στο σκοτάδι της σύγχρονης κοινωνίας. Ως παιδί, πρεσβεύει την αγάπη χωρίς όρους, επιβολή, ή αντάλλαγμα. Χτυπά την πόρτα της καρδιάς του καθενός.

Γεννιέται στη φάτνη της Βηθλεέμ από την Παρθένο Μαρία και δεν έχει ούτε καν τα αυτονόητα για ένα νεογέννητο, δηλαδή στέγη και ζεστασιά, ρούχα και τροφή. Γεννιέται στο στάβλο και στέγη του έχει μια σπηλιά, ζεστασιά τα χνώτα των ζώων, ρούχα τα σπάργανα και τροφή το γάλα της μητέρας του.

Η παρουσία του δεν απειλεί, δε φοβίζει, αλλά τουναντίον ξυπνά στον άνθρωπο όλα εκείνα τα αγνά κι όμορφα στοιχεία που χαρακτηρίζουν τον καθένα μας απέναντι σε ένα παιδί: αγάπη, τρυφερότητα, προστασία, χαρά, ελπίδα! Με μια λέξη, θα μπορούσε κάποιος να πει “ανθρωπιά”!

Η απόφαση του Υιός και Λόγος του Θεού να σαρκωθεί “εκ Πνεύματος Αγίου και Μαρίας της Παρθένου”, κατάφερε να ενώσει τη θεότητα με την ανθρωπότητα. Αυτό που δεν κατάφερε ο Αδάμ ανερχόμενος προς το Δημιουργό του, κατάφερε ο κατεχόμενος Δημιουργός προς το πλάσμα Του. Αυτή την συνύπαρξη της ανθρώπινης και της θείας φύσης, τη φανερώνει, μέσα στο σχέδιο της Θείας Οικονομίας, η εορτή των Χριστουγέννων.

Μια ενότητα, η οποία είναι εσαεί το ζητούμενο. Ενότητα με το θείο και ενότητα μεταξύ μας. Η ενότητα ως γενεσιουργός αιτία όλων εκείνων των παραμέτρων που θα κυοφορήσουν την αγιότητα, την ομόνοια, την καθολική πρόοδο, τη συστράτευση και συνοδοιπορία.

Σήμερα η ενότητα δοκιμάζεται σε πολλά επίπεδα. Κλυδωνίζεται η οικογένεια, διχάζεται το Έθνος κι ο άρραφος χιτώνας του Χριστού, η Εκκλησία Του. Στη σύγχρονη πραγματικότητα, η ενότητα είναι ο παράγοντας που δοκιμάζεται περισσότερο και απειλείται, η ενότητα νοός και καρδίας, ψυχής και σώματος, λογικής και συναισθήματος, πίστης κι επιστήμης. Η ενότητα στην οικογένεια, στη γειτονιά, στην πόλη, στο κράτος.

Αυτήν την πολυπόθητη ενότητα έρχεται να υπηρετήσει ο Χριστός και ν᾽ αντιστρέψει τις φυγόκεντρες δυνάμεις σε κεντρομόλους. Προσλαμβάνει την ανθρώπινη φύση, και μαζί της τις δυσκολίες, απογοητεύσεις και αναζητήσεις μας, του παιδιού, του νέου, του ηλικιωμένου, του φτωχού, του κατατρεγμένου, του βασανισμένου, του ασθενή, του φυλακισμένου, του πεινασμένου, του μοναχικού.

Για όλες αυτές τις κατηγορίες ανθρώπων, ήρθε ο Κύριος στη γη, για να μας ανακουφίσει, να μας εμψυχώσει, να μας παρηγορήσει, να συνδράμει στους κόπους και τις αγωνίες μας, να μας περιθάλψει με τη στοργή Του. Με μια αγάπη που βρίσκει την πλήρωσή της στην ύπαρξη του άλλου.

Τα φετινά Χριστούγεννα και η νέα χρονιά βρίσκουν την τοπική μας ιεραποστολική Εκκλησία, στις προετοιμασίες των εορτασμών της πρώτης πεντηκονταετηρίδος από της ιδρύσεώς της, αλλά και την έκφραση του κοινού οράματός μας για την επόμενη πεντηκονταετία, εν μέσω πολλών προκλήσεων.

Δόξα τω Θεώ, αξιωθήκαμε να ζήσουμε, στη διαρρεύσασα πενταετία, την ίδρυση οκτώ νέων εκκλησιαστικών κοινοτήτων: τεσσάρων στη Σουηδία: τριών στη Νορβηγία και μίας στη Δανία, όπως επίσης προσετέθησαν στο δυναμικό της Ι. Μητροπόλεως Σουηδίας εννέα νέοι κληρικοί. Οι κληρικοί μας περιοδεύουν, επί πτερύγων ανέμων, σε ολόκληρη τη Σκανδιναυΐα, με υποδειγματικό ζήλο, για να μεταδώσουν το μήνυμα του Ευαγγελίου στους αδελφούς μας, τους εγγύς και τους μακράν.

Στις 7 Απριλίου 2019, προγραμματίζεται η ίδρυση της πρώτης Ελληνορθόδοξης ενορίας στην Ισλανδία, επ᾽ ονόματι του Αγίου Ενδόξου Αποστόλου Βαρθολομαίου, προστάτου της Αυτού Θειοτάτης Παναγιότητος, του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου.

Εξεδόθη, πρόσφατα για πρώτη φορά, η Θεία Λειτουργία του Ιερού Χρυσοστόμου στην Ελληνική, Αγγλική και Σουηδική, ένα παιδικό βιβλίο στα Σουηδικά και επανεκδόθηκε στην Ελληνική η μελέτη του π. Ευσεβίου Βίττη “Αναβάσεις”.

Ιδρύθηκαν κατηχητικά σχολεία, τμήματα Φιλοπτώχου Αδελφότητος Κυριών και νεολαίας, καθώς και ο ραδιοφωνικός σταθμός της Μητροπόλεώς μας, και παραδίδονται μαθήματα παραδοσιακών χορών, αγιογραφίας, βυζαντινής μουσικής και μαγειρικής.

Στην καθημερινή ποιμαντική μέριμνα της τοπικής Εκκλησίας περιλαμβάνονται και οι νεοαφιχθέντες εξ Ελλάδος αδελφοί μας, όπου, για την καλύτερη ενσωμάτωση τους στην τοπική κοινωνία, καταβάλλεται οργανωμένη προσπάθεια για την κατά το δυνατόν ταχύτερη εξεύρεση κατοικίας και εργασίας.

Η ευχή μου προ όλους σας, με αφορμή τη φετινή γιορτή των Χριστουγέννων, είναι να ζούμε καθημερινά την ειρήνη που μας προσέφερε ο Θεάνθρωπος Κύριος και να του επιτρέψουμε να σαρκωθεί μέσα μας, ψάλλοντας δοξολογικά μαζί με τον ιερό υμνωδό: «Θεός ὢν εἰρήνης, Πατὴρ οἰκτιρμῶν, τῆς μεγάλης βουλῆς Σου τὸν Ἄγγελον, εἰρήνην παρεχόμενον, ἀπέστειλας ἡμῖν».

Με όλη μου την αγάπη και πολλές εγκάρδιες εόρτιες ευχές,
† Ο Μητροπολίτης Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυΐας Κλεόπας

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.