«Η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου πλέον από παντού βγαίνουν καπνοί. Από τα παράθυρα από ότι βλέπουμε για λίγο γιατί δεν μπορείς να δεις ούτε να ανοίξεις πόρτες ούτε τίποτα, είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα. Δυνητικά κινδυνεύουμε όλοι», δήλωσε σήμερα (17.04.2023) στην ΕΡΤ ο Μητροπολίτης Νουβίας και παντός Σουδάν, Σάββας.

Περίπου 100 άμαχοι σκοτώθηκαν στο Σουδάν, όπου πυρά και εκρήξεις συντάρασσαν το Χαρτούμ αδιάκοπα σήμερα το πρωί, κατά την τρίτη ημέρα των συγκρούσεων μεταξύ του στρατού του στρατηγού Αμπντέλ Φατάχ Αλ-Μπουρχάν και των ισχυρών παραστρατιωτικών δυνάμεων του του στρατηγού Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο.

Για τις δύσκολες στιγμές που ζει στο Σουδάν, εγκλωβισμένη στην ελληνορθόδοξη Μητρόπολη στο Χαρτούμ, μίλησε στον ΣΚΑΪ η Αλεξάνδρα Καλημέρη.

«Περνάμε πολύ δύσκολα, οι πυροβολισμοί δεν σταματάνε, δεν μπορούμε να βγούμε έξω. Ο θυρωρός της ελληνικής κοινότητας ήρθε και μας παρακάλεσε να μην βγούμε έξω γιατί υπάρχουν σκοτωμένοι άνθρωποι και συνεχώς πέφτουν πυροβολισμοί.

Έχουμε μαζί μας τρία μικρά παιδάκια. Λίγα τρόφιμα, που ίσως αύριο τελειώσουν. Όλο το Σουδάν δεν έχει ρεύμα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Δεν μπορούμε να βγούμε έξω στον δρόμο»
Ο Μητροπολίτης Νουβίας και παντός Σουδάν, Σάββας επισήμανε στην ΕΡΤ ότι μέσα στο κτήριο της Μητρόπολης είναι εκείνος και άλλα 15 άτομα: Έλληνες, Αιθίοπες, Σουδανοί και Ρώσοι.

Σε ερώτηση για το πώς είναι η κατάσταση εντός της Μητρόπολης στο Χαρτούμ του Σουδάν και τι ανάγκες υπάρχουν απάντησε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και ότι υπάρχουν προμήθειες. «Είμαστε σε αναμονή του τι θα γίνει από εδώ και πέρα», τόνισε.

Για την κατάσταση των δυο Ελλήνων που τραυματίστηκαν, είπε ότι είναι σταθερή. Για τους υπόλοιπους Έλληνες εκτός Μητρόπολης, ανέφερε ότι είναι ασφαλείς.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.