Αίσθηση προκαλούν στα Σκόπια, οι αποκαλύψεις πως οι Αρχές της χώρας επιχειρούν με ψευδείς πληροφορίες να εντάξουν στη λίστα μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, μία παλαιά εκκλησία στην περιοχή των Πρεσπών.

Το expres.mk, με τίτλο: «Σκάνδαλο. Πλαστές βεβαιώσεις στην UNESCO», αναφέρει πως: «Πληροφορίες που προέρχονται από αρκετούς Ευρωπαίους και Βαλκάνιους εμπειρογνώμονες που συνεργάζονται με τα όργανα της UNESCO στο Παρίσι, θέτουν το ερώτημα πώς είναι δυνατόν κάποιος από τη χώρα μας να προσπαθεί να κοροϊδέψει τη γραμματεία και τους εμπειρογνώμονες του οργανισμού υποβάλλοντας ψευδείς πληροφορίες σχετικά μ’ ένα υποψήφιο μνημείο, προς ένταξη στη λίστα της παγκόσμιας προστατευόμενης πολιτιστικής κληρονομιάς».

Το υποψήφιο προς ένταξη μνημείο είναι η βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στο χωριό Κουρμπίνοβο, κοντά στις Πρέσπες, που χρονολογείται από τον 12αιώνα. Το υπουργείο Πολιτισμού φέρεται να απέστειλε ψευδείς πληροφορίες προκειμένου να ενισχύσει τον «φάκελο» ένταξης του μνημείου, προκαλώντας την αντίδραση της UNESCO. «Πρόκειται για ερασιτεχνισμό του χαμηλότερου είδους που προκαλεί μεγάλη ντροπή στη χώρα» σχολιάζει το δημοσίευμα.

Μάλιστα το expres.mk, επισημαίνει πως εκπρόσωποι των Αρχών ζήτησαν από τα ΜΜΕ να διατηρήσουν χαμηλούς τους τόνους για το συγκεκριμένο θέμα, ώστε να μην χρησιμοποιηθούν τα παραποιημένα στοιχεία από γειτονικές χώρες, εννοώντας Ελλάδα και Βουλγαρία, προκειμένου να προκληθούν πολιτικές συζητήσεις με στόχο ν’ αποδείξουν πως τα Σκόπια «παραποιούν την ιστορία».

Το δημοσίευμα τονίζει πως λόγω του σκανδάλου κινδυνεύει και η παραμονή στον κατάλογο της UNESCO, της λίμνης και της πόλης της Αχρίδας, όπου εξαιτίας της άναρχης δόμησης των τελευταίων ετών και της αναποτελεσματικής εποπτείας των Αρχών, ο παγκόσμιος οργανισμός προειδοποίησε πως η περιοχή θα χάσει το προνομιακό καθεστώς προστασίας.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.