Τις δηλώσεις του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου σχετικά με την στάση του Πατριάρχη Κύριλλου στο θέμα της εισβολής στην Ουκρανία, σχολίασε ο Αντιπρόεδρος του Συνοδικού Τμήματος για τα ΜΜΕ κ. Σκαρόφσκι.

Ο Σκαρόφσκι μεταξύ άλλων δήλωσε: «Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος για άλλη μια φορά έδειξε τις ειρηνευτικές του πεποιθήσεις, οι οποίες αφήνουν ίσως την ίδια ανάμεικτη επίγευση όπως μια χωριάτικη σαλάτα.»

Σε άλλο σημείο ο διάσημος επιστήμονας, απόρησε γιατί απογοητεύτηκε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος που ο Πατριάρχης Κύριλλος δεν παραιτήθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

«Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος πολλές φορές μας απογοήτευσε όλους, με το ότι δεν παραιτήθηκε νωρίτερα. Για ένα μακρύ χρονικό διάστημα απογοητεύει τη Φιλανδία και τη Σουηδία, οι οποίες προτίθενται σήμερα να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, με το ότι δεν καταδικάζει την επιχείρηση του τουρκικού στρατού κατά των Κούρδων και δεν παραιτείται, ταυτοχρόνως ζητώντας συγνώμη για τη θέση αρχής του από τον πρόεδρο της Τουρκίας» – πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο Αντιπρόεδρος του Συνοδικού Τμήματος.

Επίσης ο κ. Σκαρόφσκι συμπλήρωσε: «Αλλά και οι Προκάτοχοι του Πατριάρχη Βαρθολομαίου μας έχουν απογοητεύσει αρκετές φορές. Η Ρωσία και οι μελλοντικοί της σύμμαχοι στην Αντάντ, που κατέβαλαν πολλές προσπάθειες για την απελευθέρωση των Ελλήνων, εξεπλάγησαν όταν στην αρχή του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου ο Πατριάρχης Γερμανός Ε’ (Καβακόπουλος) «στην Κωνσταντινούπολη εξέδωσε εγκύκλιο προς όλους τους Έλληνες μητροπολίτες της Τουρκίας, όπου ζητούσε σε κάθε Θεία Λειτουργία τις Κυριακές να προσεύχονται υπέρ του σουλτάνου και της νίκης της Τουρκίας κατά της Ρωσίας. Ο Πατριάρχης τότε προσέφερε χιλιάδες ζευγάρια μπότες για τους Τούρκους στρατιώτες» (παραπομπή από τον Μ. Σκαρόφσκι).

«Ώστε πρέπει να ξεχωρίζει κανείς τις τουρκικές στρατιωτικές μπότες από τις ειρηνευτικές πρωτοβουλίες και να επιλέγει από αυτά μόνο ένα πράγμα» – υπογράμμισε κλείνοντας ο Αντιπρόεδρος του Συνοδικού Τμήματος.

*Ο Μ. Σκαρόβσκι είναι Επιστήμονας από την Αγία Πετρούπολη, και ένας από τους διασημότερους ειδικούς της ιστορίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου τον 19ο – 20ο αιώνα.

Έχει δουλέψει σε Ρωσικά και Τουρκικά αρχεία και έχει εκδόσει πολλά βιβλία για την πολιτική της Κωνσταντινούπολης και τις σχέσεις της με την Ρωσική Εκκλησία.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.