Μέχρι και την ποινή της καθαίρεσης αντιμετωπίζει ο μοναχός Αββακούμ της Μονής Οσίου Αββακούμ, του οποίου η δίωξη από το Συνοδικό Δικαστήριο (μαζί με τον ηγούμενο Νεκτάριο και τον αρχιμανδρίτη Πορφύριο) θεωρήθηκε για πολλούς έκπληξη. Όμως, για όσους γνωρίζουν πράγματα και καταστάσεις, φαίνεται ότι η συμπερίληψη του στο κατηγορητήριο δεν αποτελούσε κεραυνό εν αιθρία.

Γιατί ο Αββακούμ; Όπως μας υπεδείχθη από εκκλησιαστικές πηγές, ο μοναχός Αββακούμ ήταν το άτομο το οποίο φέρεται, σύμφωνα με καταγγελίες, να διοχέτευε «μύρο» σε σταυρό τον οποίο χρησιμοποιούσαν στο μοναστήρι, με σκοπό να παραπλανηθούν οι πιστοί ότι ο σταυρός ευωδιάζει (ως εκ θαύματος) ή ότι γιατρεύει ασθένειες κοκ. Με άλλα λόγια, θεωρείται υπεύθυνος για εξαπάτηση των πιστών μέσω ψευδοθαυμάτων, ενεργώντας κατόπιν οδηγιών του ηγουμένου Νεκταρίου, κάτι το οποίο απομένει να αποδειχθεί.

Η Ανακριτική Επιτροπή, η οποία παρέπεμψε τον μοναχό Αββακούμ στο Συνοδικό Δικαστήριο, είχε ενώπιον της και οπτικοακουστικό υλικό μέσω του οποίου αποκαλύπτεται η ετοιμασία του μύρου και η διοχέτευση του στο σταυρό. Μάλιστα, σε κάποια στιγμή ακούγεται ο ηγούμενος να δίνει οδηγίες στον Αββακούμ να βάλει αρκετό «μύρο» στον σταυρό μέχρι να «κολυμπώσει».

Υπενθυμίζεται, ότι ο Αββακούμ σε κατάθεσή του είχε υποστηρίξει πως έριχνε οινόπνευμα στο σταυρό προκειμένου να αποτραπεί η μετάδοση ιών αλλά οι κατήγοροί του, επικαλούμενοι και σχετικό βίντεο, ισχυρίζονται ότι συνελήφθη ψευδόμενος.

Ο μοναχός Αββακούμ φαίνεται να διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο στην όλη υπόθεση, αν ληφθεί υπόψιν πως ήταν το άτομο το οποίο ισχυρίστηκε ότι έδωσε χρήματα στον Μητροπολίτη Ταμασού Ησαΐα για την προεκλογική του εκστρατεία (για τις τελευταίες αρχιεπισκοπικές εκλογές). Όπως είναι γνωστό, οι μοναχοί είχαν ισχυριστεί ότι κατά διαστήματα έδωσαν χρήματα στον Μητροπολίτη Ταμασού Ησαΐα, που συμποσούνται σε €450.000, είτε σε φακέλους είτε σε πλαστικές τσάντες. Υπενθυμίζεται ότι στην πορεία παρουσιάστηκε συμφωνία δανείου προς τη Μητρόπολη ύψους €155.000, το οποίο συνήψε με το μοναστήρι, κάτι το οποίο ανέτρεψε, εν μέρει, τους ισχυρισμούς των μοναχών.

Εξάλλου, ο μοναχός Αββακούμ φέρεται να μην ενεργούσε μονάχος, αφού θεωρείται από τους στενότερους συνεργάτες του ηγουμένου Νεκταρίου. Τέλος, ο ίδιος αναίρεσε την ομολογία στην οποίαν φέρεται να προέβη αρχικά, για όσα συντελούνταν στη Μονή Οσίου Αββακούμ. Σύμφωνα με όσα διέρρευσαν από τη Μητρόπολη Ταμασού, η ομολογία και η παραδοχή των κατηγοριών από πλευράς των μοναχών, έγινε στις 5 Μαρτίου, όταν διενεργήθηκε επιχείρηση στη Μονή, την οποία η Μητρόπολη υποστηρίζει πως ήταν απαραίτητη για να διασφαλιστούν τα καλώς νοούμενα συμφέροντα της Εκκλησίας. Οι μοναχοί είχαν κατέλθει στη Μητρόπολη, όπου κατά τη διάρκεια δίκης τους από τον Μητροπολίτη Ταμασού Ησαΐα, φέρονται να αναγνώρισαν την ενοχή τους. Μάλιστα, επιβεβαίωσαν την παραδοχή τους και κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας τους με τον Αρχιεπίσκοπο Γεώργιο.
Ωστόσο, στην πορεία άλλαξαν ρότα και ισχυρίστηκαν ότι το έπραξαν κατόπιν πιέσεων ή και άσκησης βίας.

Σημειώνεται, πως ο Αββακούμ, τελεί σε αργία με απόφαση του Μητροπολίτη Ταμασού Ησαΐα, όπως και ο ηγούμενος Νεκτάριος και ο αρχιμανδρίτης Πορφύριος.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.