Υποψήφιοι, Ιεράρχες και παρατρεχάμενοι στήνουν ήδη τις συμμαχίες τους.

Μπαίνουμε στην τελική ευθεία για τις εκλογές των πέντε Μητροπολιτών. Την Παρασκευή 8 Οκτωβρίου, Θεού θέλοντος, θα γίνουν οι εκλογές και από τις 9 θα αρχίσουν οι χειροτονίες.

Από την εφημερίδα Ορθόδοξη ΑΛΗΘΕΙΑ
Σε όσους δεν έχουν ήδη… χειροτονηθεί. Θυμηθείτε τα λόγια μου. Θα έχουμε μεγάλες ανατροπές. Αν υπήρχε εκκλησιαστικός… Νοστράδαμος θα έγραφε: «Αυτοί που προβάρουν σήμερα μίτρα δεν θα τη φορέσουν τον Οκτώβριο. Θα έχουν υπομονή και θα δουν τη χαρά της αρχιεροσύνης σύντομα». Αυτή η εκκλησιαστική περίοδος επιφυλάσσει εκπλήξεις και μεγάλο ενδιαφέρον. Το σκάκι που διαδραματίζεται, με πιόνια τους υποψηφίους, υψηλούς παίκτες τους Μητροπολίτες, που έχουν το μισό βλέμμα εδώ και το άλλο μισό στο μέλλον (τους) και γκραν μετρ τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, θα το ζήλευαν και οι Ρώσοι μεγάλοι σκακιστές του παρελθόντος.

Τις βραδινές ώρες, όλες αυτές τις εβδομάδες, τα τηλέφωνα δίνουν και παίρνουν. Υποψήφιοι, Μητροπολίτες και παρατρεχάμενοι (από δημάρχους μέχρι τοπικούς επιχειρηματίες, πολιτικούς και… οδηγούς) μιλούν, συνεννοούνται και στήνουν συμμαχίες. Για να εκπλήξουν την «αντίπαλη» πλευρά. Το πρόβλημα στους υπολογισμούς τους είναι ένα, και απορώ γιατί οι ίδιοι, με τόση μεγάλη εμπειρία και διαδρομή στην Εκκλησία, δεν το αντιλαμβάνονται. Άλλα λένε, άλλα υπόσχονται, άλλα δεσμεύονται και άλλα, στο τέλος, κάνουν!

Τόσο οι Μητροπολίτες που δεν κρατάνε την ψήφο τους σε μία σταθερά και ανάλογα με το ποιος τους καλεί την «υπόσχονται», όσο και οι υποψήφιοι, που ανάλογα ποιον ψηφοδότη καλούν, αλλάζουν και το αφήγημα για το πού θα είναι και πώς θα κινούνται στο μέλλον. Η ευγνωμοσύνη, άλλωστε, περισσεύει. Μπορεί να μοιραστεί -στη θεωρία- σε δεκάδες κομμάτια.

Η… AUKUS της Εκκλησίας
Τα πυρηνοκίνητα υποβρύχια είναι της μόδας στην Αυστραλία. Δεν χρειαζόταν η συμμαχία Αμερικανών, Βρετανών και Αυστραλών για να βγουν στην επιφάνεια. Μαθαίνω πως και ο Μητροπολίτης Προικοννήσου έχει βάλει σκοπό να τινάξει τον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας Μακάριο στον αέρα. Η ιστορία είναι παλιά, και αρχίζει από τότε που ο Προικονήσσου ήθελε να γίνει Αυστραλίας. Ο Πατριάρχης, όμως, έκρινε πως από το πέρασμά του ως Επισκόπου στην Αυστραλία και ως Μητροπολίτη στη Ν. Ζηλανδία δεν την αντέχει την… Ωκεανία, και καλό θα ήταν να μαζευτεί προς Φανάρι μεριά.

Στο τελευταίο επεισόδιο της «αυστραλιάδας» μαθαίνω πως ο Προικονήσσου έδωσε αγώνα για να μην εκλεγούν τέσσερις νέοι Επίσκοποι στην Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας και έδινε γραμμή στους Συνοδικούς Μητροπολίτες να ρίξουν «λευκό», για να προκαλέσει ακόμα ένα πρόβλημα στον Μακάριο. Τελικά, οι Επίσκοποι εξελέγησαν και ο Προικονήσσου αναζητά -όπως ο Μακρόν- άλλες συμμαχίες για να πλήξει τους Αυστραλούς.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.