Ημέρες πολλών εξελίξεων για την Εκκλησία της Κρήτης αλλά και γενικότερα είναι αυτές που διανύουμε, με τη διαδοχή του Αρχιεπισκόπου Κρήτης, αλλά και τα νέα μέτρα που βάζουν κανόνες στην είσοδο των πιστών στους ναούς να απασχολεί αρκετά.

Ο Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ.κ. Κύριλλος μίλησε σήμερα στο Ράδιο Λασίθι και για τα δύο αυτά θέματα παρουσιάζοντας τις δικές του απόψεις, αλλά και το γενικότερο κλίμα που επικρατεί στην Εκκλησία της Κρήτης.

Όπως είπε για τα νέα μέτρα που ισχύουν στους ναούς αλλά και για όλα όσα προηγήθηκαν φάνηκε πως η Εκκλησία μπόρεσε να συνεργαστεί με την Πολιτεία και να δώσει το καλό παράδειγμα και το ίδιο θα συμβεί και αυτή τη φορά.

Η διαφορά όμως αυτή τη φορά είναι πως ο έλεγχος που προβλέπεται στους ναούς ώστε να εισέρχονται οι ανεμβολίαστοι πολίτες με rapid test είναι κάτι που δεν μπορεί να εφαρμοστεί από τους ιερείς και όσους και όσες βοηθούν εθελοντικά στη λειτουργία των ναών, και για το θέμα αυτό αν και η Εκκλησία της Κρήτης δεν έχει βγάλει ανακοίνωση, υπάρχει συμφωνία ανάμεσα στους Μητροπολίτες σε σχέση με όσα ανακοίνωσε η Εκκλησία της Ελλάδας.

Τελικά όπως είπε είναι βέβαιο πως θα υπάρξει μια ανοχή από όλες τις πλευρές ώστε τα προσωρινά αυτά μέτρα να μην δημιουργήσουν προβλήματα στους ναούς, και δεν αναμένεται να υπάρξουν αστυνομικοί έλεγχοι. Ο Σεβασμιότατος τόνισε όμως πως στους ναούς τηρούνται και θα πρέπει να συνεχίσουν να τηρούνται όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα, ενώ όπως έχει κάνει και στο παρελθόν μίλησε για τη σημασία και την αναγκαιότητα του εμβολιασμού.

Ο ίδιος όπως λέει έκανε πρόσφατα την τρίτη δόση και προτρέπει τον κάθε ένα να εκμεταλλευτεί το δώρο που έχει δώσει η επιστήμη στον άνθρωπο για να σωθούν ζωές. Ο Μητροπολίτης υπογράμμισε πως όσοι, για διάφορους λόγους, έχουν αντίθετες απόψεις και τάσσονται κατά των εμβολίων, δεν θα πρέπει να επιβάλλουν τη προσωπική τους στάση στους υπόλοιπους, και το ίδιο ισχύει και για τους ιερείς.

Τον Ιανουάριο ο νέος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης

Ο Σεβασμιότατος αναφερόμενος στις εξελίξεις στην Εκκλησία της Κρήτης και ειδικότερα στην πρόσφατο συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου, τόνισε πως τα ιατρικά στοιχεία που παρουσιάστηκαν σχετικά με την υγεία του Αρχιεπισκόπου Κρήτης Ειρηναίου, έδειξαν πως δεν είναι σε θέση να ασκεί πλέον τα καθήκοντά του και για αυτό πάρθηκε και η απόφαση για τη διαδοχή του η οποία θα κριθεί στις αρχές Δεκεμβρίου από το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Μια εξέλιξη η οποία όπως λέει θα μπορούσε να μην είχε συμβεί αν η υγεία του κ.κ. Ειρηναίου ήταν σε καλύτερη κατάσταση και του επέτρεπε να μπορεί να αποφασίσει αφού τότε ο ίδιος προσωπικά πιστεύει πως μόνος του θα είχε παραιτηθεί των καθηκόντων του. Η υγεία του όμως είναι σε πολύ κακή κατάσταση εδώ και πολλούς μήνες και νοσηλεύεται με μηχανική υποστήριξη .

Έτσι τελικά μετά τη Σύνοδο του Πατριαρχείου που θα πραγματοποιηθεί στις 1-3 Δεκεμβρίου θα αποφασιστεί αρχικά αν θα γίνει δεκτή η πρόταση της Εκκλησίας της Κρήτης για να ξεκινήσει η διαδικασία διαδοχής και εφόσον γίνει δεκτή, τότε μέσα σε 20 μέρες θα πρέπει να έχει γίνει ψηφοφορία για την εκλογή των τριών Μητροπολιτών εκ των οποίων ο ένας θα επιλεγεί από το Οικουμενικού Πατριαρχείου ως ο νέος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης. Ο κ.κ. Κύριλλος τόνισε πως ο ίδιος δεν ενδιαφέρεται για τη θέση αυτή.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.