Με ξεχωριστή επιτυχία πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου 22 Δεκεμβρίου στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου πόλεως Σητείας η καθιερωμένη χριστουγεννιάτικη εκδήλωση της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας «Άγιος Ανδρέας ο Κρήτης».

Η εκδήλωση ξεκίνησε με το προλόγισμα του υπεύθυνου καθηγητή και Εφόρου της Σχολής στην περιοχή της Σητείας Αιδεσιμολ. Πρωτ. Νικολάου Αλεξάκη, ο οποίος αναφέρθηκε στο πρόγραμμα της βραδιάς και ευχαρίστησε από καρδιάς τον Σεβ. Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλο, που πάντοτε ευλογεί με την παρουσία του τις δραστηριότητες της Σχολής.

Η Χορωδία, που αποτελείται από τους Ιεροψάλτες της περιοχής και μαθητές της Σχολής, άρχισε με το Απολυτίκιο της εορτής των Χριστουγέννων και στη συνέχεια απέδωσε μελωδικότατα επιλεγμένους ύμνους των εορτών των Χριστουγέννων και των Θεοφανείων. Ανάμεσα στους ύμνους παρεβλήθηκε η ανάγνωση κειμένου για την εικόνα της Γεννήσεως, του εξαίρετου ρώσου αγιογράφου Λεωνίδα Ουπέσκι.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι κατά τη διάρκεια της χριστουγεννιάτικης εκδήλωσης της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής οι μαθητές της Σχολής Αγιογραφίας της Ιεράς Μητροπόλεως, που λειτουργεί στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου για δεύτερη συνεχή χρονιά υπό την ευθύνη του δόκιμου Αγιογράφου κ. Νικολάου Λελεκάκη, παρουσίασαν τα έργα τους, που είχε την ευκαιρία να απολάυσει το κοινό πριν και μετά το πέρας της εκδήλωσης.

Η εκδήλωση έκλεισε με τον χαιρετισμό του Σεβ. Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κυρίλλου, ο οποίος τόνισε τη μεγάλη σημασία της υμνολογίας της Εκκλησίας στην προσέγγιση και κατανόηση του μυστηρίου της Σαρκώσεως του Υιού και Λόγου του Θεού, αλλά και της ορθής απόδοσής της από την καλλιέργεια της μεγάλης μουσικής μας κληρονομιάς και παράδοσης.

Ζήτησε από όλους να προσπαθήσουμε να μιμηθούμε τον πτωχεύσαντα για μας Κύριο και να αγαπήσομε αληθινά τον συνάνθρωπό μας, όταν δεν ζητάμε αντάλλαγμα για την αγάπη μας. Επίσης, συνεχάρη τον πατέρα Νικόλαο Αλεξάκη για το έργο που επιτελείται στη Σχολή από τον ίδιο και τους εκλεκτούς συνεργάτες του για τη διάδοση της πατρώας Εκκλησιαστικής Μουσικής και επεσήμανε την άψογη παρουσία της χορωδίας.

Ο Σεβ. μετέφερε σε όλους τις πατρικές και πατριαρχικές ευχές του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου μας κ.κ. Βαρθολομαίου, ο οποίος τον συνάντησε κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στην Πόλη ως Μέλος Συνοδικής Αντιπροσωπείας της Εκκλησίας Κρήτης, και πρόσφερε στον π. Νικόλαο ως δώρο το βιβλίο, με τίτλο «70 χρόνια ζωής και δράσης του Συλλόγου Μουσικοφίλων του Πέραν», ευχόμενος με παραμένει πάντοτε ένας χρυσός κρίκος της μουσικής αλυσίδας της Μητρός Εκκλησίας μας. Επίσης, απένειμε το Δίπλωμα Βυζαντινής Μουσικής στον κ. Κωνσταντίνο Αγγελή, ιεροψάλτη της Ενορίας Αγίας Άννης Πισκοκεφάλου, ο οποίος πέτυχε με «Άριστα» στις εξετάσεις του περασμένου Ιουνίου, που πραγματοποιήθηκαν στην Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας «Άγιος Ανδρέας ο Κρήτης» από Επιτροπή διορισμένη από το Υπουργείο Πολιτισμού, αποτελώντας τον πρώτο Διπλωματούχο που αποφοίτησε από τη Σχολή της Ιεράς Μητρόπολεως.

Τέλος, ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κύριλλος πρόσφερε ευχητήριες Χριστουγεννιάτικες κάρτες του στα μέλη της Χορωδίας, και στους μαθητές της Σχολής Αγιογραφίας και τον δάσκαλο του κ. Νικόλαο Λελεκάκη, ευχήθηκε δε σε όλους τους παρευρισκομένους καλά και ευλογημένα Χριστούγεννα.
Την εκδήλωση παρακολούθησαν ο Ιερός Κλήρος της ευρύτερης της Σητείας, οι γονείς των μαθητών των δύο Σχολών και αρκετός κόσμος, ανάμεσά τους ο Δήμαρχος Σητείας κ. Θοδωρής Πατεράκης, ενώ ακολούθησε κέρασμα στην αίθουσα του ναού για όλους τους παρισταμένους.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.