ΣΕΙΣΜΟΣ ΤΩΡΑ: Σοβαρά προβλήματα κυρίως στο οδικό δίκτυο της Αργιθέας αλλά και σε παλαιά σπίτια στην ίδια περιοχή, δημιούργησε η ισχυρή σεισμική δόνηση 4,9 Ρίχτερ που σημειώθηκε το πρωί (10.12) της Παρασκευής 31 Αυγούστου στα ορεινά του ν. Καρδίτσας και η οποία συνοδεύθηκε από μετασεισμό μεγέθους 4 Ρίχτερ στις 11.26.

Οι κάτοικοι του ορεινού Δήμου Αργιθέας μίλησαν για πρωτοφανή κατάσταση, με την δόνηση να συνοδεύεται από έντονο θόρυβο, κατολισθήσεις και στη συνέχεια πολύ σκόνη ως απόρροια αυτών (σχετική φώτο πλάι).

Αυτοκίνητα που κινούνταν στο οδικό δίκτυο δέχθηκαν πέτρες που κύλησαν και ευτυχώς πέρα από τις υλικές ζημιές που καταγράφθηκαν αποφεύχθηκαν τα χειρότερα.

Υπάρχουν ζημιές σε αρκετά χωριά, ζημιές κυρίως σε παλαιά σπίτια, αρκετά μεγάλες σε κάποια που δεν κατοικούνται και ρωγμές σε ορισμένα από αυτά που είναι συντηρημένα.

Την πραγματική εικόνα της κατάστασης θα την δούμε τις επόμενες ημέρες, καθώς όπως μας είπε ο κ. Τσιβόλας, αυτή την εποχή οι περισσότεροι θερινοί επισκέπτες έχουν φύγει, τα σπίτια είναι άδεια, και δεν μπορεί να υπάρξει καταγραφή πιθανόν εσωτερικών ζημιών.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίστηκε στην περιοχή του Τυμπάνου και ειδικότερα περίπου 500 μέτρα μετά το χωριό Αργιθέα. Στο σημείο οι πέτρες που κατολίσθησαν είχαν ως αποτέλεσμα τη προσωρινή διακοπή της συγκοινωνίας.

Στο σημείο έσπευσαν μηχανήματα της Π.Ε. Καρδίτσας και απομάκρυναν τις πέτρες και αποκατέστησαν την κυκλοφορία.

Ο αντιπεριφερειάρχης κ. Β. Τσιάκος δήλωσε: «Είχαμε ένα ισχυρό σεισμικό γεγονός στην περιοχή μας. Η περιοχή που κυρίως χτυπήθηκε είναι η Αργιθέα. Το ευτύχημα είναι πως δεν έχουμε τραυματισμό ανθρώπου.

Ωστόσο ο σεισμός προκάλεσε κάποιες σε σπίτια οι οποίες ίσως θα χρειαστεί να εκτιμηθούν από ειδικούς τις επόμενες ημέρες ενώ σημειώθηκαν και αρκετές κατολισθήσεις σε ορισμένα σημεία του οδικού δικτύου.

Σε όλες τις περιπτώσεις έχουμε επέμβει άμεσα και δώσαμε βατότητα.

Ήδη έχω ενημερώσει τον Περιφερειάρχη για την κατάσταση και επικρατεί ενώ διαβεβαιώνω πως από την πλευρά μας ως Περιφερειακή Ενότητα θα κάνουμε ότι χρειαστεί και θα βρισκόμαστε σε επιφυλακή ώστε να ομαλοποιηθεί άμεσα η κατάσταση.

Σεισμός – Καρδίτσα: Κρίσιμες οι επόμενες ώρες

Αυτή τη στιγμή δεν χρειάζεται ούτε εφησυχασμός ούτε πανικός. Οι επόμενες ώρες είναι κρίσιμες και χρειάζεται όλοι να προσέχουμε λίγο παραπάνω.

Ειδικότερα θα πρέπει να είναι προσεκτικοί οι οδηγοί που κινούνται στο ορεινό δίκτυο για πιθανές νέες κατολισθήσεις που μπορεί να συμβούν από μετασεισμούς.

Τέλος θα ήθελα να πω πως είναι χρήσιμο για όλους να ενημερωνόμαστε από τα επίσημα Μέσα Ενημέρωσης της περιοχής μας που κάνουν πολύ καλά τη δουλειά τους και να μην υιοθετούμε φήμες οι οποίες δεν έχουν καμία υπόσταση».

Να σημειώσουμε εδώ πως σύμφωνα με εξακριβωμένες πληροφορίες και στα χωριά της λίμνης Πλαστήρα υπήρξαν πτώσεις αντικειμένων, που δεν ήταν καλά στερεωμένα, μέσα σε σπίτια χωρίς πάντως να αναφερθούν τραυματισμοί ή ζημιές σε κατοικίες.

Η απομάκρυνση, πάντως των υλικών που βρέθηκαν στο οδόστρωμα συνεχίζεται ενώ βρίσκονται σε επιφυλακή όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες για την περίπτωση που θα υπάρξουν κάποιοι μετασεισμοί.

 

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.