Σύμφωνα με πολιτικούς μηχανικούς άμεσος κίνδυνος κατάρρευσης δεν υπάρχει σε καμία περίπτωση αυτή τη στιγμή, αλλά θα πρέπει οι ιδιοκτήτες να έχουν το νου τους σε τυχόν δομικά προβλήματα που ίσως δημιουργηθούν.

Σε κάθε μεγάλο σεισμικό γεγονός ή σε μια ασυνήθιστη σεισμική ακολουθία δημιουργείται η ανάγκη διενέργειας ενός εθνικού προγράμματος αντισεισμικής θωράκισης των δημόσιων κτιρίων και των κατοικιών. Όπως έχουμε με την περίπτωση της Θήβας, όπου εδώ και τρία 24ωρα η γη δονείται κάτω από τον αστικό ιστό της πόλης με τα δημόσια και ιδιωτικά κτίρια να καταπονούνται από τις συνεχείς ασθενείς σεισμικές δονήσεις. Την ώρα που οι σεισμογράφοι του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου συνεχίζουν να καταγράφουν πλήθος μικροσεισμών, οι κάτοικοι της περιοχής αγωνιούν και για τα σπίτια τους τα οποία δέχονται τα απανωτά σεισμικά χτυπήματα.

Σύμφωνα με πολιτικούς μηχανικούς άμεσος κίνδυνος κατάρρευσης δεν υπάρχει σε καμία περίπτωση αυτή τη στιγμή, αλλά θα πρέπει οι ιδιοκτήτες να έχουν το νου τους σε τυχόν δομικά προβλήματα που ίσως δημιουργηθούν. Ο Δρ. Παναγιώτης Καρύδης, πολιτικός μηχανικός, ομότιμος καθηγητής ΕΜΠ με ειδίκευση στην αντισεισμική τεχνολογία μιλώντας στο protothema.gr επισήμανε σχετικά: «Το μέγεθος δεν παίζει τόσο μεγάλο ρόλο στην καταστροφική αποτελεσματικότητα ενός σεισμού, αλλά το βάθος του σεισμού της εστίας δηλαδή κατά πόσο κοντά είναι στην κατοικημένη περιοχή. Και θα σας φέρω ένα παράδειγμα το 1972 σεισμός 4,2 Ρίχτερ στον Άγιο Βασίλη έξω από το Ρίο ήταν η αιτία να καταρρεύσει μια πολυκατοικία και να πάθουν ζημιές μερικά σπίτια καινούργια που ήταν γύρω γύρω. Αυτό έγινε γιατί το επίκεντρο του σεισμού ήταν σχεδόν από κάτω από την πολυκατοικία και σε μικρό εστιακό βάθος από το κτίριο. Στην περίπτωση της Θήβας, πιστεύω ότι σε ορισμένες περιπτώσεις μπορούν να δημιουργηθούν κάποια προβλήματα τα οποία είναι αθροιστικά. Γιατί τα κτίρια έχουν μνήμη και μπορεί αυτά εκεί στη Θήβα να έχουν καταγράψει πάνω τους έναν παλαιότερο σεισμό και αν δεν έχουν γίνει σωστές επισκευές τώρα αυτές οι συνεχείς δονήσεις προσθέτουν τις επόμενες καταπονήσεις. Βέβαια και αυτό είναι πολύ σημαντικό, οι συνεχείς μικρές σεισμικές δονήσεις εκτός του ότι αποβάλλουν σταδιακά ενέργεια εάν προκαλέσουν μια ρωγμή για παράδειγμα τότε ο ιδιοκτήτης θα την δει και θα μπορεί να απευθυνθεί σε έναν πολιτικό μηχανικό ώστε να την ελέγξει. Γιατί εάν επαναλαμβάνω εάν δημιουργηθεί κάποια ρωγμή αυτή θα προειδοποιήσει τον ιδιοκτήτη ότι «εδώ έχεις πρόβλημα λάβε τα μέτρα σου, σε αντίθεση με το απρόοπτο του μεγάλου σεισμού. Γιατί εάν γίνει μεγάλος σεισμός δεν έχομε αυτή την προειδοποίηση. Και αυτό ισχύει όχι μόνο για τη Θήβα».

Ο κ. Καρύδης τονίζει ότι εάν κάποιος κάτοικος της Θήβας παρατηρήσει κάτι στο ακίνητό του τότε θα πρέπει άμεσα να απευθυνθεί σε έναν πολιτικό μηχανικό. «Συνιστώ στους κατοίκους της Θήβας, να ρίξουν μια ματιά στο σπίτι τους. Άλλωστε ο κάθε ιδιοκτήτης ξέρει πάρα πολύ καλά την ιστορία της κατοικίας του». Από την πλευρά του ο καθηγητής του τμήματος πολιτικών μηχανικών και κοσμήτορας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Χρήστος Καραγιάννης εξηγεί: «Τα σπίτια καταπονούνται σε κάθε σεισμική δόνηση. Ωστόσο αν είναι πολύ μικρές οι δονήσεις όπως στην περίπτωση της Θήβας, οι βλάβες που θα δημιουργηθούν στον φέροντα οργανισμό της οικοδομής δεν ξεπερνούν το ελαστικό στάδιο της κατασκευής. Δηλαδή είναι μέσα στα ελαστικά όρια σύμφωνα με τον κανονισμό. Βέβαια κάθε ιδιοκτήτης θα πρέπει να κοιτάξει εάν υπάρχουν βλάβες στα δομικά στοιχεία και κυρίως στα υποστυλώματα και ειδικά εάν τα σπίτια είναι πάρα πολύ παλιά».

Όσον αφορά την εξέλιξη του φαινομένου το οποίο ξεκίνησε από το μεσημέρι του Σαββάτου οι σεισμολόγοι παρακολουθούν την περιοχή της Θήβας, και με τα δεδομένα που καταγράφονται στους σεισμογράφους που εγκαταστάθηκαν και περιμετρικά της πόλης θα μπορούν να διαπιστώσουν εάν πρόκειται για σεισμική ακολουθία με μικρά μεγέθη ή για προάγγελο ισχυρότερου σεισμού, όπως έχουν εξηγήσει από την πρώτη στιγμή. Ήδη από τα ξημερώματα της Κυριακής όταν καταγράφηκε ο σεισμός των 4,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έχουν γίνει πάνω από 160 σεισμοί με μέγεθος από 1,1 Ρίχτερ έως και 3,3 Ρίχτερ.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.