Άλλη μια σεισμική δόνηση 3,6 Ρίχτερ «ξύπνησε» σήμερα το πρωί τη Σύμη. Η δόνηση έγινε αισθητή στο νησί, αλλά και στη γύρω περιοχή, χωρίς ωστόσο να αναφερθούν ζημιές ή τραυματισμοί.

Άλλη μια σεισμική δόνηση 3,6 Ρίχτερ «ξύπνησε» σήμερα το πρωί τη Σύμη
Σεισμός μεγέθους 3,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 14:18 το μεσημέρι της Παρασκευής στη Σύμη.

Το επίκεντρο της σεισμικής δόνησης εντοπίστηκε στα 13 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του νησιού, ενώ το εστιακό βάθος εκτιμήθηκε στα 45 χιλιόμετρα, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο.

Άλλη μια σεισμική δόνηση 3,6 Ρίχτερ «ξύπνησε» σήμερα το πρωί τη Σύμη. Η δόνηση έγινε αισθητή στο νησί, αλλά και στη γύρω περιοχή, χωρίς ωστόσο να αναφερθούν ζημιές ή τραυματισμοί.

Αυστηροποιούνται οι ποινές για τα ειδεχθή εγκλήματα, τα σεξουαλικά εγκλήματα και εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας των ανηλίκων – Σταματούν οι αποφυλακίσεις με βραχιολάκι για όσους έχουν καταδικαστεί για κακουργήματα
Αυστηροποιούνται οι ποινές για τα ειδεχθή εγκλήματα, τα σεξουαλικά εγκλήματα (βιασμός, κ.λπ.) και εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας των ανηλίκων και προβλέπεται πλέον ως μόνη ποινή η ισόβια κάθειρξη, σύμφωνα με τις αλλαγές στο νέο Ποινικό Κώδικα που θα αναρτηθεί σήμερα σε δημόσια διαβούλευση, όπως τόνισαν τόσο ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, όσο και ο υφυπουργός Γιώργος Κώτσηρας, αντίστοιχα.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης κατά την σημερινή παρουσίαση των αλλαγών στον Π.Κ. τόνισε ότι επέρχονται τροποποιήσεις αλλαγές σε 100 άρθρα και τόνισε: «Θέλαμε ένα σταθερό πλαίσιο ώστε να προστατεύεται ο Έλληνας πολίτης και να προστατευτεί το κοινό περί δικαίου αίσθημα. Η Δικαιοσύνη είναι ο πυλώνας της Δημοκρατίας και αφορά το σύνολο της κοινωνίας. Στέλνουμε μήνυμα ότι η ελληνική Δικαιοσύνη και πολιτεία είναι παρούσα» και προσέθεσε:

«Όλο αυτό τo διάστημα υπήρχε συζήτηση γιατί δε σπεύδει η κυβέρνηση να κάνει τις αλλαγές. Bλέπαμε μια νέα κατηγορία εγκληματών, υπήρχε πίεση Οι αλλαγές όμως γίνονται πολύ μεγάλη προσοχή και σοβαρότητα και γίνονται μέσα από τη μελέτη της αναλογικότητας των ποινών. Η δουλειά που έγινε από την επιτροπή, υπό τον κ. Λάμπρο Μαργαρίτη προϋπόθετε μια πολύ μεγάλη προσπάθεια και έναn μεγάλο κόπο από όλα της τα μέλη. Η διαβούλευση ενδεχομένως να μας δώσει και ενδεχόμενως και σκέψεις για αλλαγές. Τα σχέδιο νόμου θα τεθεί σήμερα σε δημόσια διαβούλευση. Θέλω να ευχαριστήσω δημόσια τα μέλη της επιτροπής και τον κ. Μαργαρίτη. Έγινε μια δουλειά που κάνει τους Έλληνες πολίτες περισσότερο ασφαλείς.

Με τις αλλαγές επιχειρούμε να αποκαταστήσουμε τις αστοχίες του Π.Κ. που ψήφισε η προηγούμενη κυβέρνηση. Πρέπει να εκπέμψουμε ένα μήνυμα ασφάλειας σε όλη την ελληνική κοινωνία, να εκπέμψουμε ότι η Δικαιοσύνη είναι εδώ και την προστατεύει . Αυτή είναι η λογική των αλλαγών. Η ανηλικότητα είναι ένα θέμα που δείξαμε μεγάλη ευαισθησία και πρέπει κανείς να βλέπει την ανάγκη για προστασία των ανηλίκων».

Από την πλευρά του ο κ. Κώτσηρας ανέφερε: «Θα ήθελα να τονίσω ότι στόχος είναι να υπάρξει διάρκεια. Ένας βασικός άξονας είναι η προστασία ιδιαίτερα ευάλωτων αδικημάτων σε απαξίας αδικήματα. Στο θέμα της προτεραιοποίησης έχει δοθεί μια έμφαση στα αδικήματα σε βάρος ανηλίκων. Και για αυτό τον λόγο δίνεται η δυνατότητα στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να αξιοποιήσει αυτά τα δεδομένα».

Οι νέες τροποποιήσεις στον Π.Κ.

Το σχέδιο νόμου για τις αλλαγές στον Π Κ κινείται σε 4 βασικούς άξονες:

Πρώτον, στην αυστηροποίηση του πλαισίου των ποινών για συγκεκριμένα εγκλήματα ιδιαίτερης ποινικής απαξίας.

Δεύτερον, στην αυστηροποίηση της απόλυσης των καταδίκων υπό όρο, όπως και της άρσης της απόλυσης εγκληματιών που τελούν κατ’ επανάληψη σοβαρά κακουργήματα.

Τρίτον, στην επαναφορά και διεύρυνση του αξιοποίνου στα κοινώς επικίνδυνα αδικήματα όπως εμπρησμό, έκρηξη, πλημμύρα κλπ, στα αδικήματα σχετικά με την υιοθεσία και στην αναδιαμόρφωση του πλαισίου των ποινών για τα αδικήματα της κλοπής και της υπεξαίρεσης (στην πλημμεληματική τους μορφή).

Τέταρτον, στην κατ΄ απόλυτη προτεραιότητα διεξαγωγή της ανάκρισης και την εισαγωγή στο ακροατήριο υποθέσεων εξαιρετικής φύσης ή επί κακουργημάτων που αφορούν εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας και οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής.

Έτσι η φιλοσοφία του σχεδίου νόμου είναι:

· Αποκαθίστανται αστοχίες του νέου Ποινικού Κώδικα που ψήφισε η προηγούμενη κυβέρνηση

· Αναβαθμίζονται σε κακουργήματα μείζονος ποινικής απαξίας παραδοσιακά αδικήματα που είχαν υποβαθμιστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση

· Αναπροσαρμόζεται το πλαίσιο των ποινών, με τρόπο συνεκτικό και νομικά άρτιο, ενισχύοντας τόσο τον αναλογικό όσο και τον αποτρεπτικό χαρακτήρα των προβλεπόμενων κυρώσεων

· Εκσυγχρονίζονται διατάξεις του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και εναρμονίζονται με τις ευρωπαϊκές συμβάσεις που ρυθμίζουν τα δικαιώματα προστασίας των ανηλίκων και ενηλίκων θυμάτων εγκληματικής δραστηριότητας.

Αναλυτικότερα, για τα εγκλήματα μείζονος ποινικής απαξίας (ειδεχθή αδικήματα), προβλέπει ότι:

– Μοναδική ποινή πλέον η ισόβια κάθειρξη για τα αδικήματα της εσχάτης προδοσίας, της ανθρωποκτονίας, του ομαδικού βιασμού, του θανατηφόρου βιασμού και της θανατηφόρας ληστείας. Τα ανωτέρω αδικήματα με τον ισχύοντα ποινικό κώδικα τιμωρούνται διαζευκτικά με την ποινή είτε της ισόβιας είτε της πρόσκαιρης κάθειρξης τουλάχιστον δέκα ετών. Μοναδική ποινή της ισόβιας κάθειρξης προβλέπεται και για το βιασμό σε βάρος ανηλίκου.

– Αυστηροποίηση διάταξης για τη βαριά σωματική βλάβη και κάλυψη όλων των μορφών υπαιτιότητας (αμέλεια, ενδεχόμενος δόλος και επιδίωξη) με την επαναφορά και αυστηροποίηση της παλαιάς διάταξης. Ειδικότερα, για τη σκοπούμενη βαριά σωματική βλάβη προβλέπεται η αύξηση της ποινής από πρόσκαιρη κάθειρξη έως δέκα έτη σε πρόσκαιρη κάθειρξη (από πέντε έως δεκαπέντε έτη). Επιπλέον, προστίθενται στην έννοια της βαριάς σωματικής βλάβης η αναπηρία και η μόνιμη παραμόρφωση.

– Επιβαρυντική περίσταση η τέλεση σωματικής βλάβης σε βάρος υπαλλήλου κατά την εκτέλεση της εργασίας του.

– Αυστηροποιούνται οι τυπικές προϋποθέσεις για τη χορήγηση δυνατότητας απόλυσης υπό όρο. Ειδικότερα, σε περίπτωση επιβολής πρόσκαιρης κάθειρξης για συγκεκριμένα εγκλήματα, όπως πχ του νόμου περί ναρκωτικών (σε διακεκριμένη μορφή), για εγκληματική οργάνωση, τρομοκρατικές πράξεις, ληστεία, εκβίαση, εμπορία ανθρώπων κοκ, δίνεται η δυνατότητα για απόλυση υπό όρο μόνο αν έχουν εκτιθεί με ευεργετικό υπολογισμό τα 4/5 της ποινής. Άρα, από τα 3/5 που ισχύει σήμερα, αυξάνεται στα 4/5. Ως εκ τούτου, αυστηροποιείται για τα ανωτέρω αδικήματα η διάταξη, και ακόμα και με τον ευεργετικό υπολογισμό της ποινής, κατά τα ανωτέρω, ο κρατούμενος θα μένει περισσότερο χρόνο στο σωφρονιστικό κατάστημα. Επιπλέον, για τα παραπάνω εγκλήματα, θα απαιτείται πραγματική παραμονή σε σωφρονιστικό κατάστημα, ίση με τα 3/5 της ποινής (πραγματική έκτιση της ποινής). Άρα, από τα 2/5 που ισχύει σήμερα αυξάνεται στα 3/5. Για παράδειγμα στην περίπτωση απόλυσης υπό όρο για το αδίκημα του βιασμού μπορεί να επιβληθεί ποινή καθείρξεως 15 ετών. Ο κατάδικος με το ισχύον καθεστώς πρέπει να παραμείνει στη φυλακή τουλάχιστον για χρονικό διάστημα ίσο με τα 2/5 της ποινής που του επιβλήθηκε, δηλαδή στο παράδειγμά μας για 6 έτη με πραγματική έκτιση. Με τη νέα ρύθμιση θα πρέπει να παραμείνει στο κατάστημα κράτησης πραγματικά τουλάχιστον 9 έτη. Στην περίπτωση της ισοβίου καθείρξεως για τα ανωτέρω αδικήματα το κατώτατο όριο πραγματικής έκτισης για τους καταδίκους αυξάνεται από τα 16 στα 18 έτη.

-Καταργείται η απόλυση κρατουμένου με τον όρο της ηλεκτρονικής επιτήρησης (βραχιολάκι) για τα ανωτέρω αδικήματα.

Εμπρησμός στα δάση

Ως προς εγκλήματα που σχετίζονται με το περιβάλλον και την κλιματική κρίση, το νομοσχέδιο προβλέπει:

– Το αδίκημα του εμπρησμού, όπως και αυτό του εμπρησμού δασών, αλλά και όλων των κοινώς επικινδύνων εγκλημάτων, μετατρέπονται από εγκλήματα αποτελέσματος σε εγκλήματα αφηρημένης διακινδύνευσης. Με άλλα λόγια, για να τιμωρείται η πράξη δεν χρειάζεται να επέλθει η βλάβη, αλλά αρκεί να μπορεί να προκύψει κίνδυνος. Περαιτέρω, για την επιβολή ποινής ισοβίου καθείρξεως αρκεί και ο θάνατος ενός ανθρώπου χωρίς να απαιτείται μεγάλος αριθμός προσώπων, όπως ισχύει σήμερα.

-Το αδίκημα του εμπρησμού δασών τυποποιείται πλέον μόνο ως κακούργημα και στη βασική του μορφή με προβλεπόμενη ποινή κάθειρξης έως 8 έτη και χρηματική ποινή, ενώ από τον Ιούλιο του 2019 υποβαθμίστηκε σε πλημμέλημα στη βασική του μορφή. Στην περίπτωση που η φωτιά στο δάσος είχε ως επακόλουθο σοβαρή ή ευρεία ρύπανση ή υποβάθμιση ή ευρεία οικολογική και περιβαλλοντική διατάραξη ή καταστροφή προβλέπεται πρόσκαιρη κάθειρξη (πέντε έως δεκαπέντε χρόνια).

Παράνομη αλιεία

-Επαναφέρεται το αδίκημα της αλιείας σε χωρικά ύδατα και αυστηροποιείται η προβλεπόμενη ποινή. Με την προτεινόμενη ρύθμιση σκοπείται η προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος από την αλόγιστη και μη ελεγχόμενη αλιεία και ως εκ τούτου η προώθηση μέτρων αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, η οποία επιδρά και στον τομέα της αλιείας. Επιπλέον σκοπείται η τιμώρηση της παράνομης αλιείας.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.