ΣΕΙΣΜΟΣ ΤΩΡΑ: Την εκτίμηση ότι ο σεισμός των 5,2 Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 05/02/2019 στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου, κοντά στην Πρέβεζα, δεν ήταν ο κύριος σεισμός κι ότι θα πρέπει να αναμένουμε μια ισχυρή δόνηση της τάξης των 6 Ρίχτερ στη δυτική Ελλάδα, επισημαίνει σε συνέντευξή του ο καθηγητής Σεισμολογίας, Άκης Τσελέντης, απαντώντας, παράλληλα, σε όλους όσους τον κατηγορούν ότι προκάλεσε πανικό στους πολίτες.

Αναφερόμενος, ειδικότερα, στο θέμα του σεισμού, ο κ. Τσελέντης υπογραμμίζει πως τα όσα είπε δημόσια δεν συνιστούν πρόβλεψη, αλλά μια εμπεριστατωμένη επιστημονική ενημέρωση, η οποία εδράζεται στα στοιχεία των σημάτων ΒΑΝ από δύο σταθμούς σεισμικής καταγραφής, στην Πάτρα και τον Πύργο.

Σύμφωνα με τον κ. Τσελέντη, στα στοιχεία αυτά καταγράφεται μια έντονη διέγερση στην ευρύτερη περιοχή του κεντρικού Ιονίου, μετά το μεγάλο σεισμό της Ζακύνθου, γεγονός που ανησυχούσε τους επιστήμονες ότι μπορεί να προκληθεί το φαινόμενο «ντόμινο», δηλαδή η διέγερση πολλαπλών ρηγμάτων.

Ο ίδιος, όπως εξηγεί στο Newsbomb, κινητοποίησε αμέσως το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο και διαπίστωσε με έκπληξη, μέσω τη εφαρμογής ειδικών μετρήσεων και με δεδομένη τη σεισμικότητα της περιοχής του κεντρικού Ιονίου, ότι παρατηρείται το φαινόμενο της «επιταχυνόμενης σεισμικότητας».

«Το φαινόμενο αυτό είναι μια παράμετρος, η οποία συνήθως είναι πρόδρομο φαινόμενο, δηλαδή που εμφανίζεται πριν από κάποιους σεισμούς», αναφέρει.

Ο κ. Τσελέντης υποστηρίζει πως τα όσα είχε αποκαλύψει προ ημερών για επικείμενο μεγάλο σεισμό ήρθαν ως συνέπεια της «διαρροής» επιστημονικών πληροφοριών, τις οποίες ο ίδιος είχε αποστείλει εμπιστευτικά στον καθηγητή Σεισμολογίας, Κωνσταντίνο Μακρόπουλο, ώστε εκείνος να τις επεξεργαστεί με την Επιτροπή Σεισμικού Κινδύνου, της οποίας ηγείται.

Ο Άκης Τσελέντης επιμένει στην εκτίμησή του ότι «αν ο σεισμός γίνει, αν δηλαδή δεν ήταν αυτός της Πρέβεζας και είναι κάποιος άλλος, τότε θα είναι της τάξης του 6 (ενν. Ρίχτερ). Κι αν γίνει στη θάλασσα, δεν έχουμε πρόβλημα, αν γίνει όμως στη χέρσο κοντά σε οικιστικά συγκροτήματα, τότε θα έχουμε πρόβλημα».

Ο καθηγητής Σεισμολογίας σημειώνει πως «η αντισεισμική πολιτική της χώρα πνέει τώρα τα λοίσθια» και χαρακτηρίζει «άθλιο» το επίπεδο προετοιμασίας της Ελλάδας απέναντι στους σεισμούς, με τα μεγαλύτερα προβλήματα να εντοπίζονται σε δημόσια, κυρίως, κτήρια και ιδίως στα σχολεία.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.