Ο διευθυντής του δημοτικού σχολείου Δαμασίου περιέγραψε μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6 το πώς, ενώ κατέρρεε η ψευδοροφή του κτιρίου, κατά τη διάρκεια του ισχυρού σεισμού χτες στην περιοχή, κατάφεραν με τη βοήθεια των δασκάλων να βγουν όλα τα παιδιά σώα έξω από το σχολείο.

Περιγράφοντας τις στιγμές που βίωσαν τόσο οι εκπαιδευτικοί όσο και τα παιδιά ο κ. Λέτσιος είπε: «Κατά τη διάρκεια της 5ης διδακτικής ώρας, η γη άρχισε να χορεύει κάτω από τα πόδια μας, το κτίριο να κουνιέται συθέμελα δεξιά κι αριστερά, πάνω-κάτω, με φοβερό κρότο, αντικείμενα να πέφτουν, η ψευδοροφή του κτιρίου να καταρρέει σε κλάσματα δευτερολέπτου στο δάπεδο, και στους δύο ορόφους του κτιρίου, ο θεός μας φύλαξε και μας βοήθησε και τα παιδιά είχαν εκπαιδευτεί, ήξεραν τι έπρεπε να κάνουν σε μία τέτοια περίπτωση, είχαν μπει κάτω από τα θρανία τους, το ευτύχημα είναι ότι κάθε μαθητής λόγω των μέτρων του κορωνοϊού είχε το δικό του θρανίο και είχε όλη την ευχέρεια να προφυλαχτεί καλά από τα αντικείμενα που έπεφταν, το σύννεφο σκόνης που δημιουργήθηκε από την κατάρρευση των μεσοτοιχιών, της ψευδοροφής, των τοίχων, δημιούργησαν σκοτάδι, στο σχολείο δεν έβλεπες ούτε τη μύτη σου μπροστά σου».

Ο ίδιος ο κ. Λέτσιος, αντιδρώντας αυτόματα, όπως ο ίδιος είπε δεν κατάλαβε πως βρέθηκε στον δεύτερο όροφο του σχολείου από το γραφείο του, είδε τα παιδιά να κλαίνε και να φωνάζουν προφυλαγμένα πάντα κάτω από τα θρανία τους, κι ενώ προσπάθησε να τα ηρεμήσει, με το που σταμάτησε η ισχυρή σεισμική δόνηση, σιγά σιγά τα παιδιά με τη συνοδεία των δασκάλων βγήκαν έξω, έγινε έλεγχος σε όλες τις τάξεις για κάποιο εγκλωβισμένο παιδί κι αφού όπως είπε, ο διευθυντής του σχολείου, βεβαιώθηκε ότι δεν βρίσκεται κανείς στο κτίριο, βρέθηκαν όλοι ασφαλείς σε εξωτερικό χώρο.

Σε ερώτηση για το αν κινδύνεψαν ζωές ο κ. Λέτσιος απάντησε πως για τον ίδιο πρόκειται περί θαύματος που βγήκαν όλοι σώοι από το σχολικό κτίριο, συγχαίροντας παράλληλα τους συναδέλφους του που έκαναν αυτό που έπρεπε να κάνουν την κατάλληλη στιγμή.

Τσελέντης (ΘΕΜΑ 104,6): Φοβάμαι καταρρεύσεις σπιτιών από τους μετασεισμούς

Το σεισμικό ρήγμα του Τυρνάβου έχει εξαντλήσει το σεισμικό του δυναμικό και δεν μπορεί να δώσει πάνω από 6 Ρίχτερ, η μετασεισμική ακολουθία είναι κανονική, αλλά με ανησυχεί το πρόβλημα με τα σπίτια, δήλωσε στο ΘΕΜΑ 104.6 ο Άκης Τσελέντης, διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου.

Όπως είπε «με ανησυχεί που η περιοχή είναι άσχημα δομημένη και επειδή ο κύριος σεισμός ήταν επιφανειακός, η μεγάλη μετασεισμική ακολουθία με ισχυρούς σεισμούς μπορεί να προκαλέσει προβλήματα. Ένα σπίτι που έχει υποστεί ζημιά από τον κύριο σεισμό θα κινδυνεύσει από ένα μεγάλο μετασεισμό, μπορεί να έχουμε καταρρεύσεις

Άρα οι κάτοικοι να μην μπουν στα σπίτια χωρίς να έχουν βεβαίωση από μηχανικό» σημείωσε, προσθέτοντας ότι ‘γράφαμε δύο μήνες πριν για τη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή, αλλά δεν περιμέναμε τέτοιο σεισμό. Ο σεισμός αυτός δεν φαίνεται ότι μπορεί να διεγείρει κάποια γειτονικά ρήγματα κι αυτό».

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 3.5 (2 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.