ΣΕΙΣΜΟΣ ΤΩΡΑ: Νέος σεισμός παρατηρήθηκε στη Ζάκυνθο σήμερα. Η πρόληψη, η ετοιμότητα και αντισεισμική προστασία των σχολικών μονάδων αποτέλεσε το αντικείμενο της εκδήλωσης που διοργάνωσε η Παιδαγωγική Ομάδα του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Λιθακιάς σε συνεργασία με τον ΟΑΣΠ και τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης της Ζακύνθου. Τα θέματα που συζητήθηκαν τώρα αφορούσαν όλους όσοι εμπλέκονται με τη λειτουργία της εκπαίδευσης σε περίπτωση σεισμικής δραστηριότητας, δηλαδή φορείς, εκπαιδευτικούς και γονείς.

Ο σεισμός και τα μέτρα προστασίας

Στο έργο και την αποστολή του ΟΑΣΠ αναφέρθηκε ο Καθηγητής Γεωλογίας Ε.Κ.Π.Α. & Πρόεδρος του Ο.Α.Σ.Π. Ευθύμιος Λέκκας, αναφερόμενος στη “Διαχείριση Κινδύνων και Κρίσεων – Αντισεισμική Προστασία Σχολείων – Ο Ρόλος του ΟΑΣΠ”.

Αναφέρθηκε κυρίως στη λειτουργία της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου, από ποιους αποτελείται και ποια είναι η αποστολή της επισημαίνοντας πως δεν κρίνει την πρόγνωση αλλά προϊδεάζει την πολιτεία για το ποια είναι τα σωστά και ενδεδειγμένα μέτρα που πρέπει κάθε φορά να λάβει.

Στάθηκε και στην εξέλιξη του σεισμικού φαινομένου στην περιοχή επισημαίνοντας πως ζούσαμε, ζούμε και θα ζούμε με το σεισμό για αυτό θα πρέπει να υπάρχει σωστή και οργανωμένη πρόληψη και ετοιμότητα στον πληθυσμό.

Δεν παρέλειψε να αναφέρει την ανάγκη συνεχούς επικαιροποίησης του αντισεισμικού σχεδιασμού όπου στο νησί υλοποιήθηκε το 1996, ανανεώθηκε το 2002 και σαφώς το ίδιο θα πρέπει να γίνει και μεταγενέστερα.

Στη “Συμπεριφορά Κτιριακών Κατασκευών σε Σεισμική Δράση και Μέτρα Προστασίας σε περίπτωση Σεισμού” αναφέρθηκε ο Πολιτικός Μηχανικός Ο.Α.Σ.Π. Κωνσταντίνος Μπάκας ο οποίος ανέφερε πως στην προσεισμική περίοδο πρέπει τώρα να μεριμνούμε για επισήμανση προβλημάτων που τυχόν υπάρχουν στο κτίριο (π.χ. ρωγμές σε φέροντα στοιχεία ή σε τοίχους πλήρωσης), τη συντήρηση του κτιρίου ώστε να γίνουν οι κατάλληλες ενέργειες αποκατάστασης και την αποφυγή επεμβάσεων στο φέροντα οργανισμό κτιρίων ή ακόμα και σε μη φέροντα στοιχεία χωρίς να προηγηθεί Μελέτη – Τεχνική Έκθεση από Μηχανικό.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.