Δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών για σεισμό μεγέθους 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στη Νάξο. Οι καταγραφές των σεισμομέτρων επηρεάζονται από πληθώρα ανθρωπογενών και φυσικών παραγόντων και δεν πρέπει να ερμηνεύονται ως ανακοινώσεις σεισμών.

Στα επίμαχα δημοσιεύματα αναφέρονται τα εξής:

Ισχυρός σεισμός μεγέθους 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε σήμερα, Πέμπτη, το απόγευμα βορειοανατολικά της Νάξου.

Σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, ο σεισμός των 5 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 18.02 με επίκεντρο τον θαλάσσιο χώρο 25 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Νάξου.

Το εστιακό βάθος της δόνησης υπολογίστηκε στα δέκα χιλιόμετρα.

Η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή με μεγάλο μέρος των Κυκλάδων.

Τι ισχύει
Αρχικά πρέπει να αναφέρουμε πως η εν λόγω σεισμική δόνηση ουδέποτε έγινε. Επρόκειτο για μια λανθασμένη καταγραφή των αυτόματων συστημάτων αναγνώρισης και ανάλυσης των σεισμογράφων.

Σύμφωνα με ανάρτηση του διευθυντή ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Δρ. Γεράσιμο Χουλιάρα στο Facebook:

Έκτακτα σας ενημερώνω ότι δεν έγινε κανένας σεισμός πέντε Ρίχτερ στη Νάξο πριν λίγο όπως δημοσιεύτηκε από τα ΜΜΕ και τα blog. Έχουμε βλάβες λόγω των καιρικών συνθηκών στο αστεροσκοπείο Αθηνών και αυτό μας έγινε γνωστό σήμερα το απόγευμα αλλά η εικοσιτετράωρη υπηρεσία του Γεωδυναμικού είναι στη θέση της και ενημερώνει πάντα σωστά. Επίσημη “ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ” για πέντε Ρίχτερ δεν δώσαμε ποτέ.

Μάλιστα, ο Δρ. Χουλιαράς επισύναψε σχετική ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία γίνεται γνωστό ότι το σύνολο των εγκαταστάσεων και των συστημάτων στα υπολογιστικά κέντρα λειτουργούσαν στις 14 Οκτωβρίου με γεννήτρια, ως απόρροια της διακοπής παροχής ρεύματος από τη ΔΕΗ, εξαιτίας των καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν.

Με απλά λόγια, οι προκαταρκτικές αυτόματες λύσεις δεν αποτελούν ανακοινώσεις σεισμών, ενώ λανθασμένοι συναγερμοί του αυτόματου συστήματος του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών συμβαίνουν πολύ συχνά. Αν συγκρίνουμε τους δύο χάρτες (Αυτόματος και Αναθεωρημένος) θα καταλάβουμε πόσο συχνά υπάρχει λανθασμένη καταγραφή.

Τέλος, είναι σκόπιμο να αναφέρουμε πως σε σχετική επικοινωνία με τον Δρ. Χουλιάρα μας ανέφερε ότι μια λανθασμένη αυτόματη μέτρηση μπορεί να οφείλεται σε μια κίνηση του σεισμομέτρου που δεν σχετίζεται με την εδαφική μετατόπιση από σεισμό. Για παράδειγμα ένας κεραυνός, μια διακοπή του ρεύματος ή ακόμα και η διέλευση ενός βαρέος οχήματος, μια πλημμύρα στον σταθμό που βρίσκεται το σεισμόμετρο και ούτω καθεξής. Ο ίδιος ανέφερε επίσης τα εξής:

Επειδή όμως το σεισμόμετρο δεν έχει λογική, και θα καταγράψει την οποιαδήποτε μετατόπιση του εδάφους, η οποία μπορεί να οφείλεται σε ένα κομπρεσέρ ή στην πτώση ενός βαρέος αντικειμένου, σου δίνει (σ.σ. στον σεισμολόγο) σήμα και σου λέει κοίταξέ το και πες μου τι γίνεται.

Συμπέρασμα
Εν κατακλείδι, σύμφωνα με τα ανωτέρω καθίσταται σαφές ότι δεν σημειώθηκε σεισμός μεγέθους 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στα βορειοανατολικά της Νάξου την Πέμπτη, στις 14 Οκτωβρίου του 2021 και ώρα 18:02. Οι προκαταρκτικές αυτόματες λύσεις του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου δεν πρέπει να συγχέονται με τις εδαφικές μετατοπίσεις από σεισμό καθότι οι σεισμογράφοι, δηλαδή τα όργανα που μετρούν τις διαταραχές του εδάφους, μπορεί να επηρεαστούν από μια σειρά ανθρωπογενών ή/και φυσικών παραγόντων. Οι εν λόγω ενδείξεις ερμηνεύονται στη συνέχεια από ειδικούς επιστήμονες, σεισμολόγους, απ’ όπου προκύπτουν οι αναθεωρημένες επιλύσεις.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.