Σύνηθες το φαινόμενο στην περιοχή λένε οι σεισμολόγοι.

Σεισμική δόνηση 3,7 Ρίχτερ σημειώθηκε αργά το βράδυ της Δευτέρας, στις 23:17, στον Κορινθιακό, ανοιχτά του Ξυλόκαστρου.

Η δόνηση είχε επίκεντρο 13 χιλιόμετρα βόρεια-βορειοανατολικά από το Ξυλόκαστρο. Το εστιακό βάθος ήταν 18,4 χιλιόμετρα.

Η έντονη σεισμική δραστηριότητα με δεκάδες δονήσεις πολύ χαμηλού μεγέθους που παρατηρείται τα τελευταία 24ωρα στον Κορινθιακό Κόλπο βρίσκεται στο μικροσκόπιο των επιστημόνων.

Η σεισμική έξαρση στη θαλάσσια περιοχή βόρεια του Ξυλόκαστρου ξεκίνησε την περασμένη Πέμπτη και μέχρι και σήμερα είχαν καταγραφεί δεκάδες σεισμικές δονήσεις μεγέθους από 1 Ρίχτερ έως και 3,8 Ρίχτερ.

Οι επιστήμονες κάνουν λόγο για μια σεισμική έξαρση όχι ασυνήθιστη για την περιοχή η οποία προς το παρόν δεν έχει δείξει κάτι το ανησυχητικό. Άλλωστε τέτοιου είδους ακολουθίες στον Κορινθιακό Κόλπο έχουν πάντα επιστημονικό ενδιαφέρον γιατί είναι μια περιοχή με εξαιρετικά υψηλό σεισμικό δυναμικό.

Ο αναπληρωτής διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Βασίλης Καραστάθης ανέφερε στο protothema.gr ότι «Κάθε σεισμική ακολουθία που λαμβάνει χώρα εντός του Κορινθιακού Κόλπου έχει μεγάλο ενδιαφέρον για το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο και παρακολουθούμε ενδελεχώς την εξέλιξη της σεισμικότητας. Για την ακρίβεια έχουμε ένα πολύ πυκνό σεισμογραφικό δίκτυο και μπορούμε να καταγράφουμε και τους πλέον ασθενείς σεισμούς στην ευρύτερη περιοχή στην τάξη μεγέθους του 1 με 1,5 Ρίχτερ».

Θέση για το φαινόμενο πήρε και ο σεισμολόγος Άκης Τσελέντης, διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου ο οποίος ανέφερε σε ανάρτησή του μεταξύ άλλων ότι: «Η έως τώρα κατανομή των μικροσεισμών δείχνει μάλλον ενεργοποίηση ενός μικρού ρήγματος με διεύθυνση ΒΑ-ΝΔ κάτι που διαφέρει με την συνήθη διεύθυνση των μεγάλων ρηγμάτων του Κορινθιακού, για αυτό και μιλώ για μικρό ρήγμα. Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο παρακολουθεί την περιοχή μα το πυκνό σεισμολογικό δίκτυο που έχει εγκατεστημένων και αναλύει συνεχώς την εξέλιξη της ακολουθίας. Προς το παρόν θεωρώ ότι εντάσσεται στην συνήθη σεισμικότητα της περιοχής. Είναι γεγονός ότι τους τελευταίους μήνες παρατηρούμε μια ύφεση στη σεισμικότητα του Ελλαδικού χώρου. Η Ελλάδα είναι μια εξαιρετικά σεισμογενής χώρα η σεισμική ενέργεια που συνεχώς συσσωρεύεται κάποια στιγμή θα εκτονωθεί. Εύχομαι να είναι σε θαλάσσιο χώρο ο όπως συνήθως γίνεται μακριά από αστικά κέντρα».

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.