Λύνονται σύμφωνα μ’ όλες τις ενδείξεις και τα τελευταία εμπόδια στο θέμα των πληρωμών και προχωράει εντός της ημέρας (Τετάρτη 29 Ιουνίου) η τελική εκκαθάριση των υποχρεώσεων του ΟΠΕΚΕΠΕ για το 2021.

Άλλωστε, αυτό είναι κάτι που επιβάλλεται και από τους κοινοτικούς κανονισμούς, οι οποίοι θέτουν ως καταληκτική ημερομηνία για τις εκκαθαρίσεις τις 30 Ιουνίου κάθε έτους.

Τις τελευταίες ώρες η διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ διαβεβαιώνει ότι μέχρι το απόγευμα της Τετάρτης θα παραδοθεί στην Τράπεζα Πειραιώς η δισκέτα με το σύνολο των εκκρεμοτήτων, συνολικού ύψους 125 εκατ. ευρώ περίπου. Εξ αυτών, 75 εκατ. ευρώ αφορούν σε υπόλοιπα ενιαίας και άμεσες ενισχύσεις κατά τα 50 εκατ. ευρώ αφορούν σε διάφορα προγράμματα (βλέπε σχετικό πίνακα).

Νωρίτερα το Agronews έγραφε:

Άσφαιρη η πρώτη μέρα πληρωμών, Τετάρτη τα σπουδαία, τρώγεται η δυναστεία με το Απόθεμα

Άλλη μια μέρα σε αναμονή για τις τελευταίες πληρωμές κοινοτικών ενισχύσεων του 2021, καθώς, δεν κατέστη δυνατόν, τουλάχιστον την πρώτη μέρα, να φθάσουν οι «δισκέτες» από τον ΟΠΕΚΕΠΕ στην Τράπεζα Πειραιώς, ώστε να προχωρήσουν οι πρώτες πιστώσεις με τις εκκρεμότητες ενιαίας ενίσχυσης της περασμένης χρονιάς.

Με βάση τον προγραμματισμό, η αρχή έπρεπε να γίνει το απόγευμα της Τρίτης 28 Ιουνίου με την πίστωση ενός ποσού ύψους 75 εκατ. ευρώ περίπου που αφορά στα απλήρωτα ποσά του λεγόμενου τσεκ (2021).

Αυτό που φαίνεται να έχει καθυστερήσει μέρες τώρα την πρόοδο των πληρωμών, είναι το θέμα που πηγάζει από το Εθνικό Απόθεμα και τα αιτήματα που σχετίζονται με ορεινά βοσκοτόπια και δικαιώματα χωρίς ζώα.

Οι πληροφορίες θέλουν τον υπουργό, Γιώργο Γεωργαντά, να έχει καταστήσει σαφή στους διοικούντες του ΟΠΕΚΕΠΕ την τακτική που θα ακολουθήσουν. Σε σύνολο 2.500 περιπτώσεων έκδοσης δικαιωμάτων μόνο 900 είναι αυτές που θα πληρωθούν (πιθανότατα εντός της ημέρας), ενώ οι υπόλοιπες 1.600 θα παραμείνουν σε εκκρεμότητα μέχρι να ολοκληρωθεί ο έλεγχος και να πιστοποιηθεί η πραγματική κατάσταση.

Το θέμα είναι ότι η εν λόγω εκκρεμότητα που ξεκινάει από το 2018 και φθάνει στο σήμερα και σε κάποιες εκδοχές της έχει ήδη πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης, δείχνει να αποτελεί την «μεγάλη αμαρτία» και ταυτόχρονα τελευταίο χαρτί πίεσης της λεγόμενης «δυναστείας του ΟΣΔΕ» προς την σημερινή ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Κάποιοι επιχειρούν, απ’ ότι φαίνεται, να «λερώσουν» τον κ. Γεωργαντά με τις δικές τους… υπόγειες διεργασίες. Η άρνηση του ωστόσο να υπογράψει με κλειστά μάτια τις συγκεκριμένες απαιτήσεις από το Εθνικό Απόθεμα, δείχνει ακριβώς την απόφασή του να μην καταστεί «όμηρος» της προηγούμενης κακοδιαχείρισης και των χαριστικών πράξεων σε μέλη και φίλους της… δυναστείας.

Το Agronews παρουσιάζει τον πίνακα που έχει συνταχθεί με τις εκκρεμείς πληρωμές από διάφορα αγροτικά προγράμματα, τα οποία θα πρέπει να τύχουν εκκαθάρισης μέχρι το απόγευμα της Πέμπτης 30 Ιουνίου.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.