Η συγκλονιστική παρέμβαση του Αρχιμανδρίτη Αθανασίου Μισσού στο ΕΚΚΛΗΣΙΑonline σχετικά με τη Διάσκεψη για το Θρησκευτικό Πλουραλισμό

Γράφει ο Αρχιμανδρίτης Αθανάσιος Μισσός:

« Όταν την τύχη μας ορίζουν τα άλαλα και τα μπάλαλα»

Ξεκινώ με την φράση αυτή του Μεγάλου Διδασκάλου του Γένους και Εθνομάρτυρα Πατροκοσμά σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να προσεγγίσει την ψυχοσύνθεση των Πολιτικών και Εκκλησιαστικών ταγών μας. Παρατηρούμε την τελευταία περίοδο πλήθος από απελπισμένες συναντήσεις, διαβουλεύσεις, συνελεύσεις και κοινότυπες εξαγγελίες.

Η καινότητα στις προσωπικότητες δυστυχώς συνοδεύεται με κενότητα ιδεών.

Προσφάτως είδαμε σαν πρώτο θέμα να λανσάρει η συνάντηση Υπουργού Εξωτερικών παρουσία των Σεπτών Κορυφών της Ορθοδοξίας, του Οικουμενικού Πατριάρχου, του Πατριάρχου Αλεξανδρείας και του εγχώριου Αρχιεπισκόπου Αθηνών.

Η ατζέντα περιελάμβανε συζήτηση για το Θρησκευτικό και Πολιτιστικό Πλουραλισμό. Ένα θέμα αφενός πρωτότυπο και αφετέρου διαχρονικό, αφού μάλλον οι προκαθήμενοι, οι παρακαθήμενοι και οι παρατρεχάμενοι του το εκμεταλλεύτηκαν προς ανάδειξη της προσωπικότητας τους και για ιδία προβολή.

Έτσι, μετά τις ανούσιες και τυπικές προλογίσεις και αντιφωνήσεις, εισήλθαν στο κυρίως θέμα και ανέπτυξαν με περισσή εμβρίθεια το όλο ζήτημα, ώστε να διαφανεί το κύρος και η ευρυμάθεια και η ευαισθησία τους.

Γεννάτε όμως το ερώτημα εάν και κατά πόσον είναι αρμόδιοι και ικανοί να υπεισέλθουν σε τέτοια ζητήματα άνθρωποι, ζάμπλουτοι, ευκατάστατοι και αποκομμένοι από τις βιοτικές μέριμνες, αφού όλα γι’ αυτούς είναι δεδομένα αφειδώς.

Πως μπορεί επομένως ένας τέτοιος άνθρωπος να ορθώσει λόγο κατάλληλο να μιλήσει στη ψυχή του κάθε βιοπαλαιστή; Ή ποιο απλά : πως μπορεί ο κάτοικος της Κηφισίας να νιώσει τον πόνο του Περαματιώτη;

Ας επιστρέψουμε όμως στο θέμα.

Είδαμε Πατριάρχες, Αρχιεπισκόπους, Υπουργούς, Μουφτήδες να παρακάθονται στις συνεδρίες και με ναρκισσισμό να κομπάζουν ότι οι συζητήσεις επί συζητήσεων τελεσφορούν. Το όλο σκηνικό θύμιζε μωσαϊκό με πορτρέτα φαγιούμ και οι τυπικότητες εκδηλώθηκαν για μια ακόμη φορά διατυπωμένες με τον γνωστό ξύλινο λόγο. Ουσία όμως μηδενική και η όλη εικόνα μαρτυρούσε «ειδήμονες» επί παντός επιστητού σαν αργόσχολους και αμπελοφιλοσόφους. Όπως θα έλεγε και ο Αρκάς : «Δουλειά δεν έχει ο δ……».

Ζωηρή όμως εντύπωση μου έκανε και μια σωρεία δελτίων τύπου και ανακοινώσεων από Γραμματείς και Φαρισαίους Γραφείων Μητροπόλεων, οι οποίοι, αντί του Μητροπολίτη τους, ανέλαβαν να διαφωτίσουν τον περιούσιο λαό και να κρούσουν τον κώδωνα του κινδύνου στο εκκλησίασμα, χαρακτηρίζοντας τα εγχειρίδια των Θρησκευτικών « άχρωμα, άοσμα, άγευστα » ως το ύδωρ δηλαδή.

Ίσως δεν αρκούνται στις θεολογικές τους σπουδές και καταπιάνονται με θέματα Χημείας. Εν τω μεταξύ το βιβλίο αριθμεί δεκάδες ημερών κυκλοφορίας, αλλά τα λαγωνικά μόλις το εντόπισαν έσπευσαν να κράξουν με υλακές.

Αγνοούν όμως ότι η χριστιανική διαπαιδαγώγηση των νέων είναι πρωταρχικό έργο της οικογένειας και της ενοριακής δράσης και δευτερευόντως του σχολείου με την παρεχόμενη εγκύκλια παιδεία.

Εξάλλου δεν ζούμε στην εποχή όπου η συναναστροφή των Σαμαρειτών και Ιουδαίων ήταν απαγορευμένη λόγω νοθείας στην πίστη των πρώτων. Έπειτα και ο Χριστός την Φωτεινή την Σαμαρείτιδαεδικαίωσε και κατέστησε Ισαπόστολο του.

Ουδείς λόγος ανησυχίας υπάρχει από τον συγκρητισμό, ούτε λοιπόν φιμώνεται ο πλουραλισμός απόψεων. Αντίθετα η ανθρωπότητα ζει έντονα την πολυφωνία και την ποικιλομορφία λόγω της χαλαρώσεως των εθνικών συνόρων και της μαζικής μετανάστευσης.

Όσοι πιστεύουν στην παρθενογένεση και στην Abovo δημιουργία και εμφάνιση θρησκειών και πολιτισμών πλανώνται πλάνηνοικτράν. Οι νέοι είναι τόσο συνειδητοποιημένοι και γι’ αυτό δείχνουν την δέουσα αποστροφή τους σε τέτοιου είδους απόψεις. Οι φαρέτρες τους είναι έτοιμες να ακοντίσουν την φλυαρία των «εξωγήινων» ηγετών μας.

Πολυφωνία και Πλουραλισμός είναι όχι θέμα στρογγυλής τραπέζης αλλά βίωμα και απόδειξη καθημερινή στις συναναστροφές μας. Ας αποτειχιστούνεπιτέλους οι Κεφαλές μας και ας μπουν στην ροή τον εξελίξεων. Όλα δεν είναι λόγος, αλλά και πράξη.

Και στην πράξη κρινόμαστε όλοι. Χορτάσαμε από εξαγγελίες και κάθε λογής Συνέδρια.
Ο Κύριος μας θέλει ανύσταχτους και ακάματους εργάτες στον αμπελώνα Του.

Μόνο έτσι θα τύχουμε του Στεφάνου της Δικαιοσύνης Του.

«Σεισμός» σε Ιεραρχία και Κυβέρνηση από το άρθρο του Αρχιμ. Αθανασίου Μισσού στο ΕΚΚΛΗΣΙΑonline για Διάσκεψη

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.