Η Κυβέρνηση μπορεί να έχει εξασφαλίσει ότι μπορεί, όμως γνώριζε ή από πέρυσι και περισσότερο από την πορεία του 4ου κύματος, ότι οι δυνατότητες του ΕΣΥ είναι δεδομένες και όχι απεριόριστες, Ρίσκαρε σε μεγάλο βαθμό το να μη λάβει τα τωρινά μέτρα νωρίτερα και αυτό έχει αντίκτυπο.

Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας του Υπουργείου Υγείας, Γιάννη Κωτσιόπουλο, υπάρχει ένα κομμάτι της κοινωνίας που αρνείται να εμβολιαστεί και δείχνει να μην αντιλαμβάνεται ότι το ΕΣΥ, παρά τη σημαντική ενίσχυση του και τον διπλασιασμό των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, έχει πεπερασμένες δυνατότητες, τις οποίες πρέπει να κατανείμει ισότιμα σε όλους τους ασθενείς.

“Η πίεση που δεχόμαστε αυτή τη στιγμή οφείλεται σε συντριπτικό ποσοστό από την ανάγκη νοσηλείας και συχνά διασωλήνωσης συμπολιτών μας που δεν έχουν εμβολιαστεί. Για αυτούς τους συμπολίτες μας έχουμε διαθέσει σχεδόν το 50% των διαθέσιμων κλινών ΜΕΘ στην επικράτεια, ενώ οι υπόλοιπες κλίνες διατίθενται για ασθενείς με άλλες παθήσεις, όπως καρδιαγγειακά ή νευρολογικά νοσήματα, αλλά και τραυματισμούς από τροχαία ατυχήματα”.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ., αναφέρει ότι η πληρότητα στις non covid ΜΕΘ ξεπερνά σήμερα το 80% στην Επικράτεια και στην Αττική το 90%. «Για αυτούς τους ασθενείς, το Ελληνικό Δημόσιο έχει μισθώσει παραπάνω από 160 κλίνες ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα και αυτός ο αριθμός θα συνεχίσει να αυξάνεται”.

Ξέφυγε η επιδημία
Η Κυβέρνηση μπορεί να έχει εξασφαλίσει ότι μπορεί, όμως γνώριζε ή από πέρυσι και περισσότερο από την πορεία του 4ου κύματος, ότι οι δυνατότητες του ΕΣΥ είναι δεδομένες και όχι απεριόριστες, Ρίσκαρε σε μεγάλο βαθμό το να μη λάβει τα τωρινά μέτρα νωρίτερα και αυτό έχει αντίκτυπο.

Αυτή τη στιγμή δε βιώνουμε την επίπτωση κάποιας νέας μετάλλαξης εντός συνόρων αλλά αυτά που ξέρουμε ήδη από την Μετάλλαξη Δέλτα. Όμως δεν προετοιμαστήκαμε παρά το γεγονός ότι είχαμε ήδη δεδομένα για την αναμενόμενη επίπτωση από τα ποσοστά εμβολιασμού.

Το αποτέλεσμα είναι να έχουμε ήδη περίπου 650 διασωληνωμένους και μέσα τον Νοέμβριο πλέον των 2000 νεκρούς. Για να αποφύγουμε τα χειρότερα θα έπρεπε να είχαμε λάβει μέτρα για τον περιορισμό της διασπορά της επιδημίας νωρίτερα και λογικά αυτό θα είχε επιδράσει όπως συμβαίνει τώρα στην αύξηση του εμβολιασμού.

Μια χαλαρή αισιοδοξία προκύπτει από την υποχώρηση των νέων κρουσμάτων με τον εβδομαδιαίο μέσο όρο να βρίσκεται βέβαια στα 6400 την ημέρα. Σύμφωνα με τους ειδικούς θα πρέπει να δούμε ραγδαία μείωση των κρουσμάτων προκειμένου να θεωρηθεί αυτό ως ικανή συνθήκη για μείωση των πιέσεων.

Το σημερινό επίπεδο των κρουσμάτων το είχαμε δει και πριν από 3 εβδομάδες και βλέπουμε σήμερα τι κατάσταση επικρατεί. Ακόμη δεν έχουμε βιώσει την επίπτωση της ανόδου του στα 6.800. Δυστυχώς το σενάριο να δούμε άνω των 700 διασωληνωμένων αναμένεται να επαληθευτεί γρήγορα και αυτό θα μεταφραστεί σε νέους θανάτους.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.