Μάχη με τον χρόνο δίνουν τα σωστικά συνεργεία στην Αλβανία για τον εντοπισμό δεκάδων αγνοουμένων κάτω από τα ερείπια, την ώρα που σημειώνονται μετασεισμοί και καιρικές συνθήκες δυσχεραίνουν το έργο.

Σύμφωνα με την αλβανική τηλεόραση, οι νεκροί ανέρχονται στους 36 ενώ 47 άτομα αγνοούνται. Οι τραυματίες ξεπερνούν τους 650, εκ των οποίων 10 νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας και ο Αρχιεπίσκοπος κ. Αναστάσιος προσωπικά βρίσκονται από τη πρώτη στιγμή στο πλευρό των πληγέντων έχοντας ανοίξει μοναστήρια και εκκλησίες για την στέγαση των αστέγων ενώ καθημερινά παρέχουν σίτιση σε εκατοντάδες ανθρώπους.

«Μέσα σε όλη αυτή την αναστάτωση νομίζω υπάρχουν και ορισμένες φωτεινές πλευρές» τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο αρχιεπίσκοπος Τιράνων Δυρραχίου και Πάσης Αλβανίας Αναστάσιος εξηγώντας πως αυτή η οδύνη έχει αντιμετωπιστεί με μια ευρύτατη κινητοποίηση καλοσύνης, αγάπης και αλληλεγγύης.

Αυτή η αλληλεγγύη δεν έχει προέλθει μόνο από τους ανθρώπους που ζουν στην Αλβανία, σημείωσε αναφερόμενος στην βοήθεια που δέχεται η Αλβανία από άλλες χώρες ενώ περιέγραψε ενδεικτικά την κινητοποίηση της Ελλάδας που έσπευσε με συνεργεία και εξοπλισμό να συνδράμει.

« Δυστυχώς δεν είχαμε τέτοια συνεργεία εμείς εδώ.» τόνισε και πρόσθεσε χαρακτηριστικά πως « Η κατάσταση παραμένει πάρα πολύ δύσκολη και σε ορισμένες περιπτώσεις δραματική».

« Αισθάνομαι ότι είναι κι αυτό κάτι πολύ σημαντικό.» επεσήμανε υπογραμμίζοντας πως για αυτό δεν πρέπει να μείνουμε στο σκοτάδι αλλά να προσέξουμε και τις φωτεινές πλευρές.

Όπως ανέφερε ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος, η Ορθόδοξη Αυτοκέφαλη Εκκλησία δεν εκφράζει την πλειοψηφία της χώρας και το γεγονός αυτό συνεπάγεται περιορισμένες δυνατότητες.

« Είμαστε περίπου ένα 20 τοις εκατό αλλά προσπαθούμε με όλες μας τις δυνάμεις.» διαβεβαίωσε ενημερώνοντας πως στο Δυρράχιο ο καθεδρικός ναός Δυρραχίου αλλά και μια θεολογική σχολή φιλοξενεί σεισμοπαθείς ενώ γίνεται προσπάθεια συλλογής ειδών πρώτης ανάγκης αλλά και συγκέντρωσης χρημάτων.

Σύμφωνα με τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο μπροστά σε τέτοια συνταρακτικά γεγονότα θα χρειαστεί ακόμα και λίγο ψυχραιμία και νηφαλιότητα προκειμένου να υπάρξουν ορθές εκτιμήσεις αλλά και όσα επιβάλλεται να γίνουν.

Σύμφωνα με τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο δεν φτάνει απλώς να παρακολουθεί κανείς την κατάσταση αλλά πρέπει και να συντρέξει τους έχοντες ανάγκη.

Ήδη έχει συσταθεί ειδική επιτροπή για τον συντονισμό της βοήθειας και απευθύνεται η έκκληση για συγκέντρωση αγαθών όπως, τρόφιμα, κουβέρτες και είδη ένδυσης και υπόδησης.

Τα συλλυπητήριά του εκφράζει με ανακοίνωσή του και ο Γενικός Γραμματέας του Παγκόσμιου Συμβουλίου των Εκκλησιών .

«Σας γράφω με μεγάλη θλίψη αφού έμαθα τα νέα σχετικά με τον ισχυρό σεισμό που έπληξε τη χώρα της Αλβανίας» αναφέρει και αναφερόμενος στον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο προσθέτει: «Σας παρακαλούμε να μοιραστείτε το μήνυμα υποστήριξης και συμπάθειας για τους Χριστιανούς και όλους τους ανθρώπους στην Αλβανία, συμπεριλαμβανομένων των θρησκευτικών κοινοτήτων άλλων θρησκειών με τις οποίες εργάζεστε τόσο στενά».

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.