Συναντήσεις με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Νάνσυ Πελόζι, τον Υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, την Πρέσβη της Ελλάδας Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και με τον Τούρκο Πρέσβη Χασάν Μουράτ Μερτσάν, θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το πρόγραμμα της επίσκεψης του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής το διάστημα 23 Οκτωβρίου με 3 Νοεμβρίου 2021. Αυτή θα είναι η τρίτη επίσημη επίσκεψη του Παναγιωτάτου σε μια από τις μεγαλύτερες επαρχίες του Οικουμενικού Θρόνου, αυτή της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

Η επίσκεψη αρχικά ήταν να πραγματοποιηθεί το 2020 αλλά ακυρώθηκε εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού και των συνεπειών της. Έτσι, με αφορμή και την τελετή των θυρανοιξίων του Ναού Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν αποφασίστηκε η επίσημη επίσκεψη να πραγματοποιηθεί φέτος.

Η Ουάσιγκτον πρώτος σταθμός
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής η επίσημη επίσκεψη θα ξεκινήσει από την Ουάσινγκτον και αναμένεται να περιλαμβάνει συναντήσεις, μεσημεριανά γεύματα και επίσημα δείπνα με τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν, την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσυ Πελόζι, τον Υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, την Πρέσβη της Ελλάδας στην Ηνωμένες Πολιτείες Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και τον Τούρκο Πρέσβη στις Ηνωμένες Πολιτείες Χασάν Μουράτ Μερτσάν.

Οι εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί στην Ουάσινγκτον περιλαμβάνουν και μια Πανορθόδοξη Πατριαρχική Χοροστασία στον καθεδρικό ναό της Αγίας Σοφίας. Επίσης, το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσημο γεύμα με τους Ιεράρχες, δείπνο προς τιμήν του Παναγιωτάτου από την AHEPA. Ενώ θα εγκαινιάσει και τη Μόνιμη Έκθεση Ορθόδοξης Χριστιανικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς στο Μουσείο Αγίας Γραφής.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η προσωπική σχέση Μπάιντεν-Οικουμενικού ξεκίνησε το 2009 όταν ο Οικουμενικός Πατριάρχης επισκέφθηκε τις ΗΠΑ για το περιβαλλοντικό συνέδριο που έλαβε χώρα εν πλω στον ποταμό Μισισιπή. Ο τότε αντιπρόεδρος Μπάιντεν διοργάνωσε προς τιμή του κ.κ. Βαρθολομαίου επίσημο δείπνο στην κατοικία του. Στην πρόποσή του ο κ. Μπάιντεν είχε αναφερθεί με θέρμη στην προσωπικότητα, στη διακονία και τις πρωτοβουλίες του Παναγιωτάτου, για την προώθηση του διαθρησκειακού διαλόγου, για την ανεκτικότητα και την ειρηνική συνύπαρξη στον κόσμο, αλλά και για την ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας κοινής γνώμης για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Το 2011, ο Τζο Μπάιντεν έγινε ο πρώτος αντιπρόεδρος των Η.Π.Α που επισκέφθηκε το Φανάρι. Το περασμένο το Οικουμενικό Πατριαρχείο συνεχάρη τον κ. Μπάιντεν για την εκλογή του στην Προεδρία των ΗΠΑ αλλά και για τις πρώτες αποφάσεις που υπέγραψε και έχουν ύψιστη συμβολική σημασία. Συγκεκριμένα ο Παναγιώτατος είχε εκφράσει την ικανοποίησή του για την επιστροφή των ΗΠΑ στη συμφωνία του Παρισιού και την άρση των ταξιδιωτικών απαγορεύσεων.

Επίτιμος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Notre Dame
Στις 27 Οκτωβρίου, η επίσημη αντιπροσωπεία θα φτάσει στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Πίτσμπουργκ όπου θα πραγματοποιηθεί η επίσημη υποδοχή ενώ στη συνέχεια ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα επισκεφθεί το Σπίτι της Ελπίδας στο Weirton. Θα ακολουθήσει Δοξολογία στον Ιερό Ναό των Αγίων Πάντων στο Weirton. Την ίδια μέρα, η επίσκεψη θα συνεχιστεί στο South Bend. Την Πέμπτη, 28 Οκτωβρίου, θα τελεστεί Δοξολογία στο ναό του Αγίου Ανδρέα, ενώ στη συνέχεια ο κ.κ. Βαρθολομαίος θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο του Πανεπιστημίου της Notre Dame το οποίο προς τιμήν του θα πραγματοποιήσει συναυλία. Το βράδυ, ο Παναγιώτατος θα αναγορευθεί επίτιμος Διδάκτορας του ιδίου Πανεπιστήμιο.

Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στη Νέα Υόρκη
Την Παρασκευή 29 Οκτωβρίου, η Επίσημη Αντιπροσωπεία θα ταξιδέψει στη Νέα Υόρκη, όπου ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα μιλήσει στο Αρχιεπισκοπικό Συμβούλιο, στο Εθνικό Συμβούλιο Φιλοπτώχου και στο Τάγμα του Εθνικού Συμβουλίου του Αγίου Ανδρέα. Το βράδυ της ίδιας ημέρας σε επίσημο δείπνο θα απονεμηθεί βραβείο στον πρώην υπουργό Εξωτερικών Mike Pompeo.

Την επόμενη ημέρα, Σάββατο 30 Οκτωβρίου, η Επίσημη Αντιπροσωπεία θα συναντηθεί με κληρικούς και πρεσβύτερους της Αρχιεπισκοπής και μαθητές της Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού στην Οικογενειακή Αίθουσα Χιώτες του Αρχιεπισκοπικού Καθεδρικού Ναού της Αγίας Τριάδας. Το βράδυ, η Αντιπροσωπεία θα παρευρεθεί στο Συμπόσιο “Πατριάρχης Αθηναγόρας” για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα που τιμά φέτος τους Albert Bourla, George Yancopoulos και Alex Azar.

Την Κυριακή 31 Οκτωβρίου, θα τελεστεί Πατριαρχική Θεία Λειτουργία συελλιτουργούντων του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου και μέλη της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδας. Το βράδυ της ίδιας ημέρας θα έχει συνάντηση με συμπατριώτες του από την Κωνσταντινούπολη, την Ίμβρο και την Τένεδο που ζουν στην Αμερική.

Τα θυρανοίξια του Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν
Την Τρίτη 2 Νοεμβρίου, ο Παναγιώτατος θα τελέσει τα θυρανοίξια του Ελληνορθοδόξου ναού του Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν ο οποίος είκοσι χρόνια μετά την τρομοκρατική επίθεση στους Δίδυμους Πύργους άνοιξε στις 10 Σεπτεμβρίου και πάλι τις πύλες με τη νέα του μορφή πλέον καθώς ο προηγούμενος ναός είχε ισοπεδωθεί.

Το βράδυ ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ελπιδοφόρος θα παραθέσει δείπνο με αφορμή τη συμπλήρωση τριάντα ετών από την εκλογή του κ.κ. Βαρθολομαίου στον Οικουμενικό Θρόνο.

Η επίσημη επίσκεψη θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη 3 Νοεμβρίου με πρωινό και συνάντηση με τα μέλη της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου στην έδρα της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

Τα μέλη της Επίσημης Αντιπροσωπείας
Στην επίσημη αντιπροσωπεία θα συμμετέχουν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Προικονήσου κ. Ιωσήφ, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος , ο Διευθυντής του Ιδιαιτέρου Πατριαρχικού Γραφείου Μέγας Εκκλησιάρχης κ. Αέτιος, ο Διάκονος Καλλίνικος Χασάπης, ο Διευθυντής του Α’ Πατριαρχικού Γραφείου Καθ. Δρ. Κωνσταντίνος Δεληκωστάντης, ο επιχειρηματίας κ. Παναγιώτης Ξενοκώστας, ο επιχειρηματίας κ. Παντελεήμων (Λάκη) Βίγκας, ο δημοσιογράφος κ. Hakan Çelik, ο κ. Παναγιώτης Γραφιαδέλης , και ο κ. Θεμιστοκλής Καρανικόλας.

ope.gr

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.