Ι.Μ. ΛΗΜΝΟΥ ΚΑΙ ΑΓΙΟΥ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΥ

Επιστημονική Ημερίδα με θέμα “Θεολογική και φιλοσοφική σημασία του έργου του «Μεγάλου της Λήμνου Αγίου» Γρηγορίου του Παλαμά Αρχιεπισκόπου Θεσσαλονίκης”, διοργανώνεται σήμερα στις 18:30 στο συνεδριακό κέντρο Hotel Diamantidis, από την Ιερά Μητρόπολη Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου.
Πρόγραμμα Ημερίδας:
Καλωσόρισμα και παρουσίαση του Προγράμματος και του σκοπού της Ημερίδας από την Θεολόγο κ. Ιωάννα Διαματάρη.

Χορωδία
Ιδιόμελον του όρθρου της εορτής του Αγίου.

Α΄ Εισήγηση
Θέμα «Η επίδραση της Ελληνικής Φιλοσοφίας στη Θεολογία του Γρηγορίου Παλαμά».
Εισηγητής: Χρήστος Πάτσης, Θεολόγος – Φιλόλογος, Καθηγητής Μέσης Εκπαίδευσης.

Χορωδία
1) Στιχηρό του Εσπερινού της Β’ Κυριακής των Νηστειών και
2) Στιχηρό των Αίνων της Β’ Κυριακής των Νηστειών.

Β΄ Εισήγηση
Θέμα «Μαθήματα σοφίας και αγάπης από τον Άγιο Γρηγόριο Παλαμά. Ερμηνευτικές προσεγγίσεις του Αγίου στην Καινή Διαθήκη».
Εισηγήτρια: Κυριακούλα Παπαδημητρίου, Καθηγήτρια Καινής Διαθήκης Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ.

Γ΄ Εισήγηση
Θέμα «Παράδοση και αγάπη στον Άγιο Γρηγόριο Παλαμά».
Εισηγητής: Νικόλαος Κόιος, Αναπληρωτής Καθηγητής Χριστιανικής Ηθικής και Βιοηθικής Α.Ε.Α.Α.

Συζήτηση (Απορίες και τοποθετήσεις).
Χορωδία
1) Δοξαστικό των Αίνων της εορτής του Αγίου (14ης Νοεμβρίου) και
2) Απολυτίκιον του Αγίου.

Σύνοψη και κλείσιμο ημερίδας από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου κ. Ιερόθεο Γ΄.
Τους ύμνους θα αποδώσει η Βυζαντινή Χορωδία της Ιεράς Μητρόπολης Λήμνου & Αγίου Ευστρατίου με Χοράρχη τον Πρωτοψάλτη του Μητροπολιτικού Ναού κ. Θεόφραστο Βογιατζή.

Βιογραφικά Στοιχεία του Νικόλαου Γ. Κόϊου
Ο Νικόλαος Κόϊος, αναπληρωτής Καθηγητής Χριστιανικής Ηθικής και Βιοηθικής στην Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Αθηνών γεννήθηκε στην Λάρισα. Τελείωσε τις λυκειακές σπουδές στην Αθωνιάδα Εκκλησιαστική Ακαδημία του Αγίου Όρους και τις Πανεπιστημιακές Σπουδές στο Τμήμα Θεολογίας του Α.Π.Θ. Σπούδασε σε μεταπτυχιακό επίπεδο την Βιοηθική με υποτροφίες εξωτερικού και εσωτερικού στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου και στο Ερευνητικό Κέντρο Βιοηθικής Hastings στη Νέα Υόρκη. Υπηρέτησε ως θεολόγος καθηγητής επί δεκαετία στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Διετέλεσε επιστημονικός συνεργάτης του Τμήματος Ορθόδοξης Θεολογίας του Πανεπιστημίου του Μονάχου. Δίδαξε ως Μέλος Συνεργαζόμενου Επιστημονικού Προσωπικού στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών στην Ορθόδοξη Θεολογία στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο από το 2007 έως το 2021, καθώς και στο Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας από το 2018 έως σήμερα.

Το 2008 εξελέγη επίκουρος καθηγητής στο γνωστικό αντικείμενο Χριστιανικής Ηθικής και Βιοηθικής στην Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Θεσσαλονίκης, και σήμερα υπηρετεί στην βαθμίδα του Αναπληρωτή Καθηγητή της Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Αθηνών.

Αποτελεί μέλος του Ινστιτούτου Ποιμαντικής Επιμόρφωσης της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Από το 2011 έως σήμερα έχει διατελέσει διευθυντής σύνταξης, αρχισυντάκτης και συντονιστής περιεχομένου του διαδικτυακού περιοδικού “Πεμπτουσία” (www.pemptousia.gr).

Έχει συμμετάσχει σε ελληνικά, διεθνή και παγκόσμια συνέδρια ως προσκεκλημένος ομιλητής. Άρθρα του φιλοξενούνται σε επιστημονικά περιοδικά της Ελλάδας και του Εξωτερικού. Συγγράμματά του τα οποία έχουν εκδοθεί είναι: Ηθική Θεώρηση των τεχνικών παρεμβάσεων στο Ανθρώπινο Γονιδίωμα, Αθήνα 2003, Επ’ ελευθερία εκλήθητε: Αυτονομία και Ετερονομία στην Ηθική, Αθήνα 2006, Εμπειρία και Θεολογία κατά τον Γέροντα Σωφρόνιο Σαχάρωφ, Άγιον Όρος 2012 (Γ΄ Έκδοση), Βιοηθική: Συνοδικά Κείμενα Ορθοδόξων Εκκλησιών, Αθήνα 2007, Κεφάλαια Εφαρμοσμένης Ηθικής υπό το φως της Ορθόδοξης Θεολογίας, Θεσσαλονίκη 2023.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.