Η τέταρτη συνεδρίαση για τις τακτικές εργασίες της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος πραγματοποιείται σήμερα στο Διορθόδοξο Κέντρο στην Ιερά Μονή Πεντέλης.

Μετά την ψήφιση σημαντικών κανονισμών αλλά και τις βαρυσήμαντες εισηγήσεις των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρα την Τρίτη και Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Γαβριήλ χθες, το πρόγραμμα της τέταρτης ημέρας περιλαμβάνει:

την εισήγηση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου με θέμα: “Τροποποίησις των υπ’ αριθμ. 1/1977 και 2/1977 Κανονισμών της Ιεράς Συνόδου “Περί εργασιών της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας και της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος” (Φ.Ε.Κ. Α’ 275/23.9.1977)”,
την εισήγηση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού κ. Κυρίλλου με θέμα: “Τροποποίησις του υπ’ αριθμ. 8/1979 Κανονισμού της Ιεράς Συνόδου “Περί Ιερών Ναών και Ενοριών’ (Φ.Ε.Κ. Α’ 1/5.1.1980)”,
την εισήγηση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Μάνης κ. Χρυσοστόμου με θέμα: “Η αξία, η σημασία και η υπακοή εις το Συνοδικόν Πολίτευμα της Εκκλησίας”.
Πριν την έναρξη των εισηγήσεων θα αναγνωσθούν και θα επικυρωθούν τα Πρακτικά της προηγούμενης συνεδρίας.

Ειδικότερα, για τη Μητρόπολη Λαγκαδά επικρατέστεροι είναι ο αρχιμανδρίτης Πλάτων Κρικρής που προέρχεται από τα σπλάχνα της Ιεράς Συνόδου και ο τιτουλάριος μητροπολίτης Βρεσθένης, στενότατος συνεργάτης του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου. Ο Αρχιεπίσκοπος δεν εξέφρασε γνώμη, αφού ο Βρεσθένης έχει επανειλημμένως επιχειρήσει να εκλεγεί σε διάφορες μητροπόλεις χωρίς ποτέ να το επιτύχει, διότι δεν είχε τη στήριξη του Αρχιεπισκόπου. Αντίθετα, ο πατέρας Πλάτων έχει πείσει για τις ικανότητές του.

Επίσης ακούγεται το όνομα του Αρχιμ Νικόδημου Ευσταθιου.

Η εκλογή στη Μητρόπολη Κιλκισίου έχει μικρό ενδιαφέρον, καθώς ο αρχιμανδρίτης Βαρθολομαίος Αντωνίου συγκεντρώνει την υποστήριξη του Αρχιεπισκόπου και σχεδόν όλων των μητροπολιτών. Είναι γραμματέας της Συνοδικής Επιτροπής που ανέλαβε το βάρος της οργάνωσης των εκδηλώσεων της Εκκλησίας για την επέτειο των 200 ετών από την Επανάσταση. Ετσι στο πρόσωπο του πατέρα Βαρθολομαίου Αντωνίου η Ιεραρχία θα τιμήσει το έργο της Συνοδικής Επιτροπής που οφείλεται στις ικανότητες και την εργατικότητα του προέδρου της, μητροπολίτη Δημητριάδος Ιγνατίου, ο οποίος είναι και ο κύριος υποστηρικτής της υποψηφιότητάς του.

Από τα σπλάχνα της Ιεράς Συνόδου προέρχεται και ο επικρατέστερος για τη Μητρόπολη Θήρας, ο αρχιμανδρίτης πατέρας Αμφιλόχιος Ρουσσάκης. Είναι πρόταση του μητροπολίτη Κηφισίας και παρότι είχε στενοχωρήσει τον Αρχιεπίσκοπο στην εκλογή της Γλυφάδας, τελικά ο Ιερώνυμος συναίνεσε. Και αυτό διότι ο μητροπολίτης Κηφισίας περιλαμβάνεται στα «αγαπημένα παιδιά» του, ενώ προσέφερε κρίσιμη βοήθεια στον Αρχιεπίσκοπο στον επιτυχημένο χειρισμό του θέματος των Ανωτάτων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών.

Στη Μητρόπολη Καστοριάς θα δοθεί μάχη πρωτοσυγκέλλων. Ο πρωτοσύγκελλος του μακαριστού Καστοριάς θα κονταροχτυπηθεί με τους πρωτοσύγκελλους του μητροπολίτη Κοζάνης και του μητροπολίτη Ναυπάκτου. Ο Ναυπάκτου έχει πλούσιες θεολογικές γνώσεις και σημαντικό συγγραφικό έργο. Ανέλαβε την ευθύνη της σύγκρουσης με τις ακραίες παραθρησκευτικές οργανώσεις που επιτέθηκαν στην Εκκλησία, γιατί συνεργάστηκε με την κυβέρνηση και τους γιατρούς στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Στις πιο δύσκολες στιγμές της κρίσης, ο Ναυπάκτου υπερασπίσθηκε την Εκκλησία απέναντι σε όσους την κατηγορούσαν. Η επιτυχία του του έχει εξασφαλίσει την υποστήριξη του Αρχιεπισκόπου. Ο πρωτοσύγκελλος Κοζάνης συσπειρώνει την ομάδα των «Χριστοδουλικών», ενώ έχει την υποστήριξη του μητροπολίτη Μεσσηνίας. Ο μητροπολίτης Σύρου προτιμάει τον πρωτοσύγκελλο του μακαριστού μητροπολίτη Καστοριάς.

Η μητέρα των μαχών θα δοθεί για τη Μητρόπολη Περιστερίου. Εκεί, ο φυσικός ηγέτης των «Χριστοδουλικών», ο μητροπολίτης Καισαριανής, έχει ήδη ενημερώσει με μια πολύ έξυπνη και ευγενική επιστολή όλους τους μητροπολίτες για την υποψηφιότητα του ιεροκήρυκα της μητρόπολής του. Κινήθηκε γρήγορα και λέγεται ότι έχει εξασφαλίσει κρίσιμες συμμαχίες, με κυριότερη αυτή με τον μητροπολίτη Μεσσηνίας. Ο Σύρου υποστήριξε την υποψηφιότητα του τιτουλαρίου μητροπολίτη Φαναρίου Αγαθαγγέλου, ο οποίος όμως αποσύρθηκε έπειτα από μια μακρά συζήτηση με τον Αρχιεπίσκοπο για να συνεχίσει το έργο του στην Αποστολική Διακονία. Με την ίδια διαδικασία αποσύρθηκε και ο αρχιμανδρίτης Νικόδημος Φαρμάκης, ώστε να συνεχίσει το έργο του στην Εκκλησιαστική Κεντρική Υπηρεσία Οικονομικών. Ομως ο Αρχιεπίσκοπος έδωσε τη συμβουλή του για τον μητροπολίτη Περιστερίου, αλλά δεν έχει πει ποιον προτείνει.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.