Μετά την απόσυρση της διάταξης για τη «ΝΑΥΑΓΙΟ ΑΕ», ενώνουν δυνάμεις για την αξιοποίηση της περιοχής…
• Μητροπολίτης Δωδώνης: «Το είχαμε προτείνει στους ξενοδόχους και δεν ήρθε κανείς! Το είχαμε προτείνει στους κρατούντες και δεν ήρθε κάνεις! Είμαστε ανοιχτοί σε συζήτηση για το καλό της Ζακύνθου».

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις γύρω από το θέμα της διαχείρισης του Ναυαγίου, μετά την απόσυρση της διάταξης για την ίδρυση της «ΝΑΥΑΓΙΟ Α.Ε.» από το ν/σ του υπουργείου Τουρισμού «Πρότυποι Τουριστικοί Προορισμοί Ολοκληρωμένης Διαχείρισης, Οργανισμοί Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού, Ιαματικές Πηγές Ελλάδας και άλλες ρυθμίσεις για την ενίσχυση της τουριστικής ανάπτυξης».
Τώρα, Εκκλησία και Δήμος προσπαθούν να προλάβουν τις εξελίξεις, προχωρώντας στην ίδρυση ενός νέου φορέα διαχείρισης της περιοχής. Για το θέμα αυτό, η δημοτική αρχή, καλεί σήμερα σε έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Μάλιστα, όπως αναφέρεται στη σχετική πρόσκληση που απεστάλη στα μέλη του Δ.Σ. «το θέμα κρίνεται επείγον προς συζήτηση, λόγω απρόβλεπτων Κυβερνητικών εξελίξεων όσον αφορά τη «ΝΑΥΑΓΙΟ ΑΕ» και υφίσταται άμεση η ανάγκη να πειστεί η Κυβέρνηση ότι ο Δήμος είναι δυνατός να συστήσει Φορέα για την αξιοποίηση του ΝΑΥΑΓΙΟΥ».

Οι αντιδράσεις
Υπενθυμίζουμε ότι αμέσως, μόλις έγινε γνωστό ότι αποσύρθηκε η διάταξη, οι σύλλογοι ξενοδόχων και το Επιμελητήριο αντέδρασαν έντονα και εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση στην οποία μεταξύ άλλων, ανέφεραν: «Ελπίζουμε ότι έστω και την ύστατη στιγμή οι πολιτικοί παράγοντες του τόπου Βουλευτής, Περιφερειάρχης, Δήμαρχος θα αναλάβουν την ευθύνη που τους αναλογεί, η οποία είναι μεγάλη. Θα μπορέσουν τώρα όσοι διαφωνούσαν να υλοποιήσουν όλα αυτά τα εναλλακτικά σχέδια που υπόσχονταν; Απαιτούμε να λάβουμε τις απαραίτητες εξηγήσεις για τη μη προώθηση του θέματος του Ναυαγίου στο Νομοσχέδιο, τις όποιες ενέργειες σας για την άμεση λύση της διαχείρισης του Ναυαγίου, σύμφωνα με τη νομοθετική ρύθμιση, για την οποία αγωνιστήκαμε με την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Τουρισμού. Αξιώνουμε από τους πολιτικούς παράγοντες της Ζακύνθου, από το Υπουργείο Τουρισμού, το οποίο έχει την αρμοδιότητα αλλά και από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, να εισαχθεί άμεσα προς ψήφιση η νομοθετική ρύθμιση για τη σύσταση της Ναυάγιο Α.Ε., η οποία ενώ είχε ολοκληρώσει τη δημόσια διαβούλευση εντελώς αιφνιδιαστικά αποσύρθηκε».

Η απάντηση του Μητροπολίτη Δωδώνης:
•«Το είχαμε προτείνει στους ξενοδόχους και δεν ήρθε κανείς… Το είχαμε προτείνει στους κρατούντες και δεν ήρθε κάνεις… Είμαστε ανοιχτοί σε συζήτηση για το καλό της Ζακύνθου»
•«Ποτέ δεν αρνηθήκαμε τη σύμπραξη και την προσφορά, το ίδιο θα κάνουμε και τώρα»
•«Η κάθε κυβέρνηση δεν θέλει να έχει ευθεία ρήξη με την εκκλησία»

Συνέντευξη τύπου παραχώρησε χθες ο Μητροπολίτης Δωδώνης, κ. Χρυσόστομος, ο οποίος απάντησε σε μία σειρά από ερωτήματα που του τέθηκαν για την απόσυρση της διάταξης από το ν/σ του υπουργείου Τουρισμού για την ίδρυση της «Ναυάγιο ΑΕ», για τη συνεργασία της Εκκλησίας με τον Δήμο για την ίδρυση ενός φορέα διαχείρισης της περιοχής, για τους αρνητές ιερείς και τις κυρώσεις, καθώς και για την πορεία των έργων στα Στροφάδια.
Επίσης, απάντησε και σε όσους αντιδρούν μετά την απόσυρση της διάταξης, ενώ τέλος, μίλησε για τις ειδικές συνθήκες που θα ισχύσουν και φέτος, λόγω της πανδημίας, κατά τον εορτασμό του Πολιούχου του νησιού μας.
Αρχικά, για την απόσυρση της διάταξης και την πρόταση που έκανε για συνεργασία στον Δήμο, σημείωσε: «Όλα τα πράγματα θα εξελιχθούν με τον καλύτερο τρόπο, όπως θέλει ο Θεός και όχι όπως θέλουν οι άνθρωποι… Ξεκινήσαμε με πολύ καλή πρόθεση για ότι συμφέρει το λαό μας. Κάποιοι δεν το κατάλαβαν, κάποιοι προσπάθησαν να μας ξεστρατήσουν, κάποιοι νόμιζαν ότι μπορεί να φέρουν την ευλογία από τα Εμιράτα… Εμείς πριν ακόμα αποσυρθεί, κάναμε πρόταση στο Δήμο και μάλιστα, συζητιέται αύριο, για ένα φορέα, στον οποίο θα συμμετέχει η εκκλησία και ο Δήμος για το συμφέρον του ζακυνθινού λαού, αφού στις προσπάθειές μας αυτά τα χρόνια δεν ανταποκρίθηκαν αυτοί, οι οποίοι κόπτονται σήμερα, κάποιοι ξενοδόχοι, κάποιοι του Επιμελητηρίου… Θα συνεχίσουμε για το συμφέρον του ζακυνθινού λαού. Ποτέ δεν αρνηθήκαμε τη σύμπραξη και την προσφορά, το ίδιο θα κάνουμε και τώρα».

Ερωτηθείς για το αν αυτή η συνεργασία στοχεύει στο να υλοποιηθεί η μελέτη αξιοποίησης του Ναυαγίου, η οποία είχε παρουσιαστεί από την Μητρόπολη, ο κ. Χρυσόστομος, είπε: «Αν χρειάζεται τροποποίηση η μελέτη, δεν θα την αρνηθούμε, διότι πάμε σε μία συνεργασία με το Δήμο. Αν ο Δήμος έχει κάτι καλύτερο ή προκύψει από τη συζήτηση κάτι καλύτερο, δεν θα έχουμε αντίρρηση. Είμαστε ανοικτοί, προκειμένου να ανοίξει το Ναυάγιο με ασφάλεια, ώστε να αξιοποιήσουμε αυτόν τον παγκόσμιο τόπο επισκέψεως, για το καλό της Ζακύνθου. Άλλωστε το είχαμε προτείνει στους ξενοδόχους και δεν ήρθε κανείς… Το είχαμε προτείνει στους κρατούντες και δεν ήρθε κάνεις… Είμαστε ανοιχτοί σε συζήτηση για το καλό της Ζακύνθου. Αν ο καθένας νομίζει ή πολιτικά ή οικονομικά ότι μπορεί να παραβλέψει την πραγματικότητα ότι η εκκλησία έχει εκεί αιώνες παρουσία, να το ξεχάσει».
Για την πολιτική απόφαση της απόσυρσης της διάταξης, τόνισε: «Τίποτα δεν θεωρώ δεδομένο και για αυτό βλέπετε ότι δεν πανηγυρίζω. Όλα είναι μέσα στο παιχνίδι που παίζεται και υπάρχει και μία παροιμία: «Όποιος έχει το μαχαίρι και πεπόνι», αλλά πιστεύουμε στο εξής: ότι κάθε κυβέρνηση σκέπτεται όχι μόνο το παρόν και την ικανοποίηση κάποιων πεισματάρηδων, αλλά σκέφτεται και την εκκλησία η οποία έχει διαρκή και αιώνια παρουσία.

Οι πολιτικοί έρχονται και παρέρχονται, τα πολιτικά κόμματα έρχονται και παρέρχονται, αλλά η εκκλησία παραμένει και θα παραμείνει πάντοτε. Για αυτό και πολύ ορθά και πολύ σωστά και πολύ σοφά η κάθε κυβέρνηση δεν θέλει να έχει ευθεία ρήξη με την εκκλησία». Τον έχω δει τρεις φορές τον κύριο Κικίλια, από τότε που έγινε υπουργός μέχρι σήμερα. Τον ενημέρωσα. Είμαι πρόεδρος του Συνοδικού Γραφείου Θρησκευτικού Τουρισμού και με τον κύριο Κικίλια, έχουμε λόγους συνεργασίας πέραν από το ναυάγιο, που συνεχώς κάποιοι όταν αναφέρονται σε αυτό, μιλούν για τον «Παναγιώτη» που θέλει συντήρηση, όταν άλλα μνημεία δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα».

Απαντώντας, στην κοινή ανακοίνωση ξενοδόχων – Επιμελητηρίου και συγκεκριμένα σχετικά με την «αδυναμία συνεργασίας των τοπικών αρχών τα τελευταία 30 χρόνια να διαφυλάξουν αυτό το παγκόσμιο τουριστικό αξιοθέατο, που δημιούργησε την ανάγκη δημιουργίας του Φορέα με τη συμμετοχή του Κράτους αλλά και των τοπικών φορέων», ο Μητροπολίτης τόνισε: «Όταν ήρθα το 1994 η περιοχή του Ναυαγίου ήταν έρημος και εκεί είχαν πεθάνει δύο παιδιά. Στη συνέχεια, έκανα τη διαμόρφωση του χώρου με τη βοήθεια του τότε δασάρχη, η οποία παραμένει μέχρι σήμερα.

Έφτιαξα και το κτήριο. Ρωτήσατε πότε τον Δασάρχη, αν μας επέτρεψε να κάνουμε τίποτα άλλο; Ήθελε 5 εκατομμύρια δραχμές για να μας επιτρέψει τη μετατροπή του χώρου και έχουμε μελέτη, την οποία ουδέποτε κάνεις αξίωσε να την αξιοποιήσει. Τι άλλο θα έπρεπε να κάνουμε εμείς; Να παραβούμε το νόμο; Δεν είμαστε διατεθειμένοι! Μας έδωσε το έναυσμα ένα νομοσχέδιο που έλεγε ότι μπορεί ο δήμος και νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου να κάνουν εταιρισμούς. Το βρήκαμε πριν ακόμα κατατεθεί το νομοσχέδιο που δεν είχε τη διάταξη για το ναυάγιο. Προσπαθούμε 40 χρόνια για το Ναυάγιο και δεν προσπάθησε κανένας άλλος, απολύτως κανένας άλλος! Όλοι οι άλλοι, μηδενός εξαιρουμένου, ήταν αντίθετοι και μας πολεμούσαν, όπως και τώρα, ακόμα μας πολεμούν. Δεν πειράζει στο τέλος θα νικήσει η αλήθεια. Τα σκοτάδια θα φύγουν και θα λάμψει το φως».
Για τη ζημιά που προκάλεσε η κακοκαιρία στο πλοίο, ο Μητροπολίτης, σχολίασε: «Εγώ θα ενδιαφερθώ για τα Στροφάδια, όχι για τον «Παναγιώτη»! Ας πάνε οι άλλοι να δουν τον «Παναγιώτη»… Ας πάει η κυρία Κράτσα!»

Τα Στροφάδια

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Μητροπολίτης, τα λιμενικά έργα στα Στροφάδια σχεδόν ολοκληρώθηκαν και τις επόμενες ώρες, καιρού επιτρέποντος, αναμένεται να μεταφερθεί εκεί ο απαραίτητος εξοπλισμός για να ξεκινήσουν οι εργασίες για την αποκατάσταση του Καστρομονάστηρου. Πιο αναλυτικά, δήλωσε: «Τελείωσε κατά 99% το έργο στο λιμάνι και ελπίζουμε ότι το 1% που έχει απομείνει -λόγω καιρικών συνθηκών – πολύ σύντομα, να ολοκληρωθεί.

Σήμερα ή αύριο, όταν το επιτρέψει ο καιρός, «παντόφλα» από την Κυλλήνη θα μεταφέρει τα εργαλεία που χρειάζονται και τις οικοσκευές για τα 30 άτομα που θα πάνε στα Στροφάδια για τα έργα. Προβλέπεται ακόμα και γιατρός να είναι μόνιμα εκεί. Είναι ευτύχημα ότι επιτέλους το Υπουργείο Πολιτισμού, σε αντίθεση με την κυρία Παπασταύρου που θεωρούσε ότι είναι μνημείο, μας επέτρεψε να βάλουμε κεραία του ΟΤΕ για να μπορεί να έχει άνετη και ασφαλή επικοινωνία όλο το προσωπικό που θα ασχοληθεί τον επόμενο καιρό στα Στροφάδια».

Για τον εορτασμό του Πολιούχου και την πανδημία

Τέλος, ο Μητροπολίτης μίλησε για τον ιδιαίτερο εορτασμό που θα γίνει και φέτος λόγω της πανδημίας, για τον Πολιούχο του νησιού, τονίζοντας ότι θα τηρηθούν όλα τα μέτρα για τη μη διασπορά του ιού και την ασφάλεια των πιστών. «Λυπάμαι πάρα πολύ που για έναν χρόνο ακόμα μας βρίσκει η πανδημία σε τραγική κατάσταση. Έχουμε κάθε μέρα έναν αριθμό ανθρώπων, οι οποίοι ασθενούν και πρέπει ως εκ τούτου, να λάβουμε τα μέτρα μας, ούτως ώστε αν μη τι άλλο, να μην είμαστε εμείς η αιτία εξάπλωσης του ιού που έχει αποδειχθεί πολύ επικίνδυνος. Έτσι, λοιπόν, στην εκκλησία η παρουσία των ανθρώπων θα είναι περιορισμένη και η λιτανεία θα είναι σύντομη, αν και εφόσον ο καιρός το επιτρέψει θα γίνει μέχρι τον Άγιο Παύλο. Δεν θα γίνει παρέλαση και δεν θα συμμετέχουν σχολεία και αγήματα…

Θα γίνει τυπικά η ευλογία του λαού της Ζακύνθου, με μία σύντομη λιτανεία. Αν βρέχει, θα περιοριστούμε μέσα στο ναό και θα κάνουμε τη δέηση και τη λειτουργία μας υπέρ του λαού μας γενικότερα και υπέρ του ζακυνθινού λαού ειδικότερα, με την προϋπόθεση ότι ο Άγιος μας θα μας διαφυλάξει για μία ακόμη φορά από όσα κακά μας κυνηγούν και μας κατατρύχουν. Πρέπει όμως να έχουμε και εμείς μυαλό, λογική και να μη ζητάμε πράγματα, τα οποία ενδεχομένως δεν είναι και τόσο εφικτά. Άλλωστε μας έδωσε ελευθερία ο Θεός και μυαλό να σκεφτόμαστε και να αποφασίζουμε κατά το δυνατόν τι είναι το καλύτερο για τον εαυτό μας και για τον κόσμο. Ευχόμαστε να είναι μέχρι εδώ η ταλαιπωρία του λαού και να λήξει αυτή η δοκιμασία. Εύχομαι να μας αξιώσει ο Θεός να γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα, που είναι μία ελπίδα για τον άνθρωπο που εξέπεσε του παραδείσου από την παρακοή του. Όλα τα γεγονότα μας οδηγούν στην ανάγκη να υπακούμε στις αποφάσεις της εκκλησίας, διότι η παρακοή οδηγεί σε θάνατο. Εύχομαι καλά Χριστούγεννα και καλή πρωτοχρονιά με υγεία, με ευτυχία για τον καθένα, χωριστά και για όλους μαζί».

Για τους αρνητές ιερείς και τις κυρώσεις
Ερωτηθείς για το αν θα υπάρξουν νέες κυρώσεις στους αρνητές ιερείς, πρόσθεσε: «Όπως είπε ο Παύλος: «τιμωρείτε τους άτακτους ίνα μη υπεραίρονται». Όταν κάποιος επιμένει, είναι λάθος του. Εμείς θα προσπαθήσουμε με πειθώ, με αγάπη, με κατανόηση και αν υποτεθεί, ότι συνεχίζουν και παροτρύνουν και άλλους, τότε «όπου δεν πίπτει λόγος πίπτει ράβδος».

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.