Φωτογραφικό υλικό και βίντεο από την Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας της Μεγαλόχαρης στο νησί της Τήνου στο πλαίσιο του εορτασμού της 200ης Επετείου Ευρέσεως της Αγίας και Θαυματουργού Εικόνας της Ευαγγελιστρίας.

Το υπόλοιπο πρόγραμμα της ημέρας:

Ώρα 4.20 μ.μ. Ἐκφώνηση τοῦ Πανηγυρικοῦ τῆς ἡμέρας μετά συνοπτικοῦ ἀπολογισμοῦ τοῦ λήξαντος ἔτους 2022, ἀπό τόν Ἀντιπρόεδρο τῆς Δ.Ε. τοῦ Π.Ι.Ι.Ε.Τ. κ. Δημήτριο Λούβαρη, ἐντός τοῦ Ἱεροῦ Ναοῦ.

Ώρα 4:30 μ.μ. Τέλεση Μεγάλου Αρχιερατικού Εσπερινού.

Ώρα 6:30 μ.μ. Εκκίνηση παραδοσιακής λαμπαδηφορίας.

Δισαρχιερατική Θεία Λειτουργία τελέσθηκε σήμερα στον Πανίερο Ναό της Ευαγγελιστρίας Τήνου της Ιεράς νήσου Τήνου προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Γαβριήλ με τη συμμετοχή του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σύρου και Τήνου κ. Δωροθέου Β’, των Πρεσβυτέρων και Διακόνων.

Στο εμπνευσμένο, ανθρωπαγωγικό και ρεαλιστικό κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος κ. Γαβριήλ με ενάργεια λόγου ανέπτυξε τη διδασκαλία των Πατέρων για το θέμα της παιδείας και της διαπαιδαγωγήσεως των παιδιών και εστίασε κυρίως στη νοσηρότητα των φαινομένων που παρουσιάζεται στα σχολεία σήμερα και που εν πολλοίς οφείλεται ακριβώς στο ότι απουσιάζει αυτή η πραγματική παιδεία από τα σχολεία και αναφέρθηκε ότι μέσα από μία θέση και μία αντίθεση δημιουργείται μία σύνθεση και είναι αυτό το οποίο οι Πατέρες έπραξαν από τον χριστιανικό κόσμο και την αρχαία ελληνική φιλοσοφία δημιούργησαν και συνέθεσαν τον ελληνοχριστιανικό πολιτισμό τον οποίον τόσοι πολλοί άδικα, όπως είπε, σήμερα αμφισβητούν και όπως ο οποίος τόσα πολλά έχει προσφέρει στην παιδεία και στην εκκλησία και στην ελληνοχριστιανική γραμματεία.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος προ της Απολύσεως ευχαρίστησε με εγκάρδιους λόγους τον Σεβ. κ. Γαβριήλ, ευχαρίστησε τον Αρχιερατικό Επίτροπο της Ιεράς νήσου Τήνου Πρωτοπρ. Γεώργιο Φανερό για τους κόπους προετοιμασίας της εορτής, τους συνεπιτρόπους του, τους ιεροψάλτες, τους εργαζομένους στο Ιερό Ίδρυμα, τους τα πρώτα φέροντες μεταξύ των οποίων ο βουλευτής Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας και πρώην υπουργός Εργασίας κ. Ι.Βρούτσης, οι βουλευτές των Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας Αικ. Μονογυιού και Φιλ. Φόρτωμας, ο Δήμαρχος Τήνου, ο Διοικητής της 6ης ΠΕ.ΔΙ.Λ.Σ., ο Λιμενάρχης Τήνου, ο Διοικητής του ΑΤ Τήνου, ο Διοικητής του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Τήνου, ο Αρχηγός της Μείζονος Αντιπολιτεύσεως του Δήμου Τήνου, η Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Τήνου, Δημοτικοί Σύμβουλοι, Πρόεδροι Τοπικών Κοινοτήτων, τα μέλη της Διοικούσης Επιτροπής, μέλη της Αδελφότητος των εν Αθήναις Τηνίων, Διευθυντές Εκπαιδεύσεως και Εκπαιδευτικοί, και κυρίως, εν τέλει, τους ευλαβείς προσκυνητές, η βοήθεια των οποίων, όπως είπε, και το φιλότιμο των οποίων δίνουν τη δυνατότητα στο Ιερό Ίδρυμα να επιτελέσει το πολυσχιδές και κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο του.

Εν συνεχεία πραγματοποιήθηκε λιτάνευση της αγίας Εικόνος έως την προτομή του αοιδίμου Μητροπολίτου Τήνου Γαβριήλ, προ του οποίου τελέσθηκε Τρισάγιο και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου και Πρόεδρος της Διοικούσης Επιτροπής κατέθεσε στέφανον.

Εν συνεχεία παρετέθη από τη Διοικούσα Επιτροπή μικρά παραδοσιακή δοχή στην αίθουσα τελετών του Ιερού Ιδρύματος.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.