Επιτάφιος Σίφνος: Το Πάσχα στη Σίφνο όλα τα σπίτια και τα ξωκλήσια έχουν ασπρίσει, οι αρμοί στα πλακόστρωτα έχουν ανανεωθεί, ενώ η φύση τριγύρω δημιουργεί το τέλειο σκηνικό με παπαρούνες και αγριολούλουδα να ατενίζουν το απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου.

Σε όλους τους οικισμούς της Σίφνου οι θρησκευτικές παραδόσεις τιμώνται με κάθε μεγαλοπρέπεια. Ψαλμωδίες ηχούν από τις κεντρικές εκκλησίες και πλήθος πιστών παρακολουθεί τη λειτουργία της Μεγάλης Εβδομάδας.

Η περιφορά του Επιταφίου τη Μεγάλη Εβδομάδα στο νησί της Σίφνου είναι ξακουστή καθώς Επιτάφιοι συναντώνται σε σημεία του νησιού.

Την Μεγάλη Παρασκευή το μεσημέρι γίνεται η αποκαθήλωση. Αξίζει να γυρίσετε αρκετούς οικισμούς και να θαυμάσετε τους στολισμένους τόσο διαφορετικούς επιταφίους.

Οι Επιτάφιοι του Αρτεμώνα (Παναγία Κόγχη), Άι Λούκα (Ταξιάρχης) και Άνω Πεταλίου (Άι Γιάννης), μετά την περιφορά τους στα στενά των οικισμών τους, θα συναντηθούν στην κεντρική πλατεία του Αρτεμώνα όπου τελείται δέηση. Οι επιτάφιοι της Απολλωνίας, της Καταβατής και των Εξαμπέλων θα συναντηθούν στη θέση «Αράδες».

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η περιφορά του Επιταφίου στο Κάτω Πετάλι καθώς εδώ, σύμφωνα με το έθιμο, ανάβουν μεγάλες φωτιές, τους κάψαλους, σε διάφορα σημεία από όπου είναι να περάσει ο Επιτάφιος. Εδώ, μετά τα εξαπτέρυγα, τον επιτάφιο και τον κλήρο, ακολουθεί ένας πιστός που διαβάζει δυνατά έναν-έναν τους στίχους του εγκωμίου του επιταφίου ύμνου. Οι πιστοί που ακολουθούν, επαναλαμβάνουν το στίχο ψάλλοντας.

Μοναδική είναι η περιφορά του Επιταφίου στο λιμάνι της Σίφνου, τις Καμάρες. Ο Επιτάφιος, αφού περιφερθεί στην ξηρά, τοποθετείται σε καΐκι. Με τη συνοδεία πλεούμενων η περιφορά γίνεται δια θαλάσσης.

Ακολουθία του Επιταφίου από τον Άγιο Γεώργιο στις Καμάρες Σίφνου σήμερα 30 Απριλίου 2021.

Επιτάφιος Σίφνος Καμάρες 2021

Επιτάφιος Σίφνος 2021

Επιτάφιος Σίφνος

Περιφορά Επιταφίου Σίφνος 2021

Περιφορά Επιταφίου Σίφνος

Περιφορά Επιταφίου θάλασσα 2021

Περιφορά Επιταφίου Σίφνος Καμάρες 2021

Περιφορά Επιταφίου Καμάρες 2021

Περιφορά Επιταφίου Καμάρες

Περιφορά Επιταφίου Σίφνος

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σουΣχόλια (-4)

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.