Η Σφαγή του Διστόμου: Όταν η κτηνωδία «βαφτίζεται» καθήκον, όταν ο «θρίαμβος» του ναζισμού στηρίζεται σε ολοκαυτώματα και ξεκλήρισμα άμαχου πληθυσμού, τότε «γεννιούνται» τραγωδίες σαν και αυτές του Δίστομου. Ήταν 75 χρόνια πριν, όταν η ναζιστική θηριωδία στοίχισε 228 ανθρώπινες ζωές, εκ των οποίων οι 117 γυναίκες και 111 άντρες, ανάμεσά τους 53 παιδιά και βρέφη κάτω των 16 χρόνων, στις 10 Ιουνίου 1944 στο Δίστομο.

Από το χωριό Δίστομο τα Γερμανικά ναζιστικά στρατεύματα δεν δέχθηκαν κάποια πρόκληση. Μεταπολεμικά οι Γερμανοί κατηγορούμενοι της σφαγής, ισχυρίστηκαν ότι για λόγους αντεκδίκησης ο δεύτερος λόχος του 8ου Συντάγματος της τέταρτης Αστυνομικής Τεθωρακισμένης Μεραρχίας Γρεναδιέρων των Ες Ες άρχισε την σφαγή όσων κατοίκων έβρισκαν στο χωριό Δίστομο. Η μανία τους ήταν τόσο μεγάλη, ώστε δεν ξεχώριζαν από το μακελειό ούτε τα γυναικόπαιδα ούτε τους ηλικιωμένους. Τον ιερέα του χωριού τον αποκεφάλισαν, βρέφη εκτελέστηκαν και γυναίκες βιάστηκαν πριν θανατωθούν. Η σφαγή του Διστόμου σταμάτησε μόνο όταν νύχτωσε και αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στην Λιβαδειά, αφού πρώτα έκαψαν όλα τα σπίτια του χωριού.

Η Σφαγή στο Δίστομο

Εκείνη την ημέρα το ξακουστό κεφαλοχώρι, κολύμπησε στο αίμα. Τα κορμιά, άψυχα, «στρωμένα» στους δρόμους. Βυζανιάρικα λογχισμένα και τσαλαπατημένα, γυναίκες με ανοιχτές κοιλιές, κοπέλες με ρούχα ξεσκισμένα που προδίδουν βιασμό και με κομμένα στήθια, ακόμα και πράξεις νεκροφιλίας. Φοβερές εικόνες, που όσοι τις βίωσαν έχουν αποτυπωθεί για πάντα στο μυαλό και την ψυχή τους.

Ο αντιστασιακός συγγραφέας Τάκης Λάππας βρήκε αμέσως μετά τη σφαγή αρκετούς ανθρώπους και κατάφερε να καταγράψει και να δώσει για πάντα στην ιστορία το συγκλονιστικό χρονικό.

Στο μαρτυρικό αυτό μέρος είχε εκτελεστεί κατά γράμμα η διαταγή των χιτλερικών:

Να αφανιστεί ολόκληρο το χωριό.

Πάνω από 250 συνολικά οι νεκροί, 50 ήταν νήπια και παιδιά.

Η σφαγή ήταν εμπνευσμένη από το επιτελείο της «Βέρμαχτ», που είχε σκοπό να χτυπήσει την αντίσταση Ελληνικού λαού, πραγματοποιώντας εκτελέσεις και καταστροφές. Το 1944 ο γερμανικός στρατός χάνει σε όλα τα μέτωπα του πολέμου. Ο Κόκκινος Στρατός προελαύνει, ενώ τέσσερις μέρες πριν από το μακελειό, έχει γίνει η απόβαση στη Νορμανδία. Οι Γερμανοί κατακτητές βλέπουν να πλησιάζει το τέλος της «νέας τάξης» και καταλαμβάνονται από αμόκ. Ένας Γερμανός στρατιώτης νεκρός, 50 Έλληνες. Δέκα στρατιώτες, ένα ολόκληρο χωριό. Έτσι πιστεύουν ότι θα γονατίσουν το Κίνημα της Αντίστασης.

Ατιμώρητοι για τη Σφαγή στο Δίστομο

Το Διεθνές Δικαστήριο της Νυρεμβέργης χαρακτηρίζει τη σφαγή του Διστόμου:

Κατάπτυστο γεγονός για τον πολιτισμό εκείνων που φιλοδόξησαν να κυβερνήσουν τον κόσμο…

Μετά την ήττα της φασιστικής Γερμανίας, ο διοικητής των ναζί που διέπραξαν το έγκλημα του Διστόμου, Χανς Ζάμπελ, συλλαμβάνεται στο Παρίσι. Όμως ενώ ήταν προφυλακισμένος και επρόκειτο να προσαχθεί στη χώρα μας, με παρέμβαση της τότε κυβέρνησης της Δυτικής Γερμανίας παραδίδεται στις αρχές της Βόννης. Σύμφωνα με πληροφορίες μέχρι την προηγούμενη δεκαετία ήταν ζωντανός και παρέμενε ελεύθερος.

Το Δίστομο, τα Καλάβρυτα και οι χιλιάδες νεκροί του τόπου μας δε δικαιώθηκαν ποτέ. Οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν είχαν καν το θάρρος να διεκδικήσουν τις πολεμικές επανορθώσεις. Όχι μόνο για λόγους οικονομικούς, αλλά κυρίως για τη διαπαιδαγώγηση του γερμανικού λαού.

Διαβάστε επίσης για τη Σφαγή του Διστόμου: 75 χρόνια από τη ναζιστική θηριωδία.

Φανούρης Ευστράτιος

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.