Με αισθήματα πνευματικής χαράς, αγαλλιάσεως και ευφροσύνης άπας ο Λαός της Κομοτηνής πανηγύρισε τη μνήμη της Οσίας Παρθενομάρτυρος Παρασκευής, πολιούχου και προστάτιδος της πρωτεύουσας της Θράκης.

Την κυριώνυμο της Εορτής, εκατοντάδες πιστοί προσήλθαν στο μικρό Ιερό Παρεκκλήσιο της Αγίας που βρίσκεται στο κέντρο της πόλεως και με θρησκευτική ευλάβεια προσκύνησαν την Ιερή αθωνική Εικόνα της Παναγίας Φοβεράς Προστασίας εκ της Ιεράς Μονής Κουτλουμουσίου Αγίου Όρους καθώς και την θαυματουργή Εικόνα της Αγίας Παρασκευής, καταθέτοντας το σεβασμό και την προσευχή της.

Συγκινητική χαρακτήρισε την προσέλευση και την συμμετοχή στις Ιερές Ακολουθίες του Εορτασμού ο Ποιμενάρχης της Μαρωνείας και Κομοτηνής Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων, ο οποίος ευχαρίστησε εκ μέσης καρδίας τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σεβαστείας κ. Δημήτριο για την αποδοχή της πρόσκλησής του να προεξάρχει των Ιερών Ακολουθιών λαμπρύνοντας με την παρουσία του τις πανηγυρικές λατρευτικές εκδηλώσεις.

Ευχαρίστησε ακόμη θερμά τον Καθηγούμενο και την Αδελφότητα της Ι. Μονής Κουτλουμουσίου για την ευλογία της μεταφοράς της Ιερής Εικόνας Παναγίας Φοβεράς Προστασίας, τον Ιερό Κλήρο και τον Λαό για τη συμμετοχή του.

Παρέστησαν επίσης, μεταξύ των άλλων, ο Δήμαρχος της πόλης κ. Πετρίδης, ο Διοικητής της ΧΧΙ ΤΘΤ Ταξίαρχος κ. Καμπουρίδης, ο Υποδιοικητής της 29ης Μ/Π ΤΑΞ. ΠΖ Συνταγματάρχης κ. Ελ. Θεοδωρόπουλος, κ.α.

Στο λόγο του ο Μητροπολίτης Σεβαστείας κ. Δημήτριος αναφέρθηκε στην πάνσεπτο Εικόνα της Παναγίας Φοβεράς Προστασίας αλλά και στο Άγιο Όρος που ανανεώνει όπως είπε την υπομονή και την ελπίδα ενώ προσεύχεται για όλους και κυρίως για όσους δεν προσεύχονται.

“Η Αγία Παρασκευή μαρτύρησε ομολογώντας τον Χριστό. Σήμερα, έστω και κατ’ ελάχιστο, δεν μιμούμεθα αυτή την πίστη, την βλέπουμε, την κατανοούμε αλλά δεν την βιώνουμε. Σήμερα μάλιστα που ο Θεός δεν μας έδωσε ημέρες μαρτυρίας, δειλιάζουμε και μιμούμεθα τα του κόσμου” είπε ο Ιεράρχης του Οικουμενικού Θρόνου και έκλεισε: “Η ταπεινή μου ευχή, που είναι και ευχή της Εκκλησίας, προκειμένου να ευαρεστήσουμε τους Αγίους μας κάνοντας το προσκύνημα μας αληθινό και όχι τυπολατρικό, να μιμούμεθα στην υπέρλογη αυτή δύναμη της ψυχής που λέγεται πίστη, τους Αγίους μας και την Αγία Παρασκευή που έπαθε υπέρ Χριστού. Τότε η καθημερινότητα και το αύριο του Γένους θα αλλάξει”.

Τέλος να σημειωθεί ότι άρτια οργανωμένες ήταν οι πανηγυρικές και λατρευτικές εκδηλώσεις προς την τιμήν της Πολιούχου της Κομοτηνής με υπεύθυνο τον Παν. Αρχιμανδρίτη του Οικ. Θρόνου π. Βαρθολομαίο Ιατρίδη.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.