Την μνήμη του εν Αγίοις Πατρός ημών Μιχαήλ του Χωνιάτου, Μητροπολίτου Αθηνών, ενός εκ της χορείας του πολυαρίθμου ομίλου των εν Φθιώτιδι διαλαμψάντων Αγίων τίμησε σήμερα η Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος.

Στην ιστορική Ιερά Μονή του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου Θερμοπυλών, στις παρυφές του Καλλιδρόμου Όρους, εκεί όπου ο Άγιος πέρασε τα τελευταία χρόνια της ζωής του και εκοιμήθη, προσφέροντας στην Εκκλησία έναν τεράστιο πλούτο συγγραφικού έργου, σήμερα το πρωί τελέσθηκε η πανηγυρική Θεία Λειτουργία χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών, παρουσία πολλών κατοίκων της ευρύτερης περιοχής.

Στο κήρυγμά του ο κ. Συμεών αναφέρθηκε στην σπουδαία προσωπικότητα του Αγίου, ο οποίος υπήρξε λόγιος ανήρ της Εκκλησίας, ενώ προέτρεψε πατρικά όλους να καταθέτουν στην προσευχή τους το αίτημα και αυτό το μοναστήρι σύντομα να επανδρωθεί, όπως επανδρώθηκαν και άλλα μοναστήρια της Μητροπόλεως Φθιώτιδος τα τελευταία χρόνια και αναδεικνύονται σε πνευματικές κυψέλες και πνεύμονες προσευχής μέσα στον κόσμο.

Χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος ανέφερε:

«Πιστεύω ακράδαντα ότι χάρη στη δική σας προσευχή και στη δική σας αγάπη, είμαι βέβαιος ότι ο Θεός στο χρόνο, που Αυτός γνωρίζει και που Αυτός ξέρει και με τον τρόπο που ξέρει, θα φέρει και εδώ άνθρωπο ή ανθρώπους, για να ξαναπάρει ζωή το Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, αρκεί να είμαστε αφοσιωμένοι στην Εκκλησία και να φυλάμε Θερμοπύλες. Όχι μόνο να είμαστε από τις Θερμοπύλες. Να φυλάμε Θερμοπύλες, γιατί πολλές φορές αυτά τα μοναστήρια τα ερειπωμένα, δηλαδή τα μη επανδρωμένα λόγω των αναγκών και των περιστάσεων του βίου τα εποφθαλμιούν αιρετικοί, σχισματικοί, διάφορες ομάδες, οι οποίες είναι εκτός Εκκλησίας και κάνουν προσπάθειες ακόμα και να τα καταλάβουν αλλά και διάφοροι εγκληματίες. Αυτό το μοναστήρι είναι δικό σας. Το μοναστήρι ανήκει σε εσάς. Ανήκει στους ενορίτες, στους κατοίκους των Θερμοπύλων και όλης της περιοχής.

Θέλω να σας δώσω δύναμη και κουράγιο και χαρά και ελπίδα και για να ξέρουμε πάντοτε ότι: ο Θεός ανασταίνει πτωχόν και πένητα ακόμα και από την κοπριά και από τις στάχτες. Ακόμα και από τα συντρίμμια και από τις στάχτες μπορεί να αναστηθεί κάτι καινούριο.

Για αυτό λοιπόν να συνεχίσετε έτσι να αγαπάτε το ευλογημένο μοναστήρι σας, γιατί αποτελεί χώρο ασκήσεως, αποτελεί χώρο με ησυχαστική ιστορία αλλά και τόπο κατάλληλο με καλό κλίμα, καλό σημείο, ερημικό, ησυχαστικό. Όντως έχουμε ανάγκη τέτοιο μοναχισμό ησυχαστικό και ελληνικό και μπορεί να αποτελέσει μία κυψέλη, μία όαση πνευματική, μία ακόμα ιαματική πηγή μαζί με τις άλλες ιαματικές πηγές των Θερμοπυλών».

Κλείνοντας ο Σεβασμιώτατος συνεχάρη και ευχαρίστησε το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο της Ενορίας των Αγίων Αναργύρων και όλους τους κατοίκους των Θερμοπυλών για την αγάπη τους προς το Μοναστήρι, ενώ είχε μία όμορφη πνευματική επικοινωνία με όλους στο υπαίθριο κέρασμα που ακολούθησε στην κατάφυτη και ευσκιόφυλλη αυλή της Μονής.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.