Το μνημόσυνο για τους ήρωες της μάχης του Κοσσυφοπεδίου η οποία πραγματοποιήθηκε στις 28 Ιουνίου του 1389 τέλεσε χθες στο Γκαζιμεστάν ο Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Πορφύριος συγχοροστατούτων του Μητροπολίτη Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας κ. Ιωαννίκιο και των Επισκόπων Ράσκας και Πριζρένης κ. Θεοδοσίου, Μιλεσέβου κ. Αθανασίου, Σλαυονίας κ. Ιωάννη, Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας κ. Σιλουανού και Ρεμεσιάνας κ. Στεφάνου.

Αυτή ήταν η πρώτη επιμνημόσυνη δέηση που τέλεσε ο Μακαριώτατος ως Προκαθήμενος της εν Σερβία Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Στην ομιλία του ο κ.κ. Πορφύριος τόνισε ότι το Κοσσυφοπέδιο είναι το σπίτι όλων των Σέρβων, όπου και αν βρίσκονται. «Ο πρίγκιπας Λάζαρος και οι ιεροί μάρτυρες του Κοσσυφοπεδίου μας έδειξαν τον τρόπο που πρέπει να ακολουθήσουμε», υπογράμμισε.

Σύμφωνα με το σερβικό πρακτορείο ειδήσεων στο μνημόσυνο παραβρέθηκαν πάνω από 2.000 Σέρβοι από περιοχές της Σερβίας, του Μαυροβουνίου και της Δημοκρατίας της Σέρπσκα.

«Η θυσία του Κοσσυφοπεδίου, η οποία είναι ενσωματωμένη στα θεμέλια της σερβικής ιστορίας, παρέμεινε το κύριο θέμα της σκέψης, της λογοτεχνίας και της τέχνης της Σερβικής Διαθήκης και για αυτό το Σύμφωνο του Κοσσυφοπεδίου είναι το θεμέλιο της ελευθερίας και της δημιουργίας του σερβικού λαού» ανέφερε, μεταξύ άλλων, στην ομιλία του ο Μητροπολίτης Μαυροβουνίου και Παραθαλλασίας κ. Ιωαννίκιος.

ope

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.